Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Hrvatska

Evo kako krše zakon u hrvatskom ministarstvu

sud

 

Svi već znamo, i bez da listamo zakone u Narodnim novinama, da je pušenje u zatvorenim javnim prostorima zabranjeno. U skladu s time, zabranjeno je, recimo, pušiti u uredima javnih i državnih poduzeća. Pušenje je, u skladu sa Zakonom o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, iznimno dozvoljeno u posebnim prostorijama namijenjenima za pušenje koje moraju strogo biti odvojene od zajedničkog prostora u kojem se obavlja obvezna radna djelatnost. Priča koju je s nama podijelila naša čitateljica Mira pokazuje nam da se neki zakona očito ne drže.


Mira radi u jednom hrvatskom ministarstvu, u uredu s još tri djelatnice. Jedna od njih je pušač. Sama ta činjenica nije, jasno za osudu. Ono što možda jest za osudu – a definitivno jest protuzakonito – je činjenica da ona puši u uredu, pred kolegicama. Mira inače nije tip cinkaroša pa je u više navrata pokušavala apelirati na zdrav razum i toleranciju kolegice. 'Možeš li, molim te, ugasiti cigaretu?' 'Mogu li te zamoliti da izađeš?' 'Znaš, ovdje nije dozvoljeno pušenje, moraš izaći van ili otići u prostoriju za pušenje'. 'Molim te, doista mi smeta dim'.


Njene molbe naišle su na zid, a bolji učinak nisu izazvale ni ljutite rečenice do kojih je došlo nakon više mjeseci moljakanja. Zbog toga je Mira u konačnici učinila ono što je čitavo vrijeme pokušavala izbjeći – otišla je načelnici odjela kako bi se požalila. No u trenutku kad je otvorila vrata njenog ureda i shvatila da ova unutra – pazite sad – puši, shvatila je da je njena misija uzaludna. Sljedeća adresa bila je direktorica uprave koje je samo blijedo slegnula ramenima i odgovorila joj nešto u stilu 'pa recite joj da ode u prostoriju za pušenje, što ja tu mogu.'


Miri sada ne preostaje ništa drugo nego obratiti se inspekciji. Time možda i uspije postići to da konačno ne mora više raditi u oblaku dima no ako takvo što učini, unatoč mogućoj anonimnosti njene prijave, svi u njenom uredu i odjelu znat će da je ona to učinila, čime riskira stjecanje stutusa personae non grate. Cinkerice. A biti izopćenik u državnom poduzeću nešto je najgore što vam se može dogoditi. Zbog toga Mira mora šutjeti. I gutati dim.


Njen primjer, jasno, nije usamljen. I zapravo nadilazi problem vječnog sukoba između pušača i nepušača. On na ilustrativan način pokazuje koliko se u ovoj državi malo drži do poštovanja zakona te kolika je niska razina empatije prema ljudima u svojoj okolini. Misli se isključivo na svoj osobni interes i sebično se zadovoljava vlastite potrebe pod lažnim izgovorom kako se radi o 'pravima'. Međusobna solidarnost je na nikad nižim granama. Dok se takvo što ne promijeni ne treba, na žalost, biti optimist i vjerovati da će nam biti bolje.

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version