Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

News

Josipović za povlačenje tužbe protiv Srbije

josipović srbin

Tužbe Srbije i Hrvatske za genocid su nepotrebne ako se sporna pitanja između dve zemlje riješe dogovorom, rekao je Ivo Josipović, predsjednik republike Hrvatske, za srbijansku agenciju Tanjug.


- Ako se ono što se željelo postići tužbom može ostvariti dogovorom, tužbe postaju nepotrebne. U Hrvatskoj, ocjena o tome je u rukama Vlade - rekao je Josipović Tanjugu.

 

Osvrnuo se i na utjecaj presuda generalima na tužbu: 

- Više je istaknutih pravnika, i u Srbiji i u Hrvatskoj, reklo da ta presuda minimalizira izglede protivtužbe koju je podnela Srbija, a da je neutralnog značaja u odnosu na hrvatsku tužbu - naveo je Josipović.

 

On je dodao da je kao pravnik suglasan s takvom tezom, a da bi kao predsjednik Hrvatske "volio da se riješe svi problemi zbog kojih su tužbe podignute i da se time učine nepotrebnima".


Josipović smatra da je postignut vidan napredak u međusobnim odnosima Beograda i Zagreba u posljednje dvije godine, ali i da je ostalo još dosta toga što se mora riješiti.

 

Istaknuo je da nezavisno od tužbi dvije zemlje mogu i moraju uložiti veće napore da pronađu nestale, riješe status izbjeglica, ojačaju privrednu i svaku drugu suradnju, dovrše vraćanje otetog kulturnog blaga, te da se još jače zajedno bore protiv organiziranog i prekograničnog kriminala i da "kazne svaki zločin".

 

- Razumijem da na sve događaje ne gledamo na isti način, ali političari bi morali učiniti napor da razlike ne budu nepremostive, ili barem da ne utječu na one aspekte suradnje koji su zaista previše važni i Hrvatskoj i Srbiji, građanima s obe strane granice - zaključio je Josipović.

 

Iako je izjava o poboljšanju odnosa razumljiva s diplomatskog aspekta, teško bismo se mogli složiti s njom nakon izbora Dačića i Nikolića, a naročito nakon presude koja je u Srbiji izazvala lavinu nezadovoljstva i antihrvatskog raspoloženja. 

 

Također, nejasno je što bi Hrvatska u ovom trenutku dobila povlačenjem tužbe.  

 

Dvije zemlje podnijele su jedna protiv druge tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, koji je okvirno zakazao raspravu za veljaču 2014.

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version