Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

News

Linić: izvanredno stanje, a bit će nagodinu i gore

linic

U zemlji je izvanredno stanje, a iduće godine moglo bi biti još mnogo teže. Rekao je to u intervjuu za tjednik Globus ministar financija Slavko Linić dodavši da ne isključuje mogućnost da će nam trebati pomoć MMF-a.

 

Kako drugačije nazvati postojeću situaciju nego izvanrednom ako imate permanentan gospodarski pad, ogromnu nelikvidnost, veliki broj nezaposlenih i neisplatu plać, zapitao se ministar.

 

Za pola godine, tvrdi Linić, znati ćemo hoće li nam trebati pomoć MMF-a. Ako se stanje nelikvidnosti ne popravi i ne krenu investicije, ako privreda ne prodiše, onda će proračunska situacija iduće godine biti vrlo teška, istaknuo je ministar.

 

Prema Zakonu o fiskalnoj odgovornosti Vlada mora iduće godine reducirate fiskalne rashode za jedan posto. Kako su već ove godine značajno smanjili plaće i troškove pitanje je gdje će naći prostor za dodatna rezanja. Uz sve to zbog preuzetih kredita brodogradnje i ovogodišnjeg novog zaduženja od 10 milijardi samo će kamate porasti za 40 posto, ističe Linić.

 

Sve su to razlozi zbog kojih će iduća godina biti jako teška. Čak i da nam se povećaju proračunski prihodi, u slučaju gospodarskog rasta. Fiskalno je pravilo jasno - moramo se ravnati prema dosadašnjim rashodima. Iduće ćemo godine, dakle, smijeti potrošiti manje nego ove, kategoričan je ministar financija.

 

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version