Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Putopisi

Rastoke - skrivena čarolija Hrvatske (GALERIJA)

rastoke naslovnica

 

Sjećam se samo da je bio lipanj, ali ne i godine. Tog ugodno toplog, sunčanog dana put me je nanio na Plitvička jezera. Platila sam ulaznicu i narednih pet, šest sati provela u razgledavanju očaravajuće lijepog krajolika. Koliko me je to točno koštalo, ne sjećam se, no bio je to jedan od onih rijetkih trenutaka u životu kad možete reći da vam takvo što nije važno. Pružila mi se prilika, iskoristila sam je.


Jučer sam, u društvu snažnije polovice, ponovno zaustavila svog limenog ljubimca na ulazu u Nacionalni park Plitvice. U želji za zadovoljavanjem puke radoznalosti, otišli smo pogledati koliko sada košta ulaznica te, doznavši odgovor, ostali neugodno iznenađeni. 180 kuna po osobi. OK, priznajem, u životu sam puno puta potrošila isti iznos za puno gluplje stvari. Priznajem i da su Plitvička jezera jedno od najljepših mjesta ne samo u lijepoj našoj već čak i u svijetu ali što je previše je previše. Cijena karte za dijete u dobi od 7 do 18 godina iznosi 80 kuna, a ni ona, kao ni gore već spomenuta cijena za odrasle,ne obuhvaća ništa osim pukog razgledavanja. Da bi propisno razgledali Plitvice, potrebno vam je minimalno pet, šest sati – sjećam se da je meni toliko trebalo,a nisam uspjela razgledati sve – što znači da ćete tijekom izleta sigurno ožednjeti, a vjerojatno i ogladnjeti. Pa ćete i to morati dodatno platiti – usput rečeno, ponuda jela u samom Nacionalnom parku Plitvice nimalo ne oduševljava pa ćete, ako imate malo profinjenije nepce, morati pokrenuti limenog ljubimca i otići u neki od obližnjih restorana. Za svoje vozilo također ćete morati platiti parkiranje, a jasno je, do Plitvica ne možete doći na zrak – trebat će vam novac i za gorivo. Bez ovog posljednjeg troška – koji ovisi o tipu automobila koji vozite te o udaljenosti koju prelazite – jednodnevni izlet na Plitvice bi prosječnu četveročlanu obitelj mogao koštati i više od tisuću kuna. O da, ljepota nije jeftina. Zapravo – jest. Samo za to treba otići malo dalje od Plitvica.


Odnosno, točnije rečeno, nekih tridesetak kilometara bliže Zagrebu, u jednako tako bajkovito lijepe Rastoke. Nalaze se tik do središta Korduna, Slunja, i toliko su malene da su s ceste jedva primjetne. No ako zastanete i samo bacite pogled s cestovnog vikokovca, istog trena ćete pomisliti: 'Ovo mjesto moram posjetiti'. A tako ćete uspjeti vidjeti samo sićušan djelić rastočke čarolije.


Mjesto je jednostavno prekrasno i teško ga je uopće opisati riječima. Umjesto u Hrvatskoj već klišeiziranog sunca i mora Rastoke vam nude sunce i – vodopade. Ne možda onako velike kao one plitvičke, ali ništa manje spektakularne. Ima ih čak 23, a najveći su Buk, Hrvoje i Vilina kosa. Nudi vam i brzace, vapnenačke stijene, zelenilo dokle vam pogled seže, pjev ptica, pastrve koje će se nakon jurnjave brzacima naći na vašem tanjuru, šarmantne drvene kućice, mlinove koji će vam ponuditi najbolje kukuruzno, bijelo i raženo brašno u zemlji, vrganje, mir i tišinu koju narušava samo umirujući žubor bistre vode. Veći dio svega možete vidjeti potpuno besplatno, a ono što se plaća koštat će vas oko dvadeset kuna – zvuči puno bolje od onog što morate izdvojiti za Plitvice, zar ne?


Rastoke su, bez sumnje, jedno od najljepših mjesta u Hrvatskoj i šire, dragulj koji tek treba biti otkriven, na osamdesetak kilometara udaljenosti od Zagreba što je dovoljno čak i za jednodnevni izlet bez noćenja – mada imate mogućnost i za potonje, što svakako preporučamo. Probuditi se u svojoj sobi obloženoj drvom te iz kreveta ugledati slapove poseban je doživljaj. Biti u Rastokama doista je posebno iskustvo koje sigurno nećete zažaliti, naročito ako ste poželjeli pobjeći od cike i vreve na prenapučenim hrvatskim plažama.


Dio atmosfere prelijepih Rastoka pogledajte u našoj fotogaleriji. Da bi je vidjeli, kliknite na tipku 'Foto galerija' koja se nalazi odmah ispod ovog teksta.

 


 

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version