Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Gdje odsjesti

Male tajne koje morate znati kod rezervacije hotela

hotelska soba

 


- Dobra večer, imate li koju slobodnu sobu?
Dok negdje putujete, posljednje što želite jest priuštiti si lutanje ulicama usred noći s koferom u ruci ponavljajući ovo pitanje na recepcijama svakog hotela na kojeg naiđete očajnički se nadajući da će negdje odgovor biti potvrdan. Da, dok ste bili klinci i putovali s frendovima stopirajući spavati negdje na plaži, prošvercati se u kampu ili se jednostavno skljokati na kauču nekog stana u kojem se završili na tulumu možda je bilo fora ali sada više nije. Ono što vam je potrebno i prije no što krenete na put je rezervacija hotela koji odgovara vašim potrebama.


Prvo što morate uzeti u obzir jest budžet kojeg si možete priuštiti, naročito ako putujete u privatnom angažmanu i smještaj plaćate iz vlastitog džepa – no čak i ako odlazite na poslovni put i imate ovlasti sami odabrati hotel u kojem ćete odsjesti vodite računa o tome da se ekscesivno razbacivanje novcem na račun poslodavca u najmanju ruku ne smatra primjerenim. Ono što vam je potrebno jest pristojan smještaj, a ne luksuzan apartman s vlastitim bazenom i jacuzzijem gdje će vas na krevetu dočekati boca Dom Perignona. Umjesto izravnog traženja smještaja na internetskim stranicama samog hotela ili putem telefona svoju rezervaciju napravite putem booking.com-a ili neke slične stranice – često nude popuste pa ćete tako uštedjeti značajan dio novca. Ako niste obvezni negdje stići na točno određen datum, organizirajte svoje putovanje tako da po mogućnosti izbjegnete let zrakoplovom i boravak u hotelu tijekom vikenda – tada su, naime, cijene letova i hotelskih soba često znatno više nego preko radnog tjedna.


Osim same cijene prednost pri rezervaciji dajte onim hotelima koji vam dozvoljavaju besplatnu rezervaciju. Ako je vršite putem interneta, pažljivo pročitajte uvjete rezerviranja kako se kasnije ne bi našli u problemima. Hotel će obično zahtijevati da im ostavite svoj broj kreditne kartice no to nužno ne znači da će vam odmah naplatiti sobu – broj kartice najčešće se traži kao osiguranje u slučaju da se ne pojavite na dan rezervacije prve noći. U takvim slučajevima sama rezervacija neće vas koštati ništa, a sobu će vam naplatiti tek nakon što ste već stigli, odnosno neposredno prije odlaska iz hotela. Ponekad je, doduše, moguće da hotel naplaćuje smještaj unaprijed, prilikom samog rezerviranja – takvo što najčešće se čini kada se potencijalnim gostima nudi značajan popust na uobičajenu cijenu sobe, što može biti odlična prilika za vas ako sigurno znate da ćete putovati na određen datum i u danom trenutku raspolažete određenom svotom novca. Ipak, najčešće stvari funkcioniraju tako da prilikom rezerviranja smještaja ne plaćate ništa, ali hotel u svojim uvjetima navodi datum do kojeg morate potvrditi rezervaciju. Ukoliko to ne učinite, vaša rezervacija se ili ukida ili vam se naplaćuje određen postotak ukupnog troška smještaja koji najčešće odgovara cijeni jednog noćenja.


Osim o cijeni i uvjetima plaćanja važno je voditi računa i o lokaciji hotela. Ako odlazite na poslovni put i sami birate smještaj, preporučamo vas da se, ako je to ikako moguće, odlučite za neki koji se nalazi u blizini mjesta gdje se održava konferencija, seminar ili sastanak na koji odlazite. Trebat će vam manje vremena i novca za prijevoz gradom, a i nakon što odradite svoje poslovne obveze ostat će vam više slobodnog vremena. Bez obzira na to putovali poslovno ili privatno izbjegavajte sumnjive i opasne četvrti i radije se držite provjerenog. Ako nemate baš nikakvog iskustva sa zemljom u koju putujete, ili ste općenito neiskusan putnik, prije no što bilo što rezervirate dobro proučite tuđa iskustva na internetu, najbolje na stranici tripadvisor gdje korisnici koji su već negdje boravili pružaju korisne informacije o tom mjestu budućim putnicima. Osim informacija o hotelima, apartmanima, hostelima i ostalim oblicima smještaja, na ovoj stranici doznat ćete i gdje se isplati što pojesti, koje znamenitosti trebate posjetiti te gdje se možete zabaviti. Iskoristite činjenicu da je u potpunosti besplatna i dajte si vremena proučiti odredište na koje odlazite. Obični ljudi nisu možda uvijek objektivni i možda ne dijele uvijek vaš ukus ali barem znate da ne čitate reklamni letak propagandne agencije kojoj je platio vlasnik hotela.


Kada dogovarate svoj smještaj dobro razmislite i o vremenu kada ćete stići. Vodite računa o tome da vam u ogromnom broju hotela neće dozvoliti ući u sobu u jutarnjim satima. Nije u pitanju drskost. Radi se jednostavno o činjenici da je najvjerojatnije netko boravio u toj sobi prije vas i da je sobarice jednostavno nisu stigle urediti prije vašeg dolaska. Zbog toga pokušajte svoj let ili vožnju organizirati tako da stignete u kasnopopodnevnim ili večernjim satima, a ako takvo što nije moguće, kulturno najavite svoj dolazak izvan uobičajenog vremena nekoliko dana unaprijed. U takvim slučajevima moguće je da će napraviti iznimku i omogućiti vam raniji ulazak u sobu no ipak je mnogo vjerojatnije da će vam samo uzeti prtljagu na privremeno čuvanje u posebnu sobu za čuvanje prtljage te da će vas uputiti da se prijavite nekoliko sati kasnije. Također izbjegavajte dolaske u hotel u gluho doba noći, osim ako na takvo što niste prisiljeni zbog leta zrakoplova – što ćete također unaprijed najaviti. Da, na recepcijama se obično radi 24 sata, ali ne želite si priuštiti da netko pogrešno zaključi da ste odustali od hotela i naplati vam prvo noćenje, a uz to vašu sobu izda nekome drugome.


Prilikom rezerviranja također provjerite dobivate li uz noćenje i besplatan doručak. Najčešće to jest tako no ponekad hoteli, naročito oni skuplji, posebno naplaćuju doručak. U takvim slučajevima provjerite kolika je cijena tog doručka, a potom je odluka na vama – dodatno plaćati doručak u hotelu ili svakog jutra odlaziti u obližnju kavanu ili market po svoj prvi jutarnji obrok. Nekada se, doduše, događa da vas hoteli ne obavijeste unaprijed o tome da naplaćuju doručak pa ste onda prisiljeni suočiti se s neugodnim iznenađenjem – ako se takvo što dogodi poštedite ostale patnje tako što ćete sami otvoriti račun na tripadvisoru i potom podijeliti svoje iskustvo s ostalima. 


Dok ste smješteni negdje daleko od doma od koristi će vam biti pristup internetu. Osim što si svakako želite osigurati čitanje fizzita, dobro će vam doći mogućnost provjere e-maila – naročito ako imate poslovnih obveza – a možda ćete se htjeti informirati i o tome što se događa u vašoj zemlji i svijetu. Danas, osim ofucanih rupčaga u kojima nećete odsjesti ni u ludilu, svaki hotel ima pristup internetu. Međutim, ono što neke razlikuje od ostalih jest činjenica da taj pristup dodatno naplaćuju, i to najčešće po cijeni koja je daleko iznad onog što bi mogli nazvati pristojnom. Naš savjet je, bojkotirajte takve hotele i radije radije se odlučite za jedan u kojem je pristup internetu besplatan. Kada stignete u svoju sobu moći ćete ili slobodno surfati ili će vam na recepciji dati određen kod, odnosno upute kako ćete se spojiti na internet.


Također je dobro, prije no što se odlučite za konačnu rezervaciju smještaja, provjeriti je li vaša potencijalna soba namijenjena pušačima ili nepušačima. Nadalje, ako vam je smještaj potreban samo kako bi imali gdje prespavati, otuširati se i držati stvari, tada vam možda neće biti bitno gleda li vaša soba na spektakularnu obalu mora, užurbanu gradsku ulicu ili na betonski zid susjedne zgrade, no ako vam je pogled koji se pruža iz vaše sobe ipak bitan, provjerite i to prije no što rezervirate smještaj. Jednako tako, provjerite i koje sve dodatne usluge hotel nudi. Hoteli od pet zvjezdica bi u pravilu trebali imati bazen i fitness centar. Oni s četiri zvjezdice ih ponekad imaju, a ponekad ne dok ih u onima s tri zvjezdice ili manje sigurno nećete pronaći. Ako se želite bućkati u bazenu ili se znojiti u hotelskoj teretani provjerite trebate li za njih nešto dodatno platiti, kako bi to znali uračunati u svoj budžet. Isto vrijedi, naravno, i za hotelskog frizera, masera, kozmetičara i za slične usluge, ako su u hotelu na raspolaganju i ako ih namjeravate koristiti.


Ako dolazite vlastitim automobilom, svakako bi bilo dobro unaprijed se raspitati ima li hotel u koji dolazite osigurano parkirno mjesto za vas. Dobri hoteli najčešće imaju takvo što, ali ipak je dobro unaprijed se raspitati o tome gdje će odsjesti vaš limeni ljubimac. Osim limenog možda imate i onog lajavog ili mjaukavog. Unaprijed provjerite kakva je politika hotela prema kućnim ljubimcima. Neki ih ne dozvoljavaju uopće, a neki uz određenu nadoplatu. Svakako vodite računa o tome da strogo poštujete pravila hotela ako dolazite s vašim Fidom ili Mickom.


Osoblje kvalitetnijih hotela obično govori engleski pa ćete se moći sporazumijevati s njima na tom jeziku – bilo u pismu, prije dolaska, bilo usmeno na samoj recepciji kada stignete – no nemojte se na takvo što oslanjati ako putujete u neku zemlju izvan zapadne Europe ili Sjeverne Amerike. Tada je moguće da će konverzacija, naročito ona usmena, biti nešto otežana pa vam savjetujemo da ovladate nekim temeljnim lokalnim izrazima – ili barem nabavite rječnik, ili usavršite svoje znanje pantomime. Kako god da bilo, i koje god zahtjeve, prijedloge ili primjedbe imali, nikada nemojte dizati ton na osoblje ili prema njima biti agresivni jer je to najbolji put u katastrofu – vašu. Vi ste gost, plaćate svoj smještaj i usluge koje u sklopu njega dolaze, i hotelsko osoblje dužno vam je te iste usluge i pružiti. Sam vaš položaj daje vam autoritet pa ga stoga nema potrebe rušiti time što ćete urlati na ljude. Osim toga, znate i sami da ljubaznost najčešće pali i da tako rastu šanse da će vam napraviti određen ustupak, ako vam je baš potreban.

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version