Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Posao i financije

Sony u gubitku 2 milijarde dolara, može li ga Kazuo Hirai spasiti?

kazuo hirai_with_playstation_vita

Sony je objavio podatke za treći kvartal poslovne 2011. godine, i oni su katastrofalni. 

 
Sony je od 31. ožujka 2011 pa do kraja kalendarske godine imao promet od oko 23,4 milijarde dolara, što je pad u od 17% u odnosu na isto razdoblje lani. Evidentiran je gubitak u iznosu od preko 2,04 milijarde dolara, što je veliki pad u odnosu na isto razdoblju godinu ranije, kad je zarada iznosila oko 800 milijuna dolara. 

Za gubitke su, izgleda, najviše odgovorni Sonyjevi televizori, muzički uređaji i Playstation, koji bilježe golem pad prodaje.  Consumer Products & Services, kako se naziva taj odjel, bilježi pad prometa za otprilike četvrtinu u odnosu na prošlu godinu. No, i professional odjel koji se bavi elektroničkim komponentama bilježi veliki pad. Do kraja fiskalne godine očekuje se gubitak od okruglo tri milijarde dolara. 

U Sonyju gubitke objašnjavaju poplavama na Tajlandu, visokim tečajem japanske valute, te ekonomskom krizom u svijetu. 

Ovaj veliki neuspjeh prouzročio je smjenu na čeku kompanije. S pvrim travnjem (nije šala), objavila je kompanija, razmjerno mladi 51 - godišnji Kazuo "Kaz" Hirai, kog možete vidjeti na slici, postat će predsjednik i CEO korporacije. On će na tom mjestu smijeniti  Sir Howarda Stringera, koji će ostati u kompanijji i zadržati neke funkcije. 

Od sredine devedesetih, kad se pridružio Sonyju i pomogao da Playstation postane veliki hit u Americi, Kaz se uspinjao korak po korak u korporaciji. Mogu li taj tipični samozatajni japanski radoholičar i novi PS Vita portable, koji drži u ruci, spasiti Sony? 2012. je već počela jako loše za Sony, a početak prodaje PS Vita je katastrofalan. Nastavi li se trend, Sony bi se mogao pridružiti Saabu i ostalim žrtvama krize.
 
FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version