Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Posao i financije

Priopćenje Hypo banke: Ne povlačimo se iz Hrvatske, radi se o dezinformaciji

broji novacVećina elektronskih medija prenijela je jutros vijeset da se Hypo banka povlači iz Hrvatske. Vijest je potekla odatke što je predsjednik uprave austrijske Hypo Alpe Adrie Gottwald Kranebitter u razgovoru za austrijski Trend, kako je prenio ots.at, najavio da će sredinom iduće godine početi prodavati svoje podružnice u zemljama istočne Europe.

Izgleda da je nesporazum u tome što Austrijanci Hrvatsku više ne smatraju dijelom Balkana, za razliku od Hrvata.;

Za balkanske će podružnice Hypo tražiti 1,5 milijardi eura. Četiri će milijarde eura neaktivne imovine prema Kranebitterovim riječima povući iz istočnoeuropskih podružnica, a da bi olakšali njihovu prodaju. Očekuje se da će biti ukinuto između 600 i 800 radnih mjesta. Uzrok povlačenja je prije svega napor Austrije i austrijskih banaka da zadrže prvoklasni kreditni rating, koji im je ugrožen poslovanjem na jugoistoku Europe gdje je velik postotak plasmana koji se ne vraćaju. 

U hrvatskoj Hypo banci kažu da vijest o povlačenju iz Hrvatske apsolutno nije istinita. Hypo banka izdala je službeno priopćenje, koje prenosimo:

Hypo Alpe-Adria-Banka d.d. ovim putem reagira na u potpunosti netočno interpretirane izjave predsjednika Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. International AG, Dr. Gottwalda Kranebittera o budućem poslovanju Hypo Grupe u regiji, a posebice u Hrvatskoj. 

Naime, dr. Gottwald Kranebitter u svom intervjuu za austrijski magazin Trend nije rekao kako će Hypo Grupa povlačiti iz zemalja bivše Jugoslavije jer je to u potpunosti netočno. Ono što je rečeno je već odavno poznata i prilikom nacionalizacije banke krajem 2009. godine od strane Republike Austrije komunicirana činjenica da će se Banka re-privatizirati kada će ponovno biti stabilna. 

Sukladno tome priprema procesa prodaje započet će sredinom 2012. godine, pri čemu će Hypo u obzir uzeti samo potencijalne kvalitetne partnere koji će omogućiti dugoročno održivo poslovanje. 

S time da moramo još jednom naglasiti kako je teza da se Hypo povlači iz Hrvatske u potpunosti netočna jer će Hypo banka i pod potencijalnim novim vlasnikom nastaviti poslovati u Hrvatskoj, pogotovo jer u Hrvatskoj, koja je jedno od ključnih tržišta Hypo Grupe imamo više od 10% tržišnog udjela, banka smo broj četiri na hrvatskom tržištu s više od 400.000 klijenata čiji broj kontinuirano raste, te nastavljamo razvijati svoje poslovanje i otvarati nove poslovnice, primjerice 23. prosinca otvaramo novu poslovnicu u Vukovarskoj u Zagrebu. 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version