Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Psihologija

Monica Bellucci ovo nije smjela reći

monica

 

Monica Bellucci može se podičiti svojevrsnim rekordom – ulogom u nadolazećem filmu Spectre koji će točno za mjesec dana doći u naša kina postala je najstarija Bond djevojka u povijesti. Da je gotovo bilo tko drugi u pitanju, izraz 'djevojka' zvučao bi krajnje komično obzirom da je Monici već 51 godina no kako se ona sjajno drži za svoju dob, može proći. Unatoč tome što su komercijalni filmovi poput onih o Jamesu Bondu za nju zapravo izuzetak i što obično glumi u malim, umjetničkim filmovima europske produkcije, Monica pažnju medija i javnosti primarno privlači svojim izgledom.


Tako je bilo i ovaj put. U promotivnom intervjuu kojeg je dala povodom skorašnje premijere Bonda, pitali su je, očekivano, čemu duguje svoj dobar izgled, a ona je odgovorila kako ljepotu može zahvaliti isključivo genima. 'Ne vježbam, ne trčim, volim puno jesti, jednostavno rečeno – lijena sam!', odgovorila je Monica.


Neke žene, među kojima su neke moje Facebook prijateljice, ova je izjava oduševila. Njihovi dojmovi uglavnom se daju svesti na ovo: 'Konačno normalna žena koja nije opterećena.' Ne dijelim njihovo mišljenje. Ovdje ne želim ulaziti u to je li Monica Bellucci bila iskrena ili ne, jer nema smisla gubiti vrijeme i energiju na dokazivanje nedokazivog. Njena izjava ne oduševljava me zbog toga jer smatram da šalje pogrešnu poruku koja glasi otprilike ovako: 'Ako imaš sreće da ti je Bog dao dobre gene pa zbog toga izgledaš dobro, super. A ako nemaš, ionako tu ne možeš ništa.' Protivim se takvom determinističkom, fatalističkom pristupu koji poziva na pasivnost.


Znam što će neki sad pomisliti. Krenut će uvijek tipična priča o površnosti i o prihvaćanju sebe onakvom kakva stvarno jesi. Kako u današnjem svijetu postoji sklonost odlascima u krajnosti, izuzetak nije ni odnos prema vlastitoj ljepoti. Ili si površna tuka kojoj je jedino bitan dobar izgled i koja ne pridodaje nimalo pažnje intelektualnom i duhovnom, ili pak odlaziš u drugi ekstrem i užasavaš se bilo kakve intervencije na vlastitom licu ili tijelu smatrajući takvo što užasno plitkim. Pa onda aplaudiraš svakoj ženi koja kaže kako doslovno neće prstom mrdnuti kako bi izgledala bolje. Čvrsto vjerujem da ekstremna rješenja gotovo nikada nisu dobra. Zato smatram vrlo važnim obrazovanje, intelektualni i duhovni razvoj, ali jednako tako smatram da nema ničeg lošeg u tome da se žena trudi izgledati bolje. Ne mislim da je netko nužno plitak jer odlazi u teretanu kako bi imao čvrsto tijelo ili kozmetičarki zbog problema s tenom. Potreba da budu lijepe ženama je imanentna. Pitajte bilo koju djevojčicu od četiri, pet godina bi li radije bila lijepa ili pametna. Sve od reda odgovorit će vam: 'Lijepa'. Treba li nas to zabrinuti? Zapravo i ne. Taj odgovor sam po sebi ne smije nas uvesti u logičku zamku na temelju koje ćemo zaključiti da djevojčicama pamet nikada neće biti važna kao vrijednost. Sve što nam govori jest to da ženski spol u pravilu ima urođenu potrebu izgledati dobro. Čemu onda negirati prirodu?


Jasno, očekivanja moraju biti realna. Krupnija žena s raskošnim oblinama (zamislite nešto poput Sofije Vergare) nikad ne može izgledati poput suhonjave Kate Moss, ma koliko se trudila. Ali pogrešno je slati poruku da se u životu treba osloniti samo na gene, kao što to čini Monica Bellucci. Usudim se reći da velika većina žena – ajmo reći nekih 90 posto njih – izgleda prosječno. Reći svima njima: 'Morate se osloniti samo na gene kad je izgled u pitanju' zapravo je prilično okrutno. Time ćete samo stvoriti horde nesretnih žena frustriranih vlastitim (zamišljenim ili realnim) nedostacima. A istina je jednostavna: svaka žena može poraditi na svom izgledu. Na svojoj liniji, na čvrstoći muskulature, na frizuri, na tenu, na zubima… I ne, nije potrebno imati milijune na računu kao što to ima Monica Bellucci. Tjelovježbom se možete baviti i kod kuće, recimo praćenjem odličnih programa kao što su Focus T-25 ili Insanity, pa vas to neće koštati ni novčića. Zdrava prehrana, koja ujedno pomaže održavanju ili gubitku tjelesne težine ne mora nužno biti skupa – plava riba poput srdele doista je jeftina, a nisu skupe ni jednako tako zdrave skuše te razne vrste zelenog povrća. Kozmetičarski tretmani, istina, nešto koštaju ali puno toga može se napraviti kod kuće pomoću odgovarajućih preparata pristojne cijene. Ni odlazak frizeru ne zahtjeva astronomske izdatke, ako baš ne želite da vas frizira neko razvikano ime. Ozbiljniji zahvati na zubima poput stavljanja navlaka ili implantata, istina, koštaju iznimno mnogo no i oni su izvedivi, u slučaju da su nužni (obično ovdje uz estetske idu i zdravstveni razlozi pa to opravdava trošak). U svakom slučaju, pogrešno je tvrditi: 'Ne može se ništa.' Može se. Svaka zdrava žena na ovom planetu može održavati težinu na pristojnoj razini, poraditi na čvrstoći svoje muskulature i svojoj frizuri te šminkom istaknuti ono najljepše na svom licu. Nema potrebe u njoj pobuđivati defetizam tvrdeći joj kako je žrtva loših gena.


Naravno, želja za boljim izgledom nikad ne smije postati opsesijom, uvijek je potrebno zadržati realna očekivanja i treba imati na umu vrlo važnu stvar: svaka promjena kojoj težimo mora biti tu zato jer je same želimo, a ne zato jer smo podlegnuli pritiscima drugih. Jednom samo upoznala djevojku nešto krupnije, raskošne građe koja je sebe doslovno izgladnjivala jer joj je dečko zaprijetio da će je ostaviti ako ne smršavi. Ona je, kako bi udovoljila tom ljubitelju mršavica, živjela doslovno na jednoj jabuci dnevno. Na stranu to što je takva drastična metoda mršavljenja iznimno opasna po zdravlje i u konačnici neučinkovita jer usporava metabolizam, ovdje je ponajviše pogrešno to što ova djevojka nije odlučila riješiti se viška kilograma zbog sebe same već zato jer je pristala na emocionalnu ucjenu svog sebičnog dečka. Ne želim ovdje sugerirati da je svaki muškarac koji svojoj curi kaže kako bi trebala smršavjeti nužno muška svinja. Ali pametna djevojka znat će razlikovati dobronamjernu sugestiju i konstruktivnu kritiku od grube emocionalne ucjene i iživljavanja osobe koja je sama nesigurna pa zato želi drugima uništiti samopouzdanje. Nikada ne smijemo dozvoliti drugima da nas mijenjaju na silu već promjena uvijek mora dolaziti iznutra, od nas samih. Tek tada ćemo se moći istinski dobro osjećati u svojoj koži.


U konačnici je važno što sami želite biti. Imate višak kilograma i žućkaste zube? Ako ste zadovoljni u vlastitoj koži i to vam ne smeta, izvrsno. Onda imate pravo na pristup Monice Bellucci – ne činite ništa. No ako želite smršavjeti, pa možda čak i uložiti nešto novca u izbjeljivanje zuba, ili čak u zubne navlake, imate i na to pravo. Niste loša osoba i niste površna glupačica jer taj isti novac niste potrošili na knjige ili na posjete muzejima. Samo ste žena koja želi biti lijepa. Zbog sebe, a ne zbog drugih. I spremni ste za to što želite nešto poduzeti. Zato nastupate proaktivno, poduzetno. U takvom načinu razmišljanja nema ničeg lošeg i ne treba ga se sramiti.


Zbog svega ovoga mislim da bi Monica Bellucci puno veću uslugu ženama i djevojkama diljem svijeta učinila da je izjavila kako se ipak trudi oko izgleda. Na primjer: 'Pazim na prehranu, nastojim se hraniti mediteranski, vodim računa da se krećem barem 20 minuta dnevno i da dovoljno spavam.' Tako bi ipak poslala ženama poruku da ne moraju biti žrtve fatalizma i determinizma te da ih geni određuju, kako u svemu, tako i u izgledu, no nipošto ne ograničavaju. Pokazala bi im da svoju sudbinu mogu uzeti u vlastite ruke.

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version