Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Psihologija

Serijski ubojice (9. dio) - Ted Bundy, šarmer bez milosti 1/2

bundy1

 

Cimeri osamnaestogodišnje studentice Joni Lenz nisu se previše zabrinuli kada su se probudili u rano jutro 4. siječnja 1974. i shvatili da nije ustala. Možda uči, pomislili su. A možda je jednostavno odlučila odmarati se… Ipak, nakon što su shvatili da se od nije čulo ni slova sve do popodne, odlučili su je posjetiti u njenoj sobi u podrumu kako bi provjerili da možda ipak nije bolesna. Prizor kojeg su ugledali užasnuo ih je.


Djevojka je ležala na krevetu, bez svijesti, teško pretučena. Jedna od šipki bila je otrgnuta s kreveta i zabijena u njenu vaginu. Plahta je bila natopljena velikom lokvom krvi. Začudo, još uvijek je bila živa. Prevezena je u bolnicu u stanju kome, i mada su je liječnici uspjeli otrgnuti iz ralja smrti, mozak joj je nepovratno oštećen. U komi je provela tjedan dana, a kada se probudila nije se sjećala što joj se točno dogodilo. Vjerojatno je bila samo slučajna žrtva manijaka koji ju je ugledao s ulice, kako sama spava u svojoj sobi, i odlučio je napasti. Bila je jedna od rijetkih koje su ga srele i preživjele. Pretpostavlja se da njih oko 40 nije. Točan broj njegovih žrtava nikada nećemo saznati – Ted Bundy odnio je tu tajnu sa sobom u grob.


Theodore Robert Cowell, kako mu je bilo pravo ime, došao je na svijet 24. studenoga 1946. Tko mu je točno bio otac nikada nije saznao no pretpostavlja se da je bio pripadnik vojnog zrakopolovstva. Njegova majka, Eleanor Louise Cowell rodila ga je u domu za neudate žene Elizabeth Lund u Vermontu, a ubrzo potom dovela ga je u svoj roditeljski dom u Philadelphiji. Ted je odrastao vjerujući da su mu baka i djed pravi roditelji, a da mu je majka starija sestra – obitelj se odlučila za ovu laž kako bi samohranu majku zaštitila od osude konzervativnog društva. Kada je Ted napunio četiri godine, s majkom se preselio u Washington gdje je ona upoznala vojnog kuhara Johnnieja Culpeppera Bundyja za kojeg se i udala. Ted je tada uzeo poočimovo prezime Bundy no među njima se nikada nije razvila bliskost. Mada se je Johnnie Culpepper Bundy trudio izgraditi zdrav, pozitivan odnos sa svojim posinkom, potonji se sve više povlačio u sebe te je umjesto u bilo čijem društvu vrijeme najradije provodio sam. Bio je izrazito sramežljiv, prepun sumnji u sebe, i osjećao se nelagodno u interakciji s drugim ljudima. Promatrajući ga vrlo brzo moglo se opaziti da je drugačiji od ostale djece – izgledao je poput njih i ponašao se poput njih no vidjelo se da muči neki unutarnji nemir, neobjašnjiv strah o kojem nikome nije htio govoriti.


joniČinilo se da su s dolaskom puberteta stigli bolji dani. Ted Bundy postao je društveniji, a bio je zapažen i po vrlo uljudnom ponašanju i šarmu. Ipak, nije bio toliko zainteresiran za djevojke kao njegovi muškarci. Tu i tamo bi imao koju, a njegovi interesi uglavnom su bili usmjereni na skijanje i politiku. Nakon srednje škole upisao se na Sveučilište u Washingtonu, a tijekom studiranja promijenio je više poslova. U dobi od 21 godine upoznao je prelijepu djevojku iz Kalifornije čije ime nikada nismo doznali, osim pseudonima Stephanie Brooks koji se ponekad zna koristiti u literaturi o Tedu Bundyju. Zaljubili su se i prohodali, a ona je vjerojatno bila ta s kojom je izgubio nevinost. Bila je to jedna od onih veza u kojima jedna strana voli mnogo više – dok je djevojka prema njemu bila prilično hladna, on je poludio za njom i svim silama se trudio impresionirati je, a da bi u svom naumu uspio služio se brojnim lažima koje je ona s lakoćom pročitala. Godinu dana kasnije, umorna od njegovih laži i nezrelosti, odlučila je prekinuti vezu. Nedugo nakon raskida vratila se u Kaliforniju kako bi započela život daleko od njega, no Ted Bundy nije htio ni čuti za prekid. Bio je opsjednut njome i neprestano joj je slao pisma na koja ona nije odgovarala. Vjerovala je kako će se jednog dana smiriti i preboljeti je te kako će onda sve biti dobro.


No život je odlučio napisati drugačiju priču. Već godinu dana kasnije doznao je pravu istinu o svojoj majci. Bio je to za njega ogroman šok no psiholozi nikada nisu uspjeli dati definitivan odgovor na pitanje jesu li strahote koje će tijekom svog života počiniti bile posljedica tog saznanja ili je jednostavno bio – rođen zao.


Upisao je studij psihologije na Sveučilištu u Washingtonu gdje je postizao odlične rezultate i bio omiljen među profesorima i drugim studentima. Tijekom studija upoznao je Elizabeth Kendall s kojom je otpočeo petogodišnju vezu. Ovaj put je ona bila ta koja je voljela više. Dok se Elizabeth očajnički nadala kako će je Ted Bundy jednog dana zaprositi, iz njegovih misli nije izlazila njegova bivša djevojka, fatalna kalifornijska ljepotica. Elizabeth nije ni znala za njeno postojanje, a njen dragi ne samo što je mislio na svoju bivšu već se s njom i potajno nalazio. Do prvog susreta, nakon višegodišnje razdvojenosti, došlo je 1973. kada je on otputovao u Kaliforniju na konvenciju Republikanske stranke. Uvidjevši koliko se promijenio – postao je otvoreniji i šarmantniji – djevojka koja ga je nekada odbacila sada se zaljubila u njega no on joj je pokazao da osveta najslađe prija kada je hladna. U veljači 1974. prekinuo je kontakt s njom. Više ga nikada nije ni čula ni vidjela. No njegov osvetnički pohod tek je počeo…


Linda Ann Healy, visoka i lijepa 21-godišnja djevojka šarmantna osmjeha, studentica na Sveučilištu u Washingtonu koja je u slobodno vrijeme volontirala pomažući djeci s poteškoćama u razvoju otišla je 31. siječnja 1974. na pivo s prijateljima. Nije se zadržala dugo. Umor ju je svladao i odlučila je otići na spavanje. U 5:30 sljedeće jutro zazvonila joj je budilica, a čula ju je i njena cimerica koja je spavala u sobi do. Mada je Linda obično brzo gasila budilicu, ona se ovaj put nije prestala glasati. Čudeći se zašto je tome tako, cimerica je otišla do Lindine sobe i otvorila vrata no nje tamo nije bilo. Jedna stvar bila je već na prvi pogled čudna. Krevet je bio uredno namješten što za inače neurednu Lindu nije uopće bilo tipično. Na jastuku se nalazila mala mrlja krvi za koju je kasnije ustanovljeno da pripada upravo Lindi, a ono što je cimericu ipak najviše uznemirilo bila je činjenica da su stražnja vrata kuće – koja su obje inače revno zaključavale – bila širom otvorena. Uspaničena, prijavila je Lindin nestanak policiji koja je u početku podcijenila njen strah i odlučila ignorirati njeno insistiranje da uzmu otiske pristiju i naprave analizu vlakana nađenih u spavaćoj sobi. Tek nakon duljeg vremena nagovaranja shvatili su da je djevojčin strah bio opravdan – te večeri doista je netko ušao u Lindinu sobu. Skinuo joj je spavaćicu i objesio je u ormar, presvukao je u drugi komad odjeće, umotao je u plahtu i potom je, sasvim tiho, iznio iz kuće. Kuda ju je odveo i je li još bila živa nitko nije znao.


carynPolicija ne bi ni počela sumnjati u okolnosti Lindina nestanka da ubrzo nakon nje nisu počele nestajati i druge studentice. Krenuli su ispitivati studente koji su ih poznavali i doznali su da se po sveučilišnom kampusu motao čudak s Volkswagen Bubom koji je često imao problema s pokretanjem automobila pa bi tražio pomoć. U području gdje su djevojke nestale svjedoci su također vidjeli muškarca s gipsom – neki su tvrdili da ga ima na ruci, neki da je na nozi.


Punim osam mjeseci momci u plavome tapkali su u mraku, a onda su pronađeni posmrtni ostaci dviju nestalih djevojaka u parku Lake Sammamish u Washingtonu. Sve što su pronašli bilo je nekoliko pramenova kose, bedrene kosti i lubanje. Ipak, i to je bilo dovoljno za identifikaciju pa se tako doznao identitet nesretnica. Bile su to Janice Ott i Denise Naslund koje su obje nestale istog dana, 16. lipnja te iste godine. Svjedoci koji su posljednji put vidjeli Janice Ott prisjetili su se da su u njenom društvu opazili mladića koji se predstavio kao Ted. Ruka mu je bila u gipsu pa se nije mogao uspeti na svoju brodicu. Zatražio je pomoć od Janice koja je pristala. Od onda je više nikada nisu vidjeli živu…


Denise Naslund također je viđena kako pomaže nepoznatom muškarcu s rukom u gipsu uspeti se na brodicu, a od onda je više nisu viđali. 27. listopada iste godine u mjestu Midvale u Utahu pronađeno tijelo 17-godišnje Melisse Smith koja je nestala prije devet dana. Forenzični dokazi otkrili su da je zadavljena te da je prije ubojstva silovana vaginalno i analno. Točno na Noć vještica, 31. listopada, nestala je, također 17-godišnjakinja, Laura Aime. Pronađena je mrtva u obližnoj rijeci, za nešto manje od mjesec dana. I ona je bila silovana vaginalno i analno, a lice joj je bilo unakaženo mlaćenjem željeznom polugom. Policajci u Utahu uočili su sličnost ubojstava koja su istraživali s onima u Washingtonu i odlučili su potražiti pomoć svojih kolega. Zahvaljući svjedocima uspjeli su nacrtati fotorobot osumnjičenika koji se žrtvama navodno predstavljao kao Ted.


Slika fotorobota objavljena je u svim lokalnim medijima, a kada ju je ugledala jedna od prijateljica djevojke Teda Bundyja, ranije već spomenute Elizabeth Kendall, isti tren je znala tko je na njoj. Vrlo dobro je mogla prepoznati lice dečka svoje prijateljice koji joj se nikada nije previše svidio. Prenijela je svoje sumnje Elizabeth koja je odlučila – ne činiti ništa. Ipak, u svojoj knjizi Lažni princ: Moj život s Tedom Bundyjem objavljenoj 1981. Elizabeth Kendall napisala je kako je anonimno nazvala policiju i rekla joj kako je Ted Bundy čovjek čiji identitet odgovara onome fotorobota. Također je policiji dala na raspolaganje njegove fotografije koje su potom pokazane svjedocima. Međutim, oni ga nisu uspjeli identificirati na temelju njih pa je policija zaključila kako su na pogrešnom tragu.


melissaU petak, 8. studenoga 1974. nepoznat muškarac prišao je 18-godišnjoj Carol DaRonch. Rekao joj je da je vidio kako joj netko provaljuje u automobil na parkiralištu šoping centra u kojem je kupovala. Predstavio joj se kao pozornik Roseland i odveo je prvo do njenog automobila. Kada je shvatila da iz njega ništa nije ukradeno postala je sumnjičava no ipak je pristala otići s njim do njegove Bube i odgovoriti na nekoliko službenih pitanja. Rekao joj je kako će razgovor obaviti u policijskoj stanici. No čim je ušla u njegov automobil, grubo ju je zgrabio i pokušao joj staviti lisice. Vrisnula je, a on je u nju uperio pištolj i zaprijetio joj da će je ubiti ukoliko ne umukne. Drugom rukom je zgrabio željeznu polugu. Ipak, uplašena djevojka nekako ga je uspjela onemoćati snažnim udarcem nogom u genitalije, a onda je pobjegla iz automobila. Trčeći ulicom zaustavila je drugi automobil u kojem se nalazio jedan par, uletjela je u njega brzinom munje i histerično plačući im rekla da ju je nepoznat muškarac upravo pokušao ubiti. Užasnuti ljudi odmah su je odveli na policiju gdje je ispričala što se dogodilo. Naravno, vrlo brzo se doznalo da u njihovim redovima ne postoji djelatnik koji se zove Roseland. Ono što su pronašli bila je kapljica njegove krvi na kaputu Carol DaRonch – pripadala je krvnoj grupi 0, istoj koju je imao i Ted Bundy.


Iste te večeri nestala je i 17-godišnja Debra Kent. Gledala je školsku predstavu u srednjoj školi Viewmont u društvu svojih roditelja – njen otac bio je redatelj predstave – ali otišla je prije završetka kako bi pokupila mlađeg brata koji se zabavljao u obližnjoj kuglani. Na odredište nikada nije stigla. Nestala je bez traga, a u njenom automobilu pronađen je ključ za lisice – iste onakve kakvima je lažni policajac pokušao vezati Carol DaRonch. Njeni posmrtni ostaci nikada nisu identificirani s neprikosnovenom sigurnošću – kasnije je pronađena samo jedna čašica koljena za koju se pretpostavilo da je njena. Mjesec dana nakon što je nestala policiju je nazvao muškarac koji im je kazao kako je u Debrinom društvu, neposredno prije njenog nestanka, vidio muškarca koji je vozio Bubu. Više od toga nije im znao reći.


Dr. Raymond Gadowski, njegova zaručnica Caryn Campbell i njegovo dvoje djece krenuli su 12. siječnja 1975. u Colorado. Nakon što su stigli na odredište, odlučili su se odmoriti u lounge baru hotela u kojem su odsjeli. Međutim, Caryn se sjetila da je zaboravila svoj omiljeni časopis u sobi i pohitala po njega. Nikada se više nije vratila. Njeno mrtvo tijelo pronađeno je punih mjesec dana kasnije, u šumi u blizini. Divlje životinje su ga rastrgale pa je zbog toga bilo nemoguće sa sigurnošću utvrditi uzrok njene smrti no opaženi su određeni prijelomi koji su mogli imati smrtonosne posljedice, a ustanovljeno je i kako je više puta udarena u glavu oštrim predmetom. Također je dokazano da je silovana.

 

buba


Nekoliko mjeseci kasnije pronađeno je tijelo još jedne djevojke, u neposrednoj blizini mjesta gdje su pronađeni posmrtni ostaci ranije spomenutih Janice Ott i Denise Naslund, a kao uzrok smrti utvrđen je jak udarac po glavi tupim predmetom. Samo nekoliko dana kasnije policija je pronašla i tijelo Susan Rancort, a odmah potom i još dva – jedno od njih identificirano je kao Linda Ann Healy, ranije spominjana studentica šarmantna osmjeha koja je pomagala djeci s posebnim potrebama. Nakon što su identificirali Lindu pronašli su još pet mrtvih djevojaka, a jedino što su mogli ustanoviti bilo je to da su sve pretrpjele višestruke snažne udarce u glavu tupim predmetom, vjerojatno željeznom šipkom. Identitet ubojice policiji je i dalje bio nepoznat. Sve što su znali, na temelju iskaza svjedoka, bilo je to da se u blizini nesretnih djevojaka, neposredno prije no što su nestale, motao muškarac koji se predstavljao kao Ted i koji je vozio Bubu bež boje.


Upravo takav automobil ugledao je, 16. kolovoza 1975. narednik Bob Hayward dok je patrolirao rubnim područjem okruga Salt Lake. Dobro je znao koje automobile voze svi mještani i shvatio je da ova Buba ne pripada niti jednome od njih. Kada je upalio farove kako bi njima osvijetlio Bubine tablice i pročitao ih, njen vozač ugasio je svoje, do tada upaljene, te naglo ubrzao. Naredniku Haywardu se takvo ponašanje učinilo vrlo sumnjivim pa je odmah krenuo u potjeru. Projurili su kroz dva znaka stop da bi vozač Bube pristao zaustaviti se tek na obližnjoj benzinskoj postaji. Pokazao mu je vozačku dozvolu – ime na njoj bilo je Theodore Robert Bundy. Ono što je narednik Hayward odmah opazio bila je činjenica da u Bubi nema suvozačkog sjedala. Osjećajući da nešto ne štima, pozvao je u pomoć još dvojicu kolega koji su pretražili Bundyjev automobil. U njemu su pronašli željeznu polugu, skijašku masku, konopac, lisice, žicu i šiljak za led. Istog trena po pronalasku uhitili su Teda Bundyja – osumnjičen je za provalu.


No vrlo brzo nakon što su ga uhitili, policajci su počeli povezivati konce. Ustanovili su da željezna poluga pronađena u njegovom automobilu odgovara opisu one kojom je pokušao udariti Carol DaRonch po glavi. Lisice koje su pronašli također su po opisu odgovarale onima kojima je pokušao vezati Carol. Pronađeno je još nekoliko sličnosti sa slučajevima Melisse Smith, Laure Aime i Debre Kent. Ipak, to što su imali nije bilo dovoljno – trebala im je potvrda svjedoka. 2. listopada 1975. u policijsku postaju pozvali su Carol DaRonch i prijateljicu Debre Kent. Pred njih je u liniju stalo sedmero muškaraca među kojime je bio i Ted Bundy. Carol DaRonch ga je odmah prepoznala, a prijateljica Debre Kent također je vrlo brzo shvatila kako je upravo on čovjek koji se motao oko srednje škole Viewmont one noći kada je Debra nestala. Tada je Ted Bundy uporno ponavljao kako nema nikakve veze sa zločinima za koje ga optužuju, policajci nisu htjeli popustiti. Znali su da imaju ubojicu u šaci.


Nastavit će se…

 

Serijski ubojice - što ih pokreće? 

Serijski ubojice - urođeni uzročnici sociopatskog ponašanja 

Albert Fish, zloduh iz Wisterije 

Serijski ubojice i kanibalizam

Mesar iz Rostova - 1. dio 

Mesar iz Rostova - 2. dio 

Jeffrey Dahmer - 1. dio

Jeffrey Dahmer - 2. dio

Ted Bundy - 2. dio

Crne udovice - 1. dio

Crne udovice - 2. dio

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version