Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Fenomenologija

Ovakvu budućnost želim svojoj kćeri

woman rain umbrella

 

Jučerašnji Dan žena prvo sam čestitala najdražoj maloj ženi u mom životu – mojoj dvogodišnjoj kćerkici. Od kako se rodila često razmišljam o tome u kakvom svijetu će odrasti, i nisam sigurna koliko mi se vizija onog što slijedi dopada.


Ono što joj želim iznad svega je da bude slobodna u svojim odabirima i da razumije da za sve posljedice svojih izbora, kako one dobre tako i one loše, sama snosi odgovornost. Ne želim da lažni dušebrižnici odlučuju u njeno ime i govore joj što je za nju najbolje i kako bi trebala živjeti da joj život bude ispunjen.


Ako sama odluči biti domaćicom koja će se isključivo brinuti o kućanstvu, neka tako bude, a ako će se zaposliti i sama zarađivati svoj kruh, imat će, jednako tako, moju potporu. Koje će zanimanje odabrati, neka sama odluči i neka to bude ono što će je istinski ispuniti. Možda će biti liječnica, možda umjetnica, možda će u nekoj slastičarnici peći kolače, a možda će voziti utrke bolida. Tko zna?


Iskreno bih voljela da osjeti čari majčinstva i neusporedivu radost koju roditeljstvo donosi ali ako u životu odluči krenuti drugim putem i sebi uskratiti to iskustvo, neću je osuđivati. Sama će naučiti kako je živjeti s takvom odlukom i što ona za sobom nosi.


Voljela bih da jednog dana pronađe životnog partnera koji neće samo biti zaluđen njenim privlačnim izgledom i šarmom već onog koji će je istinski poštovati kao osobu. Vjerujem da je takvo što moguće samo ako ona prethodno nauči poštovati sebe.


Ne želim da bude ičiji otirač. Ni svog supruga, ni pretpostavljenih na poslu ni državne vlasti. Jednako tako, ne želim da život provede bijesna i ogorčena zbog stvarnih ili umišljenih životnih nepravda. Želim da s radošću prigrli činjenicu da je žena i da osvijesti spoznaju da može postići što god želi – odgojiti dijete, obrazovati se, ostvariti karijeru, baviti se svojim omiljenim hobijem, i da joj je samo nebo granica. Kada doživi neuspjeh – a kad tad će ga doživjeti kao i svi – ne želim da sipa žuč na 'muške svinje', 'katolibane', 'ustaše', 'partizane' i slične u određenom trenutku društveno neprihvatljive skupine već da razumije da ključ rješenja problema leži u njenoj ruci. Užasava me vizija vječno nadrkane prosvjednice protiv životnih nepravdi uvjerene kako je svijet mrzi jer ima dva x kromosoma i kojoj je vrhunac osviještenosti javno paradirati s transparentom na kojem piše nešto poput 'želim biti vlažna svaki dan.'


Želim da u svakom trenutku zadrži svoje dostojanstvo. Neka bude vragolasta, ako to želi, neka bude onako ženski šarmantna i seksi, neka lupi šakom o stol kada treba i neka nauči reći 'ne' bez da joj zbog toga nameću osjećaj krivnje, ali neka uvijek zadrži svoj dignitet i bude dama.


Ne želim da ima potrebu drugima se ispričavati zbog svojih životnih odabira. Iznad svega joj želim da se u životu nauči oslanjati na zdrav razum, a ne na očekivanja drugih koji pokušavaju donositi odluke u njeno ime i strpati je u neke kalupe koje su sami definirali.


Sretno, malena. Svijet je tvoj.

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version