Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Film

Kapetan Amerika: Ratnik zime - sloboda je cool

kapetan  naslovna

 

Što mislite, kolike šanse za uspjeh može imati visokobudžetni, akcijski film u kojem glavni junak ima 95 godina? Znam, odmahujete glavom lijevo-desno i u sebi mislite: 'O, kako glupo pitanje, kako suluda ideja'. Isto nije mislio redateljski par, braća Anthony i Joe Russo, koji su uzeli u ruke redateljsku palicu na snimanju filma Kapetan Amerika: Ratnik zime, drugom nastavku priče o poznatom Marvelovom stripovskom junaku. Koji ima, vjerovali ili ne, 95 godina.


Ako vas je ovaj podatak zbunio ili šokirao, pretpostavljam da nikad niste pogledali prvi film, Kapetan Amerika: prvi osvetnik, a vrlo je vjerojatno i da nikad niste u rukama držali stanoviti Marvelov strip. Braća Russo zaključuju kako je takvo što jednostavno nemoguće i stoga ne gube nimalo vremena na uvodničarenje – što je s jedne strane odlično jer nas odmah uvode u akciju koja do kraja filma ne jenjava no, s druge, može biti i malo zbunjujuće neupućenima. Stoga, kratki podsjetnik: slabašan i astmatičan Steve Rogers, rođen 1918. (eto, od tud onih 95 godina) nakon početnog neuspjeha u uniformi postaje pokusnim kunićem u tajnom eksperimentu američke vojske koji ga pretvara u hodajuću reklamu za steroide. Oboružan mišićavim tijelom i impozantnom snagom, naš junak na sebe navlači uniformu s obilježjima američke zastave te hrabro i srčano kreće u borbu protiv nacista kao Kapetan Amerika. Stvari, međutim, kreću po zlu i njegovo tijelo završava na dnu oceana. Ne mrtvo – smrznuto. Pronalaze ga, više od šest desetljeća kasnije, u savršeno očuvanom stanju.  Kapetan Amerika vrlo brzo shvaća: on je ostao isti, ali svijet oko njega nije… 

 

kapetan3


To je trenutak u kojem smo se oprostili od ovog superjunaka na kraju prvog filma o njemu. U ovome redateljski duo ne gubi previše vremena na priču o njegovoj prilagodbi suvremenom svijetu. Netko drugi možda bi iskoristio situaciju te publici ponudio čitav niz komičnih prizora koji bi se svodili na Rogersovo iščuđavanje suvremenom tehnologijom poput interneta i pametnog telefona, glazbom suvremenih DJ-eva ili, pak, specijalnim efektima u filmovima (kužite zašto bi baš to bilo fora?). Braća Russo ovdje su postupila pametno i nisu progutali mamac. Da, takve scene možda bi nasmijale publiku ali zapravo bi bile ništa više od distrakcije koja razvodnjuje osnovnu nit priče. Zato ih u njihovom filmu nema. Točnije rečeno, postoji samo par sitnih naznaka, u vidu lista papira s jednim popisom i – albuma Trouble Man Marvina Gaya. To je to. Svladali ste gradivo, idemo dalje. 


'Dalje' nas u ovom filmu vodi na brod organizacije S.H.I.E.L.D., mame dobrog dijela Marvelovih superheroja, kojeg su napali pirati. Dobri dečko Kapetan Amerika tu je kako bi spasio taoce, a njegova kolegica po lateksu i tajicama, Nataša Romanova (iliti Crna udovica – što se u filmu, doduše, niti jednom eksplicitno ne spominje) kako bi iskopala informacije s jednog memo-sticka, na zapovijed S.H.I.E.L.D.-ovog vodećeg operativca Nicka Furyja (Samuel L  Jackson). Saznanje da su poslani na isto mjesto s dva drugačija zadatka ubrzo dovodi do onog da S.H.I.E.L.D. ima puno grandioznije planove od spašavanja jednog broda, a svode se na uvođenje futurističkih nosača letjelica koji trebaju odigrati važnu ulogu u preventivnom ratu. Na neprijatelja se više ne udara nakon što on učini to isto – djeluje se preventivno.


Tako barem Nick Fury želi no Kapetan Amerika, čovjek odrastao u nekom drugom, slobodnijem vremenu s prostodušnijim idealima time, blago rečeno, nije baš oduševljen. Shvaća da je svijet u koje se probudio ideju slobode zamijenio idejom straha za osobnu sigurnost zahvaljujući kojem se tu istu slobodu dobrovoljno kompromitira. Da su stvari doista otišle predaleko potvrđuje njegovo saznanje da netko čitavo vrijeme vuče konce i sustavno stvara kaos u koji je suvremeno društvo upalo. Ovakvo objašnjenje u stilu teorije zavjere zvuči prilično plošno i školski no u filmu o stripovskom superheroju funkcionira sasvim dobro. Štoviše, premisa  koja se oslanja na svijet koji je odbacio ideju slobode u ime ideje sigurnosti djeluje zanimljivo, intrigantno, pa čak i intelektualno poticajno, no pitanje je u kojoj mjeri će današnja publika biti u stanju prigrliti junaka koji njeguje vrijednosti koje se danas nerijetko percipiraju kao arhaične. Kapetan Amerika uzorit je mladić koji vjeruje u čast i poštenje, kao i u maksimalnu disciplinu – što suvremenom oku naviknutom na kult ljudskih prava može na prvi pogled djelovati kontradiktorno u odnosu na njegovo zagovaranje osobne slobode, mada zapravo nije tako.

 

kapetan4


U glavnoj ulozi ponovno nastupa Chris Evans. Njegov Kapetan Amerika u prvom je filmu još nekako tražio sebe i djelovao pomalo izgubljeno, lišen cinizma i unutarnjih demona tako tipičnih za neprilagođene junake današnjice. Ovdje se on konačno osjeća ugodno u svojoj koži te suvereno vlada scenom. Za razliku od prvog filma gdje je njegov lik predstavljen kao izlazni produkt tuđeg eksperimenta i propagandno oruđe u rukama drugih, Kapetan Amerika ovdje konačno dobiva priliku iskazati vlastiti stav, boriti se za njega pa čak i njime se suprotstaviti autoritetu, čime konačno postaje cool, što u svom samostalnom celuloidnom prethodniku još nije bio. Cool je i to što i dalje vozi Harley Davidson, taj tako sveamerički simbol nesputanosti i slobode, jedino je šteta što se od svih inačica tog kultnog motocikla naš junak koji zagovara tradicionalne američke vrijednosti našao na ne tako uspješnom modelu Street 750 – proizvedenom u Indiji i namijenjenom primarno azijskom tržištu. Mišićavi superjunak sa štitom niti u jednom trenutku filma ne nalazi se za upravljačem automobila no zato su tu u više navrata drugi – posebno je upečatljiva jedna scena gdje se za volanom nalazi Nick Fury – i nekako uvijek je to Chevrolet. Koji je, sudeći po napadnom zumiranju svoje značke u čak nekoliko navrata, očito masno platio za ovu reklamu. 


Simpatični Chris Evans nije jedini koji se ovdje opustio. Ovaj put uspjelo je to i Scarlett Johansson kao Nataši Romanov za koju je evidentno da se ovaj put odlično zabavlja vršeći svoj glumački zadatak.  Samuel L. Jackson standardno je dobar kao Nick Fury dok rumunjski glumac Sebastian Stan također ostavlja dobar dojam kao Kapetanov glavni antagonist, Ratnik zime iz naslova.  Oni koji su čitali Marvelove stripove već dobro znaju tko je on, a onima koji su to propustili će upravo otkrivanje njegovog identiteta predstavljati najzanimljiviji dio filma. S vremena na vrijeme neznanje doista može biti blagoslov.

 

kapetan2


Da su se holivudski producenti ozbiljnije uhvatili ovog zadatka nekoliko desetljeća ranije, lako je moguće da bi se u ulozi plavokosog ljepotana koji nam svima poručuje kako je Amerika super našla holivudska legenda Robert Redford. U 2014. ovom glumcu kojem se godine sada već očitavaju na licu puno bolje pristaje uloga Alexandera Pierca, čelnika Svjetskog vijeća sigurnosti. Upravo sam odabir Redforda predstavlja odličnu posvetu retro duhu kojeg njeguje Kapetan Amerika, a sam film braće Russo u određenim aspektima podsjeća na Redfordov kultni uradak Tri kondorova dana iz 1975. u kojem se glavni junak suočava sa saznanjem da okruženje u kojem se nalazi nimalo ne odgovara onome što je očekivao te da se upravo među njemu bliskima nalaze oni kojima ne smije vjerovati. 


Sve u svemu, Kapetan Amerika: Ratnik Zime zabavan je film koji će vam držati pažnju od početka do kraja no unatoč svojoj gore već spomenutoj premisi i simpatičnom glavnom junaku nije više od toga – takvo što uspjelo je samo Christopheru Nolanu s njegovim Batmanom te, oko dva desetljeća ranije, Timu Bartonu sa, zanimljivo, istim superjunakom. Ovaj uradak solidno je režiran no prigovor možemo pronaći u činjenici da su scene tučnjave ipak malo previše MTV-jevski kaotične, a bilo bi također bolje da je već ustaljeni marvelovski montažerski duo Jeffrey Ford i Matthew Schmidt češće posezao za škarama kod nekih akcijskih scena koje ipak djeluju previše razvučeno te time gube svoju dinamiku, što ih zapravo čini manje uzbudljivima. Upućeniji gledatelji opazit će više zgodnih scenarističkih referenci na Marvelove junake Iron Mana i Hulka, čime nas na diskretan način podsjećaju da ovaj film predstavlja samo jedan od komadića u mnogo većem Marvelovom celuloidnom puzzleu. Kapetan Amerika: Ratnik zime, unatoč svom impozantnom budžetu od oko 170 milijuna američkih dolara, samo je dio velikog serijala o superjunacima koji nam Marvel i Paramount Pictures nude svakih nekoliko mjeseci. Ovaj film do sada je njegova najbolja epizoda. 


Ocjena: 7,5 od 10.

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version