Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Zabava

Zanimljive činjenice o Škotskoj

skotska

 

Povodom današnjeg povijesnog referenduma u Škotskoj, u sklopu kojeg će Škoti odlučiti hoće li budućnost i dalje provoditi kao dio Ujedinjenog kraljevstva ili kao neovisna država donosimo vam pregled zanimljivih činjenica o Škotskoj.


Zemljopis
Svojom površinom od 78.387 kvadratnih kilometara Škotska je otprilike velika kao Češka, Ujedinjeni Arapski Amirati, Panama, američka savezna država Maine ili japanski otok Hokkaido. Upravo potonji se najbolje može usporediti s njom po pitanju klime i gustoće stanovništva.


Škotska ima oko 790 otoka, od čega je 130 njih nastanjeno.


U njoj se nalazi i najveći vrtlog na svijetu, u zaljevu Corryvreckan.


Najveći vodopad u Velikoj Britaniji nalazi se upravo u Škotskoj. Nalazi se u Sutherlandu, zove se Eas a'Chual Aluinn, a visok je 200 metara.


U Škotskoj su također locirani i najviši planinski vrh u Velikoj Britaniji, Ben Nevis (1.343 m), najdublje jezero, Loch Morar (310 m) te britansko drugo najdublje jezero, legendarni Loch Ness.


Najsjeverniji grad u Škotskoj je Lerwick, na nalazi se na otocima Shetland. Leži otprilike na istoj zemljopisnoj širini kao i sjeverni vrh Grenlanda ili grad Anchorage u američkoj saveznoj državi Aljasci.


Narod i kultura
U Škotskoj postoji jedna, zakonom odobrena, privatna vojska. Njome zapovijeda Vojvoda od Athola čije sjedište je u dvorcu Blair u grofoviji Perthshire.


Dvorac Skibo u Suthelandu postao je poznat kao Carnegie Club, jedan od najekskluzivnijih privatnih klubova u svijetu u kojem članstvo košta 20.000 britanskih funti. U njemu su se 2000. vjenčali popularna američka pjevačica Madonna i engleski filmski redatelj Guy Ritchie. Mjesto im nije donijelo sreću – par se razveo 2008. godine.


Najveći kulturni festival na svijet održava se svake godine u Edinburghu. Radi se o skupu više festivala, a najveći među njima je Međunarodni festival u Edinburghu. Na njemu se 2011. prikazalo ukupno 2.500 međunarodnih predstava iz 60 različitih država, na 258 lokacija.


U Škotskoj se govore ti jezika – engleski, škotski (koji je zapravo bliska varijacija engleskome) i škotski keltski (koji je potpuno različitih jezik). Svemu tome treba još pridodati čuveni škotski engleski – radi se o engleskom jeziku s prepoznatljivim, vrlo tvrdim, škotskim naglaskom, u kojem se koristi pokoja riječ iz škotskog i keltskog.


Škotska prezimena podijeljena su u dvije glavna kategorije – keltska, koja obično počinju s 'Mac' ili 'Mc', te germanska, poput Blair, Brown, Hamilton, Howard, Stewart, itd.
Na škotskom keltskom riječ 'Škotska' kaže se 'Alba'.

 

U Škotskoj se nalazi malo više od 5 milijuna stanovnika, što čini oko 8.5% populacije Ujedinjenog kraljevstva. 

 

Od otprilike 313 milijuna stanovnika, koliko imaju Sjedinjene Američke Države, oko njih 5 milijuna tvrdi da ima škotsko podrijetlo. Najveći broj među njima nalazi se na području Nove Engleske, na sjeveroistoku Sjedinjenih Američkih Država.


Kada su u pitanju gradovi u bivšim britanskim kolonijama, uključivši i Sjedinjene Američke Države, na one sa škotskim imenima otpada otprilike jedan od četiri, u odnosu na one s engleskim nazivima. To su, na primjer, Houston, Dallas i Knoxville u Sjedinjenim Američkim Državama, Calgary i Hamilton u Kanadi te Brisbane i Perth u Australiji.


U Škotskoj se nalazi i najveći budistički hram u zapadnoj Europi. Zove se Kagyu Samye Ling, nalazi se u blizini Langholma, a osnovale su ga tibetanske izbjeglice 1967. godine.


Povijest
Najstarija građevina u Velikoj Britaniji zove se Shara Brae, nalazi se na otoku Orkney, i datira iz 3.100. godine prije Krista. Ona ujedno predstavlja i najkompletnije neolitičko selo u Europi.


Luka Aberdeen najstariji je službeno zabilježen biznis u Velikoj Britaniji. Posluju od 1136. godine.


Treće najstarije sveučilište u Velikoj Britaniji, poslije Oxforda i Cambridgea, je Sveučilište St. Andrews, osnovano 1413. godine. Upravo ono je 1862. pružilo dobrodošlicu prvoj studentici u Velikoj Britaniji, a točno dvadeset godina kasnije tamo je osnovan prvi studentski zbor na svijetu.


Nakon što je engleska kraljica Elizabeta I preminula bez potomaka te na taj način okončala vladavinu dinastije Tudor u Engleskoj, na njeno prijestolje došao je, 1603. godine, škotski kralj Jakov VI koji je time ujedno postao i kralj Jakov I od Engleske, utemeljitelj dinastije Stuart u toj zemlji. Time su krune ujedinjene ali do formalnog ujedinjena vlada dviju zemalja došlo je 1707. godine koja se smatra početkom postojanja kraljevstva Velike Britanije (službeni termin 'Ujedinjeno kraljevstvo' počeo se koristiti od 1801. godine kada im se pridružila Irska).


Najstarija banka u Ujedinjenom kraljevstvu je Bank of Scotland, a osnovana je 1695. Bila je to prva banka u Europi koja je tiskala svoje vlastite novčanice, a istu praksu nastavila je do današnjeg dana.


Čuveni Bank of England osnovao je – Škot. Zvao se William Paterson, a živo je između 1658. i 1719. godine.


U Škotskoj se nalazi i najstariji poštanski ured na svijetu. Osnovan je 1712. u Sanquharu.


Čuvena Encyclopaedia Britannica prvi put je tiskana između 1768. i 1771. u Edinburghu i njenih prvih devet izdanja je editirano upravo u Škotskoj. Od 1901. editiranje se vrši zajednički u New Yorku i Londonu.


Prvi vrtić na svijetu otvorio je filozof i pedagog Robert Owen u New Lanarku 1816. godine.


Edinburgh je prvi grad u svijetu koji je imao svoju vatrogasnu brigadu. Osnovana je 1824. godine.


Čuveni časopis Forbes osnovao je u New Yorku 1917. godine Škot Bertie Charles Forbes.


Vojna baza RAF Leuchars u Fifeu najstarija je vojna zrakoplovna baza u svijetu. Osnovana je 1908. godine.


Politika i zakonodavstvo
Škotski parlament sazvan je 1. srpnja 1999. godine, nakon oko 300 godina pauze.


Mada Škotska, s izuzetkom malog dijela njenog krajnjeg juga, nikad nije bila dio Rimskog carstva, njeni zakoni temelje se upravo na rimskom pravu.


Jedna od posebnosti škotskog pravosuđa sastoj se u tome da optužba za kriminal može okončati s tri moguće presude: 'kriv', 'nije kriv' i 'nije dokazano'. Presuda 'nije dokazano u inozemstvu je još poznata i kao 'škotska presuda'.


Iz Škotske je bilo više britanskih premijera. Među njima su William Ewart Gladstone, prvi britanski premijer koji je dužnost vršio čak četiri puta, Tony Blair i Gordon Brown.


Sport
Golf potječe upravo iz Škotske, i to iz 15. stoljeća, točnije rečeno iz 1457. godine. U početku se zvao 'gowf' i igrao se na igralištu s 22 rupe koje je kasnije smanjeno na ono s 18 rupa, kakvo postoji i danas.


Prva međunarodna rugby utakmica odigrana je u Škotskoj. Bilo je to u Edinburghu 27. ožujka 1871., a igrali su Škotska protiv Engleske.


U Škotskoj se također odigrala i prva međunarodna nogometna utakmica. Igrale su također Škotska protiv Engleske, 30. studenoga 1872. u Glasgowu.


Dok je postojao, u razdoblju između 1903. i 1950. godine, stadion Hampen Park u Glasgowu bio je najveći stadion na svijetu. Mogao je primiti preko 100.000 ljudi. 1937. godine na njemu je utakmicu između Škotske i Engleske gledalo 149.415 gledatelja, što je i dan danas rekord posjećenosti jedne nogometne utakmice u Europi.


Hrana i piće
Škotska je poznata po svom viskiju. Ono što većina ljudi ipak ne zna jest to daje viski izumljen u Kini te da su ga prvo destilirali redovnici u Irskoj, tijekom 15. stoljeća, i to oko 100 godina prije no što se u Škotskoj uopće pojavio.


Najpoznatija marka keksa u Škotskoj zove se Shortbread.


Škoti su poznati po jelu haggis, koje se pravi od ovčjih iznutrica u kojima se dodaju luk, zobene pahuljice, loj, začini, sol i temeljac, a sve skupa se kuha oko sat vremena u ovčjem želucu. Ne zna se odakle točno potječe, ali zna se da je nešto slično postojalo u Grčkoj prije otprilike 2.500 godina.


Tradicionalna škotska jela najčešće uključuju mljeven meso, ribu, odrezak i krumpire.


Znanost i izumi
Među poznatim škotskim izumima nalaze se logaritamska metoda (izumljena 1614.), asfalt (izumljen 1820.), kabanica (izumljena 1823.) i pneumatska guma (izumljena 1887.).
Mnoge biljke imenovane su u čast škotskih botaničara. Među njima su najpoznatije fortenzija i gardenija.


Danas mnogi misle da je kilt tipično škotska stvar. No on zapravo potječe iz Irske. Isto vrijedi i za gajde koje potječu iz Središnje Azije, kao i za ono što danas smatramo tipično škotskim, a to je riđa kosa.


Zahvaljujući škotskom izumitelju Jamesu Youngu Simpsonu od 1847. kloroform se koristi kao anestetik.


Arhitektura i industrija
Najdublji kamenolom u Velikoj Britaniji, dubok 142 metra, nalazi se u Škotskoj, a zove se Ruslaw. Radi se ujedno o jednoj od najvećih rupa koje su iskopali ljudi, na području Europe. Zatvoren je 1971. godine i danas je djelomično ispunjen vodom.


U rudniku Wanlockhead nalazi se jedna od najvećih zbirki minerala u Europi. Sadrži olovo, cink, bakar, srebro i zlato. Upravo zlato koje se nalazi u njeno je jedno od najčišćih na svijetu, sa svojih 22,8 karata, a baš ono se koristilo u izradi škotskog krunskog nakita, najstarijeg postojećeg kraljevskog nakita u Europi.


Najstariji svjetionik na svijetu također se nalazi u Škotskoj, između obale i otoka Angus. Zove se Bell Rock, a izgrađen je između 1807. i 1810. godine.


Vijadukt Ballochmyle je najviši postojeći željeznički vijadukt u Velikoj Britaniji. Završen je 1848. godine, a šira publika imala ga je prilike vidjeti u filmu Nemoguća misija s američkim glumcem Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi. Film je snimljen 1996. godine.


Najmanja još uvijek postojeća katedrala u Europi nalazi se u Škotskoj. Nalazi se na otočju Millport.


Prva naftna rafinerija u svijetu također je osnovana u Škotskoj. Bilo je to 1852. godine u zapadnom Lothianu.


U Škotskoj je konstruiran i najbrži jedrenjak u povijesti. Bilo je to 1868. u Aberdeenu. Jedrenjak se zvao Thermopylae.


Na planini Stuart nalazi se prvi unutarnji zagrijani bazen na svijetu. Tamo se ujedno nalazi i prva kuća u povijesti u kojoj se svjetlo palilo pomoću električne energije.


Druga najveća građevina od granita u svijetu nalazi se u Škotskoj. To je koledž Marischal u Aberdeenu. Najveća je samostan El Escorial u blizini Madrida.


Toranj Glasgow, završen 2001. godine, sa svojom visinom od 127 metara najviša je struktura u svijetu koja se može zarotirati punih 360 stupnjeva.


Gospodarstvo
Edinburgh je peti najveći financijski centar u svijetu.


Šoping centar Asda Walmart Amondvale u Livingsotonu je najveći u Europi.


U škotskim vodama nalaze se jedne od najvećih naftnih rezervi, a upravo škotski grad Aberdeen predstavlja centar Europske industrije petroleja. Na poslovima vezanima uz energetiku u okolici Aberdeena zaposleno je oko pola milijuna djelatnika.


Škotska je također značajan proizvođač vune i njenih tekstilnih prerađevina.


U Škotskoj se također nalazi najveće uzgajalište školjaka u Europi. To je Fraserburgh u grofoviji Aberdeenshire.


Svjetski najrasprostranjeniji viski u svijetu je škotski Johnnie Walker, osnovan 1865. godine.


Vodeće škotske novine, The Herald, jedne su od najstarijih postojećih novina na svijetu na engleskom jeziku. Prvi put su tiskane 27. siječnja 1783., ali tada su nosile naziv Glagow Advertiser.


Poznati Škoti
Među poznatim škotskim piscima nalaze se Sir Arthur Conan Doyle, Lord Gordon Byron, Sir Walter Scott, Robert Burns i J.K Rowling.


Najpoznatiji škotski glumci su Sean Connery, Gerald Butler i Ewan McGregor.


Škotskog podrijetla su i američki glumac Ben Affleck te glumica Heather Locklear, a isto vrijedi iza čuvenog izumitelja Thomasa Edisona te za američkog predsjednika Thomasa Jeffersona.

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version