Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Svijet

Sjeverna Koreja uspješno lansirala balističku raketu

koreja s

 

(hina/fizzit) Cijeli svijet ismijao je Sjevernu Koreju nakon što je 13. travnja 2012. neuspješno pokušala lansirati balističku raketu koja se samo dvije minute kasnije raspala na dnu žutog mora. Sada se svijet više ne smije. Najzatvorenija država svijeta u srijedu, 12. prosinca 2012. ovaj put je uspjela. Lansirali su raketu dugog dometa čime su, očekivano, izazvali osudu međunarodne zajednice predvođene Sjedinjenim Američkim Državama.


U Pyongyangu tvrde kako je raketa lansirana sa svrhom postavljanja meteorološkog satelita u orbitu, ali nitko im previše ne vjeruje. U Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu i u Južnoj Koreji vjeruju kao se radi o testiranju čiji konačan cilj je jednog dana dosegnuti nuklearnim bojevim glavama udaljena odredišta poput Amerike. Međunarodna zajednica također osuđuje ovo lansiranje jer je time Sjeverna Koreja prekršila rezolucije UN-a koje joj brane razvoj raketne i nuklearne tehnologije.


Međutim, Sjevernokorejci previše ne mare. Odmah nakon što je državna televizija objavila vijest da je satelit ušao u planiranu orbitu na njoj su se počele emitirati domoljubne pjesme i krenuli su za Sjevernu Koreju već tipični hvalospjevi velikom vođi, Kim Jong-Unu.


Japan je pozvao na održavanje hitnog sastanka Vijeća sigurnosti UN-a, a od ponedjeljka, 10. prosinca 2012. podignuo je stanje pripravnosti na najvišu razinu. Također je grupirao rakete zemlja-zrak Patriot PAC 3 u Tokiju te na otoku Okinawi i rasporedio tri razarača opremljena raketama za presretanje SM-3.


Čak je i Kina, jedini službeni saveznik Sjeverne Koreje, izrazila duboku zabrinutost zbog lansiranja rakete.

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version