Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Reality check

Nafta pod Dinarom, siromah Čačić, branitelji protiv zakona o ništetnosti

seks kosor_josipovic

 

Apsolutno me oduševila prekjučerašnja vijest u 'Slobodanki', prenesena na nekim portalima, da Dalmacija i Hercegovina jednostavno plivaju na nafti. Takve vijesti treba s vremena na vrijeme objavljivati, kako bi se Hrvate držalo u iluziji da je bolji život u kom neće morati ništa raditi nego će samo, poput Arapa, zujiti okolo po jahtama i cocktail partyjima u egzotičnim autima, i nabijati cijenu nafte glupavim Amerima tu odmah iza ugla, na dohvat ruke. 

 

Jedini problem je što je vijest vjerodostojna koliko i bosanske piramide. Poziva se na tridesetak godina stara istraživanja po kojima nafte možda i ima, ali preduboko da bi se eksploatirala, a možda nafte i nema, i na tome da bi Ameri ponovo nešto tamo istraživali, o svom trošku. A ako Amer traži naftu o svom trošku onda nafte ima, jer Amer zna što radi iako je glup, mudro zaključuju novinari. U nadi je spas, kad već nije u radu i znanju. Ako je američki san obogatiti se svojim biznisom, hrvatski je san dobro živjeti od tuđeg biznisa, socijale, ili 'države'. Zato Hrvati kao uzor uvijek navode Švedsku, a ne Njemačku, Kanadu, ili ne daj bože kapitalističku Ameriku. Čuli da tamo možeš super živjet od socijale. Kome još treba kapitalizam kad ionako ne radi kako treba. Za one koji su se već oduševili idejom o bušenju kroz masiv Dinare dodajmo informaciju da nafte ima ispod skoro svake države svijeta, i to u velikim količinama. Samo je ponekad malo teže doći do nje, a najčešće preskupo i neisplativo. 

 

Od ostalih vijesti i 'vijesti' na koje se vrijedi osvrnuti tu je Linićeva izjava da će pozvati MMF da rješava stvari kad SDP dođe na vlast, jer se njima zapravo ne da zajebavati s vođenjem države. Što će mi Linić i Milanović i par tisuća raznih parazita po  ministarstvima i vladinim agencijama čije ću plaće morati zaraditi kao porezni obzveznik ako će ionako MMF raditi njihov posao umjesto njih, nije objašnjeno. Kaže Slavko, tako ćemo se moći jeftinije zaduživati. 

 

To s jeftinijm zaduživanjem baš i nije točno, ali nije niti naročito bitno, jer nacija ionako zazire od daljeg zaduživanja. SDP se odmah dao u kontrolu štete, pa je nominalni stranački šef Milanović, ponukan negativnim reakcijama javnosti, išao odmah tumačiti da stvarni stranački šef, Linić, nije mislio to što je mislio. Takvi ispadi poput Linićevog su u normalno vođenim strankama nedopustivi, naročito pred izbore, i u normalnim okolnostima, on bi morao biti pozvan na red kod Milanovića, ako bi se takav solo ispad uopće mogao dogoditi. Međutim već i samo to što si Linić dozvoljava takvo soliranje jasno ukazuje da je on SDP-ov Vlado Šeks, stvarni vladar u stranci. 

 

Tu nespretnu izjavu je odmah nespretno pokušala iskoristiti žena s najlošijim stranačkim PR-om u povijesti Hrvatske, Jadranka Kosor, koju mediji mrze upravo onoliko koliko su Sanadera obožavali. Međutim, dojam je da ona ne bi uspjela iskoristiti ni da se Milanovića ulovi in flagranti s dva maloljetnika i ovcom.  

 

Pri tom prvenstveno mislim na pokušaje da se oporbu optuži za jugoslavenstvo i napuštanje Sabora. Istina je da je današnji SDP na razini članstva prilično jugofilan makar to ne vole baš pokazivati otvoreno, više kroz jamranje kako je za Tita sve bilo puno bolje, a orijentacija na 'region zapadni Balkan' se vidi i po susretima Josipovića i Tadića koji su češči i prijateljskiji od susreta Radimira Čačića i novinara. Istina je međutim da takvi izravni napadi vjerojatno više štete rade HDZ-u nego onima koje napadaju, tim više što Srbe nikakva Jugoslavija ne zanima i sretni su da su se riješili Hrvata iz zajedničke države. Dominacija u budućem 'regionu' je druga priča, i tu je Hrvatskoj zajamčem podređen položaj neovisno o rezultatima izbora. Stvar je jednostavno karaktera. Jedan Amerikanac je lijepo rekao, 'Srbi imaju nedovoljno kompleksa, Hrvati previše'.

 

Kad smo već kod Čačića, on je osoba koja strahovito pati zbog smrti dvoje Mađara, proživljava stvarno jako teške trenutke, pa ga mediji moraju štititi od neugodnih pitanja koja bi birači mogli eventualno postaviti. Zato su se urednici net.hr-a pobrinuli da chat čitatelja s njim bude u što je moguće više ulizivačkom tonu. Uostalom, znate, svakom se vozaču može dogoditi da skrivi saobraćajnu nesreću s par mrtvih, to će vam reći svaki aktivist Kukuriku koalicije ovih dana. Osim Tomi Horvatinčiču, jer je on đubre i gad. I tajkunsko smeće, za razliku od Čačića. I stvarno nije u redu prozivati jadnog Čačića. Dosta pati i ovako. A još je manje u redu pitati ga za laganje oko okolnosti i oko mjesečnih primanja. Pa nećemo valjda još Mađarima davati svoje novce. 

 

No, najzanimljivije se vijesti posljednjih dana ipak tiču pokušaja prikazivanja branitelja kao velikih protivnika takozvanog 'Šeksovog zakona' kojim bi se optužnice iz Srbije protiv 44 hrvatska branitelja proglasile ništavnima. Prvo su mediji pokušali uvjeriti građane kako takav zakon nije potreban jer već postoji, a kad je to propalo onda se krenulo drugim putem. Pokazati da HDZ radi gluposti i da je zapravo neprijetalj branitelja je jedna od predizbornih strategija koalicije. Uglavnom, odvjetnik Krsnik kaže da je jako glupo donositi takav zakon jer on štiti branitelje samo na tlu Hrvatske, a stvar je, kaže on, da im se omogući da slobodno i bez straha putuju u Vranje i Čačak, do čega im je strašno stalo. Na koji način taj zakon odgovara Šeksu, zbog kog se navodno i donosi, a ne odgovara ostalim optuženicima?

 

Problem je, međutim, što međunarodno pravo dozvoljava da bilo koja država digne optužnicu za ratni zločin protiv praktički bilo koga. Srbija ima puno pravo dizati optužnice, ako želi, i protiv Amerikanaca za koje sumnja da su počinili ratne zločine u Iraku, i to joj pravo nitko ne može osporiti. Isto tako joj nitko ne može osporiti da temeljem tih optužnica objavi međunarodnu tjeralicu. Srbija optužnice povući neće, jer joj to nije u interesu, a do dobirh odnosa s Hrvatskom srbijanskoj politici nije stalo - niti ima razloga da joj bude. Za razliku od dijela hrvatske politike kojem je do dobrih odnosa sa Srbijom i te kako stalo makar to značilo i dovesti zemlju u podređen položaj. 

 

Čitava stvar je prezentirana kao šamar branitelja HDZ-u, no stvar je malo drukčija. Krsnikova ideja je, nećemo dati Srbiji da sudi našim braniteljima nego će naši sudovi preuzeti od njih slučajeve pa će im oni suditi. To što bi oni u tim procesima bili oslobođen,i a dokazi proglašeni nelegalno prkupljenim, u krajnjoj liniji nije ni bitno, jer je već samim činom priznanja tih optužnica od strane Hrvatske politički cilj Srbije, zbog kojeg su one uopće i aktivirane, u potpunosti postignut. Srbijanska politika pritiska na Hrvatsku očito daje rezultate, što bez pomoći samih Hrvata takvoj politici ne bi bilo moguće. Energija koju Josipović i mediji ulažu u rušenje 'Šeksovog zakona' jasno govori koliko su za Srbiju i tzv. 'politiku pomirenja' te optužnice važne. 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version