Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Hrvatska

Rusi zainteresirani za 3. maj?


shipyard

Povjerenik sindikata metalaca za 3. maj Juraj Šoljić u razgovoru za Vjesnik rekao je da za kupnju toga škvera zanimanje i dalje pokazuje jedan ruski konzorcij, koji je otkupio natječajnu dokumentaciju već u prvom krugu privatizacijskog natječaja za naša brodogradilišta sredinom 2009. 


Ruski konzorcij, koji je otkupio natječajnu dokumentaciju 2009., bio je odustao od nadmetanja zbog izvlaštenja 3. maja nad nekretninama na pomorskom dobru te je čekao rasplet situacije  s Končarom.

U 3. maju i danas podsjećaju na činjenicu da im je 2000. godine upravo Slavko Linić, kao potpredsjednik Račanove vlade, oduzeo vrijedne nekretnine izvan kruga brodogradilišta, uključujući Peškeru te skladište cijevi i lomaru u Mučićima, gdje je potom dio nekretnine prodan privatnom poduzetniku. 

Europska komisija je u petak odbila komentirati odustajanje Danka Končara od kupovine riječkog brodogradilišta 3. maj te ponovila da je restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta obveza iz Ugovora o pristupanju EU-u. »Ne komentiramo razne izjave i događaje vezane uz privatizaciju brodogradilišta. Možemo samo ponoviti naše ranije izjave da je prema odredbama Ugovora o pristupanju nužno uskoro riješiti pitanje restruktiriranja brodogradilišta. Restrukturiranje brodogradilišta predmet je monitoringa i Komisija očekuje da će Hrvatska nastaviti ispunjavati obveze preuzete u pristupnim pregovorima«, rekao je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fülea, odgovarajući na upit Hine za komentar odustajanja Končara od kupovine 3 maja. Hrvatska se u poglavlju Tržišno natjecanje obvezala da će restrukturirati brodogradilišta u poteškoćama i to je zapisano i u Ugovoru o pristupanju. Prema protokolu koji je pridodan pristupnom ugovoru EK može tražiti od Hrvatske da naloži brodogradilištima da vrate svu pomoć ili potporu za restrukturiranje koju su brodogradilišta primila od ožujka 2006., ako do dana pristupanja ne budu potpisani ugovori o privatizaciji tih brodogradilišta. [Hina] 

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version