Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Retrospektiva

Dinamo odškrinuo vrata hrvatskom klupskom nogometu

dinamo_malmo_1

 

NK Dinamo će u sezoni 2011/2012. igrati Ligu prvaka. Fantastičan je to rezultat i u svakom slučaju pokazatelj da se  hrvatski klupski nogomet ipak pomalo diže s europskog dna. Iako će hrvatska liga imati samo jednog predstavnika u europskim klupskim natjecanjima jer su Hajduk, Split i Varaždin ispali u pretkolima za Europa Cup, ova sezona donijela je hrvatskom klupskom nogometu ogroman skok zbog broja osvojenih bodova, što će rezultirati višim koeficijentima sljedeće godine. Samim time, hrvatskim će predstavnicima biti olakšan put prema europskim natjecanjima jer će dobiti status nositelja u budućim pretkolima. No, vratimo se mi Dinamu.

 

Zagrebački klub je prije Malmoa, u posljednjem pretkolu, izbacio azerbejdžanski Neftchi Baku i finski HJK Helsinki. Ova dva kluba, doduše, ne bi ni trebali predstavljati nepremostivu prepereku hrvatskom prvaku, no nerijetko su naši predstavnici doživljavali poraze protiv sličnih ekipa.

 

U dvije utakmice protiv Malmoa, Dinamo je pokazao dva lica. U prvoj utakmici imao je 25 udaraca u okvir gola švedskog prvaka, dok je Malmo imao samo 1. To najbolje svjedoči o modroj dominaciji. Sammir je konačno odigrao utakmicu dostojnu svog talenta, te uz raspoloženog Rukavinu bio najbolji igrač na terenu. No, treba reći da je odlično funkcionirala i vezna linija, koja nije dopuštala Šveđanima doći u zonu udarca te izvrsno kombinirala prema naprijed. U prvom redu to se ovdje odnosi na Jerka Leku i Milana Badelja. Doduše, uspio je Malmo postići i pogodak - nakon jednog dobrog proigravanja Ibanez i Vida nisu spriječili prodor Mehmetija koji je hladnokrvno poentirao. Tada se činilo kako se ponavlja stara priča Dinama i Lige prvaka. Tako blizu, a zapravo tako daleko.

 

Tjedan dana kasnije, Dinamo je do 70. minute u Švedskoj više-manje kontrolirao utakmicu, Šveđani su napadali te im je Dinamo, čini se svjesno, prepustio inicijativu. Dojam je bio da plavi igraju točno onoliko koliko trebaju, reklo bi se klasični 'kontrolirani nogomet' Krune Jurčića. Čvrsto u obrani , sa što manje rizika, a naprijed što bude - bude. I tada u posljednjih 20 minuta, kreću kola nizbrdo.

 

sammir

 

Jednostavno je nevjerojatno da ekipa koja kontrolira cijelu utakmicu u Zagrebu, te prvih 70 minuta u Švedskoj učini toliko pogrešaka u posljednjih 20 minuta susreta. Kod prvog gola, jedan naoko bezopasan slobodni udarac iskosa s lijeve strane završava u mreži. Živi zid se razmaknuo, Brazilac u redovima Malmoa, Figuieredo, pucao je točno u živi zid, koji se razmiče i Kelava to nije mogao braniti.

 

Nakon toga došlo je do totalnog raspada sistema. Udarci sijevaju sa svih strana, a u 86. minuti Malmo postiže drugi pogodak. Samo sreća i raspoloženi vratar Kelava u tom trenutku su spasili Dinamo, jer u slučaju da su primili još jedan pogodak u Ligu prvaka bi išao Malmo. Ruku na srce, Malmo je limitirana ekipa i sigurno nisu igrački kvalitetniji.

 

Na koncu svega, Dinamo se provukao. No, zabrinjava činjenica da nikako nisu mogli usporiti ritam utakmice, zadržati loptu i mirno privesti utakmicu kraju. Ovo je samo potvrda da slaba domaća nogometna liga ne pomaže zagrebačkom klubu. Naime, čim uđu u ritam utakmica srijeda-nedjelja jednostavno ne uspijevaju zadržati koncentraciju. Ne može se reći da primarni problem leži u fizičkoj pripremi. Naime, kondicijski trener Dinama je Zvonko Komes, čovjek koji je radio u švicarskoj reprezentaciji i Bayern Munchenu. Čini se da problem ipak leži u nedostatku jakih utakmica u domaćem prvenstvu.

 

No, Liga prvaka će ove godine stanovati u Maksimiru, i toj činjenici se treba radovati, pa makar i ne bili navijači Dinama. Hrvatski nogomet pun problema od toga može imati samo koristi.

 

{jathumbnail off}

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version