Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Novosti

Zašto 2:2 vodi Hrvatsku dalje neovisno o gol razlici Italije?

hrvatskaitalija

 

Na Facebooku i forumima mnogi danas postavljaju pitanje: kako to da mi idemo dalje ako odigramo 2:2 sa Španjolcima? A što ako Italija pobijedi Irsku, recimo, 5:0, tada bi oni imali gol razliku 7:2, a mi 6:3?  

 

Odgovor je jednostavan, no pogledajmo prvo sve scenarije koji se mogu dogoditi, a koji Hrvatsku vode u četvrtfinale EURO-a 2012. 

 

Svoje navijače hrvatski reprezentativci najviše će poštedjeti stresa ukoliko uspiju vlastitu sudbinu preuzeti u svoje ruke i učiniti ono što neće biti nimalo lako – pobijediti Španjolsku. Ukoliko to učine, bez obzira na postignut rezultat, idu dalje kao prvi u skupini. Hrvatska bi tada, s dvije pobjede – onom nad Irskom i onom nad Španjolskom – te jednim remijem, onim protiv Italije, imala ukupno 7 bodova, dok bi Španjolska imala 4 (1 za remi s Italijom 3 za pobjedu s Irskom i 0 za poraz protiv Hrvatske), a Italija 5 ako pobijedi Irsku (1 za remi sa Španjolskom, 1 za remi s Hrvatskom i 3 za pobjedu nad Irskom), odnosno 3 ako remiziraju s Irskom te 2 ako izgube od Iraca. Kako god okrenemo, mi u slučaju pobjede nad Španjolcima idemo dalje, tu nema dileme.


U slučaju da sa Španjolskom odigramo neriješeno, tada se situacija donekle komplicira. Sigurno prolazimo dalje ako Irska iznenadi i uspije svladati Italiju. Irci tada, sa svojom jednom pobjedom, osvajaju 3 počasna boda, Talijani ostaju na dva, a mi i Španjolci dijelimo po pet bodova. Dalje, naravno, odlazimo mi i Španjolci.


Ipak, očekivati da će Irci svladati naše nogometno mnogo snažnije prekomorske susjede nije baš realno. U slučaju pobjede Talijana nad Ircima, Hrvatska može proći dalje i ako remizira sa Španjolskom,U slučaju rezultata 2:2, Irci bi ostali 'fenjeraš' s 0 bodova, a Talijani, Španjolci i Hrvati imali bi po 5 bodova. Ukoliko dođe do takvog raspleta, više se ne gleda ukupna gol razlika u skupini već samo međusoban omjer zgoditaka između Hrvatske, Španjolske i Italije pa time postaje potpuno irelevantnim to što će, Italija, recimo, pobijediti Irce s 20 golova razlike. Po nama pošteno jer se više nitko ne može vaditi na gol razliku tako što će napuniti mrežu nekoj 'kanti za napucavanje'. U svakom slučaju, ako utakmica Hrvatska - Španjolska završi 2:2, tri upravo spomenute momčadi imaju po dva boda u međusobnim susretima - Hrvatska i Španjolska tada bi obje imale 3:3 gol razliku u krugu reprezentacija koje imaju po 5 bodova, a Italija 2:2. Kako bi Hrvatska i Španjolska tada imale jedan postignut pogodak više u odnosu na Italiju u međusobnim susretima, Hrvati i Španjolci imali bi razloga za slavlje. 


'Vatreni' mogu proći dalje i ako protiv Furije odigraju neriješeno rezultatom 1:1 ali tada sreća ne leži isključivo u njihovim rukama već će pogledom na semafor napeto morati iščekivati rezultat susreta između Italije i Irske. U slučaju da Italija pobijedi Irsku s rezultatom od točno 2:0, Hrvatska ide dalje. Tada bi međusobna gol razlika između Hrvata, Iraca i Španjolaca bila identična (2:2) pa je potrebno gledati ukupnu gol razliku u skupini. Španjolska onda dolazi na prvo mjesto skupine s gol razlikom od 6:2, Hrvatska bi bila druga s gol razlikom od 5:2, a Italija tek treća s gol razlikom od 4:2 što bi joj bilo nedostatno za prolazak u četvrtfinale. Ako Talijani svladaju Irce rezultatom od 3:1 ili bilo kojim rezultatom gdje bi zabili u utakmici protiv Iraca barem dva gola više od njih, a Hrvati i Španjolci su međusobno odigrali 1:1, ukupna gol razlika između Hrvatske i Italije je 5:3. S najboljom gol razlikom, od već spomenutih 6:2, Španjolci sigurno prolaze dalje, a u natjecanju između Hrvatske i Italije pobjeđuje Italija zbog boljeg plasmana na UEFA-inoj ljestvici – Talijani su na njoj, naime, na visokom četvrtom mjestu dok su Hrvati tek 21.


Zanimljivo, čak i ako Hrvatska izgubi od Španjolske ima šanse proći dalje u slučaju remija između Italije i Irske ili pobjede Iraca. Kao što, dakle, vidimo, šanse postoje, a sada nam ostaje čekati ponedjeljak kako bi vidjeli hoće li ih 'vatreni' znati iskoristiti.

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version