Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Zdravlje

Evo zašto trebate pjevati svojoj bebi

bebaspava

 

Beba koja leži u kolijevci lagano tonući u san i majka koja sjedi pored nje nježnim glasom pjevajući joj uspavanku jedan je od najučestalijih prizora kojeg zamišljamo kada pomislimo na majčinstvo u njegovim ranim danima. Pjevati uspavanke svojoj bebi nije samo simpatičan običaj koji se prenosi s generacije na generaciju već ima i višestruku korist za razvoj djeteta, čak i ako se majka ne može pohvaliti pjevačkim talentom. Ne brinite, vaš glas vašoj bebici uvijek zvuči prekrasno.


Ako joj pjevate pomoći ćete razvoju njenog mozga. Dok djetešce sluša majčin glas počinje lučiti endorfin, tzv. hormon dobrog raspoloženja, čime se stimulira moždana aktivnost. Slušajući vas kako mu više noći za redom pjevate istu pjesmicu vježbat će i svoje pamćenje, a također će naučiti razlikovati suprotnosti – na primjer, brzo i polako, tiho i glasno, opušteno i živahno. Svaka pjesma koju otpjevate bebi sadržavat će neki od ovih elemenata koje će ona s vremenom moći upamtiti. Dok pjevate također ćete joj pomoći u svladavanju pojma prolaska vremena kroz trajanje pjesme koju izvodite.


Baš kao i dojenje i maženje, pjevanje također pomaže u osnaživanju emocionalne veze između majke i dojenčeta. Naviklo slušati vaš glas još dok je bilo fetus, dijete se osjeća ugodno i zaštićeno kada ga čuje pa će reagirati opuštenije. Ovdje također treba reći da bebama unaprijed predvidljivi rituali ulijevaju osjećaj sigurnosti. Stoga je dobro pjevati im određene pjesme u unaprijed predviđenim situacijama pa će se sigurno osjećati ugodnije i lakše se suočiti s eventualnim strahom od mraka ako čuju poznat glas i poznatu melodiju nakon što ih stavite u krevet.


Slušajući riječi pjesama vaše čedo također razvija svoje jezične vještine, uči o riječima i komunikaciji, o intonaciji i tonovima povezanima uz određena raspoloženja. Također razvija verbalno samopouzdanje, a dokazano je i da djeca kojoj majke pjevaju kasnije lakše razvijaju govorne vještine te imaju puno manje problema s gramatikom i pravopisom. Dok sluša vaše pjevanje dijete također uči pričati priču zahvaljujući činjenici da svaka pjesma ima neki svoj redoslijed te da se u njima najčešće javlja refren koji se ponavlja. Stječe i osjećaj za melodiju i ritam i razvija u životu vrlo važnu vještinu aktivnog slušanja.


Vaša bebica će slušajući pjesme koje joj pjevate čuti mnoge nove, njoj nepoznate riječi te će na taj način početi razvijati svoj vokabular. Također je dobro da pokušate to što pjevate prikazati i vizualno. Na primjer, ako u pjesmi spominjete zeku možete djetetu pokazati plišanog zeku, a ako se u pjesmi spominju ruke taknite djetetovu ručicu dok o tome pjevate. Na taj način će povezati pojmove o kojima pjevate s određenim riječima.


Općenito je dokazano da djeca, naročito ona u najranijoj dobi, puno lakše uče slušajući pjevanje nego govor. Kada vaša bebica dovoljno poraste potaknite je da pjeva s vama. Na taj način aktivno će raditi na koordinaciji jezika i usta i razvit će, osim koncentracije i memorije, i osjećaj samokontrole te ono što je za djecu iznimno važno – maštu i samopouzdanje. Pritom se nikada nemojte rugati djetetu ako se pokaže da nije glazbeno nadareno. Neka vaše zajedničko pjevanje uvijek bude radostan ritual, bez stresa.


Pjevanje s djetetom je inače izvrstan način obiteljske zabave, a ako u obitelji imate više djece upravo zajedničke pjesme mogu vam pomoći povezati stariju braću i sestrice s pridošlicom u obitelji. Osim povezivanja s članovima kućanstva pjevanje i slušanje pjesama također stvara snažne veze i sa starijim generacijama. Naime, slušajući tradicionalne pjesme koje se prenose s generacije na generaciju dijete stječe snažniji osjećaj pripadanja, i to ne samo vlastitoj obitelji već i okruženju unutar kojeg raste te razvija razumijevanje za tradiciju i običaje. Zahvaljujući glazbi shvaća da je dio nečeg većega, šireg okruženja koje njeguje određene vrijednosti, a kojem može doprinijeti tako što će zajedno s ostalima zapjevati.

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version