Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Zdravlje

Čudni snovi koji vas očekuju u trudnoći

trudnaspava

 

Trudnoća je po mnogo čemu doista posebno razdoblje. Osim što žena može iskusiti jedinstven osjećaj koji joj pruža rast živog ploda u njenom tijelu te se suočiti s prekrasnom idejom majčinstva, ono sa sobom nosi i čitav niz – ponekad neugodnih, a ponekad jednostavno čudnih – simptoma. Jedan od njih mogu biti i vrlo živopisni snovi. Ako upravo očekujete prinovu ili namjeravati postati majkom u budućnosti, evo kakve snove možete očekivati u trudnoći i što oni zapravo znače, sa stručnog, psihološkog stanovišta.


Rađanje životinje
Da, kada ste trudni lako je moguće da ćete sanjati da ste rodili, na primjer, psa ili macu, a možda čak i velikog insekta. Zvuči grozno ali ne morate se toga plašiti. U takvom snu životinja koju u njemu rađate predstavlja supstitut za dijete, njime zapravo uvježbavate pravu stvar koja slijedi. Obzirom da su kućni ljubimci bića koja zahtijevaju našu brigu, takav san može upućivati i na vaš podsvjesni strah od preuzimanja odgovornosti za maleno, bespomoćno ljudsko biće koje ćete donijeti na svijet.


Rađanje izvanzemaljca
Nemojte mislite da ovakvo nešto sanjaju samo ljubiteljice znanstvene fantastike, ovakav san javlja se kod trudnica češće no što mislite. On zapravo nije tako iznenađujući, posebno ako uzmete u obzir da dijete na ultrazvučnim snimkama doista podsjeća na malog izvanzemaljca. Moguće je jednostavno da ste svoja sjećanja s liječničkog pregleda projicirali u vlastite snove. Ovakav san također upućuje na vašu radoznalost oko djeteta – ono za vas u trenutku trudnoće i dalje predstavlja nešto 'izvanzemaljsko', nešto nepoznato. Ne znate kako će izgledati ni kakav će karakteri imati te kroz san izražavate vlastitu radoznalost i nedoumicu.


Rađanje blizanaca ili čak većeg broja beba
Čak i žene koje pouzdano znaju da u sebi nose jedan plod – što se u trudnoći danas doznaje vrlo brzo – često sanjaju da su rodile veći broj beba. To ne znači da one podsvjesno žele blizance, trojke ili, pak, nešto više već upućuje na njihov podsvjesni strah da se neće moći adekvatno brinuti o djetetu nakon što se ono rodi. Drugim riječima, plaše se da jednostavno neće imati dovoljno snage i vremena 'rastegnuti se' do te mjere da udovolje svim zahtjevima djeteta. Ako žena ima takve snove, dobro je da otvoreno porazgovara s partnerom o raspodjeli poslova vezanih uz brigu o djetetu.


Rađanje djeteta pa vraćanje djeteta natrag u maternicu
O da, snovi u trudnoći doista znaju biti maštoviti. Ovakav san održava snažnu želju žene da joj je s bebom sve u redu, da je zdrava. Zbog toga je ona u snu porađa te je, nakon što je provjerila da je s njom sve u redu, vraća u vlastito tijelo. Ovakav san najčešće se javlja kod žena koje su ranije iskusile pobačaj ili rodile dijete s posebnim potrebama. Naravno, ako takve snove nemate to ne znači da ste bezdušna osoba koju nije briga hoće li joj dijete biti zdravo – to samo znači da su vas takvi snovi slučajno zaobišli.


Plivanje ili utapanje 
Trudnice često sanjaju vodu, što nije tako čudno obzirom na to da plod koji nose i sam pliva u plodnoj vodi. Ovdje se, u slučaju da trudnica sanja da pliva, zapravo radi o podsvjesnoj želji majke za povezivanjem s vlastitim djetetom. Ako trudnica sanja da se utapa tada san može predstavljati njen podsvjesni strah da će joj plodna voda puknuti na nezgodnom mjestu – na primjer, usred zakrčenog autoputa – ili da će se 'utopiti' od silnih obveza koje je čekaju nakon što se beba rodi.


Nevjeran partner
Kažu da ženska intuicija u takvim situacijama nikad ne vara ali ovdje ipak nema razloga za paniku. Sama činjenica da sanjate da je vaš partner spavao s drugom ženom ne znači da se to doista i dogodilo. Ovakav san u trudnoći javlja se kod žena koje se osjećaju emocionalno ranjivo, kao i kod onih koje nešto teže prihvaćaju promjene na vlastitom tijelu uzrokovane trudnoćom. Takva žena pita se: 'Jesam li mu još uvijek dovoljno lijepa?', a također brine i hoće li nakon poroda uspjeti vratiti onu razinu tjelesne forme koju je imala prije no što je ostala trudna.


Bivši partneri
Ovakvi snovi često znaju uplašiti trudnice pa čak i u njima izazvati osjećaj krivnje prema sadašnjem partneru. Ne brinite, to što ste sanjali svog bivšeg s faksa – pa čak i ako se radi o eksplicitnom seksualnom snu – ne znači da više ne volite svog partnera ili da patite za bivšim. Takav san jednostavno znači da, u želji da se što bolje pripremite za majčinstvo, podsvjesno analizirate sve aspekte svoje prošlosti pokušavajući na temelju vlastitog iskustva dokučiti kako ćete na najbolji način odgojiti svoje dijete. Doduše, ako se u vlastitoj prošlosti imali razdoblje neobaveznih veza i sada ga u trudnoći sanjate, moguće je i da kroz takve snove iskazujete nostalgiju prema razdoblju kada se niste morali suočiti s toliko puno odgovornosti.


Lezbijski odnos
Ne brinite, to što ste sanjali da ste intimni s drugom ženom ne znači da sada pod hitno morate preispitati svoje seksualne sklonosti, pa čak ni to da ste odjednom negdje na podsvjesnoj razini odlučili malo seksualno eksperimentirati s vlastitom spolom. Snovi o intimnim odnosima sa ženama tijekom trudnoće samo znače da ste sada, kao buduća majka, svjesniji svoje ženstvenosti više no ikada te da osjećate nikad snažniju razinu solidarnosti s drugim ženama. Sada ih bolje razumijete no ikada, i to je to – niste postali lezbijka niti to želite biti.


Pobačaj ili rađanje mrtvorođenčeta
Ovakav san doista je strašan no na žalost i prilično učestao u trudnoći. On doista nije indikator da s vašom trudnoćom stvarno nešto ne štima ili da će se nešto dogoditi bebi već predstavlja vaš strah od samog čina poroda koji, bez sumnje, doista jest traumatičan, kako za majku tako i za novorođenče. Predstavljanjem krajnje ekstremne situacije u svom snu, kao što je pobačaj ili rađanje mrtvorođenčeta, vi zapravo sebe psihički pripremate na sve i tako psihološki sebe snažite za porod. Radi se jednostavno o onom učestalom principu: 'Očekuj najgore, nadaj se najboljem.'


Rađanje djeteta koje već hoda, govori ili zna sebi promijeniti pelenu
Ako sanjate da vaša beba sama zna promijeniti vlastitu pelenu tada se vrlo vjerojatno plašite da sami niste dorasli tom zadatku. U slučaju da u vašim snovima tek rođena beba zna hodati ili govoriti, to znači da već sada razmišljate daleko u budućnost i da ste zapravo vrlo zrela osoba. Svoju bebicu ne vidite samo kao tek rođeno biće čiji život se svodi na jedenje, spavanje i vršenje nužde već i kao cjelokupnu osobu koja će jednog dana znati izraziti svoje misli i težnje. Kroz ovakav san preispitujete sebe i svoju sposobnost odgoja djeteta tijekom kasnijih faza njegovog života.


Zaboravili ste dijete u automobilu ili u kadi
Sigurno ste puno puta imali priliku pročitati pokoji članak o idiotima koji svoje dijete ostave samo u automobilu na parkiralištu šoping centra, a vaše mame i bake možda su vas već počele opsjedati pričama o tome kako dijete niti na trenutak ne smijete ostaviti bez nadzora, naročito ne u kadici. Jasno, ovo drugo je točno. Ako sanjate ovakvo nešto, to opet znači da se plašite odgovornosti koja vas čeka nakon rođenja djeteta. Ovakav san također možete odražavati vašu podsvjesnu želju da budete 'savršena' majka koja će sve situacije imati pod kontrolom i kojoj ništa neće promaknuti. Odgovornost je, jasno, poželjna ali morate se malo i opustiti – savršene mame, naime, ne postoje.


Napada vas jato, krdo ili neka veća skupina životinja
Ovakvi snovi znaju biti prilično zastrašujući, a o njima vrijedi promisliti i u stvarnom životu. Naime, najčešće se javljaju kod osoba koje osjećaju da netko iz njihove blizini nije prijateljski nastrojen prema njihovoj trudnoći. Možda imate napet odnos s partnerom i plašite se da on nije spreman biti otac ili, pak, ljubomorne prijateljice koje još nisu rodile pa vam sada zavide? Ako sanjate ovakvo što dobro bi bilo da ozbiljno preispitate odnose sa svim ljudima oko sebe te razmislite postoji li negdje konflikt kojeg trebate riješiti, bilo otvorenim razgovorom i rješavanjem svih nedoumica jednom zauvijek, bilo konačnim prekidom kontakta.


Ubijate životinju
Ako se inače ne bavite lovom, a posebno ako ste osoba koja prema njemu osjeća gnušanje, lako je moguće da će vas ovakav san šokirati. Isto tako, ovakav san šokirat će svaku osobu koja ima kućne ljubimce, odnosno onu koja se smatra ljubiteljem životinja. Ipak, za tako snažnu emocionalnu reakciju nema razloga. Ubijanje do kojeg dolazi u ovakvoj vrsti sna samo odražava vašu svijest da sada jedna faza vašeg života prestaje te da počinje nova. Naime, jednom kada postanete majkom – naročito ako vam je ovo prva trudnoća – morate znati da vaš život više nikada neće biti isti. Osvijestiti to, pa makar i kroz san, nipošto nije loše.


Ne možete prerezati pupčanu vrpcu na porodu ili je prerežete prekasno
Prvo, imamo dobru vijest za vas. Od vas se uopće ne očekuje da prerežete pupčanu vrpcu, to će učiniti liječničko osoblje kojeg takvo što predstavlja rutinu. Ako sanjate ovakvo nešto, to samo znači da se bojite hoćete li tijekom brige za dijete i kasnije odgoja počiniti određene pogreške. Pitate se: 'Hoću li znati prepoznati odgovarajuće znakove? Hoću li ih znati prepoznati na vrijeme?' Da, odgoj djeteta doista je zahtjevan, a garancije u uspjeh na žalost ne postoje. Što prije to prihvatite to će vam biti lakše prihvatiti sebe u ulozi roditelja.


Ukradu vam dijete u rodilištu
Ovo je još jedan od doista užasavajućih snova koji se prilično često znaju javljati već tijekom trudnoće. Znači li to da njime predviđate ono što će se stvarno dogoditi u rodilištu? Naravno da ne, snovi ipak nisu toliko proročanski. Takav san znači da možda ipak trebate poraditi na vlastitom samopouzdanju. Vrlo je vjerojatno da se bojite odgovornosti koja vas čeka kada postanete majkom. Također, moguće je i da se bojite da će neka bliska osoba preuzeti kontrolu nakon što rodite i da će podcijeniti vaše kasnije odgojne metode. Imate, na primjer, posesivnu majku ili svekrvu koja vam se miješa u sve aspekte života bez da ju je itko nešto pitao? Moguće je da se sada, kroz ovaj san, plašite da će vam ona isto to učiniti i kada se rodi beba.


Poznata osoba porodila je vaše dijete
Hej, upravo ste sanjali da je Hugh Jackman porodio vašu bebu? Da, možda to jednostavno znači da vam je taj tip samo vraški zgodan ili da ste nedavno gledali neki njegov film pa ste to sjećanje jednostavno podsvjesno prenijeli u svoj san. No isto tako takav san može značiti i da ste se tijekom trudnoće malo počeli osjećati poput dive. Ajde, ajde, priznajte, nije to tako čudno. Uostalom, lako je moguće da vas sada tetoše više no ikad prije – suprug pomaže u kućanskim poslovima, frendice vas voze liječniku, u tramvajima vam ustupaju mjesto, a zbog same činjenice da ste trudni pažnja je usmjerena na vas. Sada ste sve to projicirali i na svoj san.


Goli ste u javnosti
Uf, uf, ovo zna biti nezgodno, naročito ako inače niste nudist – a vjerojatno niste, jer niste Nijemica i više nisu sedamdesete. Ovakav tip sna javlja se često u trudnoći. Najčešće muči žene koje će prvi put postati majke. One sada, na podsvjesnoj razini, znaju da ih uskoro očekuje potpuno nova uloga u životu no boje se da će podlegnuti pritisku okoline. Imaju osjećaj da ih svi oko njih promatraju i da užasno puno od njih očekuju, a nisu sigurne hoće li moći ispuniti očekivanja. Ovakvi snovi često se javljaju i kod žena koje su vrlo mlade ostale trudne i koje se sada plaše vlastitog životnog neiskustva.

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version