Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Psihologija

Trudnicama i novopečenim mamama lako je nametnuti osjećaj krivnje - ne bi uvijek trebalo biti tako

mamakrivnja

 

Više-manje svaka žena koja čeka bebu ili je nedavno rodila kad-tad dobije potrebu otići na neki od internetskih foruma kako bi tuđa iskustva usporedila sa svojima te eventualno potražila savjet. Poučeni iskustvom reći ćemo vam ovo: bježite od onih hrvatskih ko od kuge. Da, ponekad ćete dobiti konstruktivan savjet ali postotak slučajeva u kojima ćete biti izloženi histeriziranju, paničnim ispadima, očajničkim potrebama za naglašavanjem vlastitog mučeništva i optužbama, što uvijenima što izravnima, zbog kojih ćete se kasnije osjećati kao najgora majka na svijetu jednostavno je prevelik da biste si rekli: 'Isplati se.' Radije si uštedite vrijeme i živce i odite na koji američki – njihov pragmatičan duh tamo posebno dolazi od izražaja, što će vam biti od koristi.


Čak i mame koje nemaju običaj rješenje svojih problema tražiti na internetu zna s vremena na vrijeme mučiti osjećaj da svoju majčinsku ulogu ne obavljaju dovoljno dobro. Istraživanja su pokazala da se čak 94 posto žena barem s vremena na vrijeme suočava s osjećajem stida jer su uvjerene da kao majke rade nešto pogrešno što će ne samo naškoditi njihovom djetetu već i njih same izložiti osudi društva. Odlazak na internetske forume koji taj osjećaj krivnje dodatno potiču samo čini stvari još gorima. A evo zbog čega se trudnice i novopečene mame najčešće osjećaju krivima.


Alkohol u ranoj fazi trudnoće
Žene obično doznaju da su u drugom stanju tek negdje oko petog tjedna trudnoće. Ako inače konzumiraju alkohol to znači da postoji velika vjerojatnost da su popile koji decilitar uz obrok, a možda se čak i opile, u najranijoj fazi trudnoće. Kada shvate da očekuju prinovu obuzme ih snažan osjećaj krivnje uzrokovan strahom da su možda naškodile plodu.


Treba jasno reći, alkohol u trudnoći je vrlo štetan za plod i može dovesti do ozbiljnih oštećenja u razvoju fetusa, posebno njegovog mozga. Ipak, utješno je da ni povremena konzumacija manjih količina alkohola (na primjer, čaše vina dnevno) ili jedno opijanje do kojeg je možda došlo tijekom noćnog izlaska ne mogu naškoditi plodu ako do njih dođe tijekom ranih dana trudnoće, naročito ako je to bilo prije faze implantacije embrija. Do problema bi eventualno moglo doći ako je buduća majka alkoholičarka koja se kontinuirano opija no tada bi najvjerojatnije došlo do spontanog pobačaja i prije no što bi žena znala da je trudna, a simptomi su tada isti kao i kod klasičnog menstrualnog krvarenja.


Isti princip vrijedi i za eventualnu konzumaciju marihuane u najranijoj fazi trudnoće. Ako ste zapalili jedan do dva jointa dok još niste znali da ste trudni, nemate razloga za brigu.


Nedovoljno mirovanje u trudnoći
Ovo je jedan od najučestalijih uzročnika osjećaja krivnje kod hrvatskih trudnica i razlog zašto zapanjujuće visok postotak njih odlazi na porodiljni dopust daleko prije zakonom obveznih 28 dana prije predviđenog termina poroda. Kada je plod doista ugrožen mirovanje jest nužno. Problem je u tome što naše trudnice nerijetko muči opsesivna potreba za mirovanjem, a sve u želji da se spriječi mogući pobačaj, čak i onda kada je s plodom sve u najboljem redu, pa zbog toga ranije napuštaju svoje radno mjesto i prekidaju sa svim vrstama fizičkih aktivnosti.


Slijedi vijest koja je ujedno dobra i loša, ovisno iz koje perspektive je gledate. Najjednostavnije rečeno: ako je plod u ranoj fazi trudnoće pati od iznimno jakih malformacija, priroda će se sama pobrinuti da dođe do spontanog pobačaja. Drugim riječima, čak i ako čitavo vrijeme ležite u krevetu nećete moći učiniti ama baš ništa kako bi ta pobačaj spriječili. U takvim situacijama buduća majka je u potpunosti nemoćna, kao i liječnici, i to saznanje može biti užasavajuće. S druge strane, utješno je znati da majka sama vrlo teško može učiniti nešto kako bi sama izazvala spontani pobačaj inače zdravog ploda. Takvo što mogla bi uzrokovati samo kada bi uzimala ekscesno velike količine alkohola, droge ili cigareta i/ili kada bi se neko vrijeme izlagala intenzivnom fizičkom naporu specifičnog tipa kao što je galopiranje s preponama ili višestruko skakanje padobranom. Normalna tjelovježba te obavljanje kućanskih poslova i ostalih svakodnevnih aktivnosti – ako u njih ne spada visoko intenzivan fizički rad – ne mogu naškoditi plodu ako je inače s njim sve u redu. Uostalom, sjetite se uvijek što su naše bake sve radile tijekom trudnoće pa su je ipak uspješno uspjele izvesti do kraja.


Ovdje treba reći i to da trudnice često imaju hematom koji može spontano puknuti i početi krvariti ili puštati zastarjelu sukrvicu. Ako do toga dođe ginekolog može preporučiti mirovanje no u velikoj većini slučajeva to nije kako bi se spriječio pobačaj – jer on zapravo ne prijeti, naročito ako hematom nije pozicioniran izravno iznad ploda – već kako bi se krvarenje usporilo i kako bi ženi bilo manje neprijatno.


Hranjenje bebe formulom
Da, majčino mlijeko je definitivno najzdravije za vašu bebu i zato je doista najbolje hraniti je isključivo njime. No ponekad jednostavno ne ide pa je potrebno uvoditi formulu kao dodatak prehrani, a u nekim slučajevima ona čak postaje i jedini izvor prehrane bebe. Odluka o parcijalnom ili potpunom uvođenju formule jedan od primarnih uzroka nametanja krivnje kod novopečenih mama, a prvenstveno da potiču pripadnice raznih pokreta za potporu dojenju. To posebno dolazi do izražaja na nekim od ranije spomenutih internetskih foruma gdje se formula uspoređuje s ultimativnim zlom, a kod majki koje su je uvele potiče se osjećaj da se ne trude dovoljno i da im nije stalo do vlastite djece. Jednom sam naletjela na komentar potpuno iscrpljene mlade mame čije dijete je neprekidno sisalo dugi niz sati te i dalje pokazivalo znakove glade. Kada je obznanila da namjerava pomoći sebi i djetetu dodavanjem formule neke dušebrižnice su je napale pri čemu joj je jedna čak bezosjećajno napisala nešto u stilu: 'Pa što i da dojiš 24 sata, ne traje to vječno.'


Istina, ne traje vječno. I možda bi majka takvo što mogla istrpjeti ali pitanje je treba li radi toga trpjeti dijete. Bez obzira na to što je majčino mlijeko nutritivno gledano bez premca najbolje treba uzeti u obzir i to da je djetetu potreban san,a njega neće dobiti ako je stalno gladno. Stoga je bočica nekad jednostavno bolje rješenje – kao dodatak prehrani majčinim mlijekom. Ako ste se sami našli u takvoj situaciji da ste morali uvesti bočicu vrlo je lako moguće da se zbog toga osjećate loše i nametnut vam je osjećaj da ste vi jedan od iznimno rijetkih promašaja koji nisu izdržali samo na dojci. Prava istina je ipak drugačija. Čak 67 posto mama svojim bebama daje formulu (samu ili u kombinaciji s dojenjem) više-manje od samog poroda. Njih 58 posto odustaje od dojanja u potpunosti do šestog mjeseca starosti djeteta, a čak 78 posto njih prestati će dojiti dok dijete napuni godinu dana.


Ako se dojenju odlučili pridodati formulu ili ste čak bili prisiljeni dojenje u potpunosti napustiti, ne morate se nužno osjećati loše. Bitno je samo da znate da ste doista dali sve od sebe i da svojoj bebi želite najbolje. Naš savjet je: dojite što više možete, a ako nužda pokaže potrebu za uvođenjem bočice, uvedite je. Kao majka koja svojem djetetu želi dobro tu ćete potrebu znati prepoznati.


Davanje bebe drugoj osobi na čuvanje
U prvih nekoliko mjeseci beba je izrazito ovisna o majci, naročito ako majka doji. Ali ponekad je nužno razdvajanje majke i djeteta na nekoliko sati. Razlozi uključuju, na primjer, odlazak majke liječniku ili stomatologu, frizeru, u banku ili neku državnu ustanovu. Moguće je i da novčana situacija natjera majku na povratak na posao prije no što dijete napuni godinu dana kada može u jaslice. Naime, iznos porodiljne naknade kojeg HZZO isplaćuje nakon što dijete napuni šest mjeseci života iznosi svega oko 2.500 kn, a mnogim obiteljima s bebom to nije dovoljno za preživljavanje pa je stoga majka prisiljena vratiti se natrag na posao. Čak i majke koje si mogu priuštiti ostati s djecom do njihovog prvog rođendana te ih onda upisati u jaslice osjećaju snažan osjećaj krivnje kada prvi put ostave dijete tamo te nerijetko imaju potrebu okrenuti automobil i vratiti se po njih.


Ako svi ovi osjećaji obuzimaju vas, niste sami. Takav osjećaj je prirodan. Hormon oksitocin kojeg se obilato lučili na samom porodu nastavlja se lučiti tijekom dojenja, a jedna od njegovih funkcija jest snažnije emotivno povezivanje majke i djeteta pa je zbog toga logično da se osjećate u najmanju ruku čudno kad vaše čedo nije uz vas. Ipak, vjerujte da niste loša majka zato jer ste se od njega odvojili na nekoliko sati i povjerili ga nekome drugome na čuvanje, bilo da se radi o baka servisu, baby siterki ili jaslicama. Bez obzira na što ste postali majka i što je to sigurno najvažniji aspekt vašeg života s najvećom razinom odgovornosti, vi ste i dalje osoba koja ima određene obveze, kao i potrebe, koje egzistiraju neovisno od majčinstva i nema ništa loše u tome da ih upražnjavate u razumnoj mjeri. Liječniku morate otići, kako na redovne kontrole, tako i u slučaju da se ne osjećate dobro. O tebi se sigurno nećete moći adekvatno brinuti ako se ozbiljnije razbolite. Muči vas krivnja zbog odlaska frizeru jednom mjesečno? Nema razloga. Beba će preživjeti uz osobu koja je čuva dok vi obavite svoje bojenje kose i šišanje, naročito ako je neposredno prije odvajanja dobro podojite. Svejedno mislite da činite lošu stvar jer odlazak frizeru percipirate kao čisti hedonizam, a ne kao nužnu potrebu? Dobro, recimo da nećete umrijeti ako imate izrast od četiri centimetra i kosu koja izgleda kao da je počešljana petardom. Istina. Ali ćete se vjerojatno osjećati loše kad se pogledate u ogledalo. Majka koja se osjeća loše i onda dozvoljava da se taj loš osjećaj odražava na njeno ponašanje nije dobra majka. Dijete treba sretnu mamu, a to može biti samo ona koja uz njegove potrebe neće zaboraviti ni na svoje vlastite.


Ovdje se često javlja i osjećaj krivnje zbog potrebe da se neko vrijeme provede na samo s partnerom. Postoje žene, majke beba, kojima je nezamislivo sa suprugom otići na samo na večeru jer sebe vide kao čudovišta koja su okrutno zanemarila svoju majčinsku dužnost. Istina ipak nije tako dramatična. Činjenica da ste postali majkom je bez sumnje dramatično promijenila vaš život i u njega unijela novu razinu odgovornosti. Ali bi ste i dalje nečija partnerica i taj aspekt svog života ne smijete zanemariti ako želite zadržati skladan odnos s ocem svog djeteta, a za to su s vremena na vrijeme potrebni trenuci provedeni na samo. Čineći suprotno postupate nepošteno prema partneru zanemarujući ga, a i oduzimate sebi važan aspekt života čime opet ne doprinosite vlastitoj sreći.


Sve u svemu…
Osjećaju krivnje teško je pobjeći kad ste majka. Uvijek razmišljate 'mogu li bolje?', 'jesam li mogla učiniti više?' Možda je odgovor na ova pitanja potvrdan, a možda i nije. Nije važno. Važno je samo to da date sve od sebe i da vam dobrobit vašeg djeteta bude na prvom mjestu. U tom slučaju možete biti sigurni da nećete bitnije pogriješiti. Do određenih pogrešaka sigurno će doći, naročito ako vam je to prvo dijete, no one nikada neće biti fatalne i samo će vam pomoći da sazrijete kao majka i kao osoba. Vjerujte u sebe i time ćete najbolje pomoći svom djetetu. Priroda je to tako htjela.

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version