Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Psihologija

Žena ste i uskoro punite 40? Evo zašto vam je divno!

penelope2

 

Tog vrućeg ljetnog dana sjedila sam na terasi slastičarne na moru u društvu svoje prijateljice kojoj se u međuvremenu trag odavno zagubio. Mi, dvije klinke u sedmom razredu osnovne škole, komentirale smo svijet oko sebe uvjerene u svoje mudre opservacije koje stariji nisu u stanju razumjeti. Samo da postanemo punoljetne, onda nas više nitko neće zajebavati i svima ćemo pokazati što možemo. Eh da, kad si mlad imaš izvrstan smisao za humor, a da to ni ne znaš.


Za stolom do nas sjedile su dvije žene u (po našoj procjeni) kasnim tridesetima, što je u nas izazvalo tipično tinejdžersko hihotanje popraćeno zgražanjem. Što one uopće rade ovdje? Zar im nije mjesto kod kuće? Ili barem u nekakvom uredu? Zašto bi se one zabavljale uz sladoled sjedeći u slastičarni na obali? Pa one su tako stare i tako dosadne!


Da, kad imate 13 osoba koja se opasno približava četrdesetoj djeluje vam staro. I imate osjećaj da su te njene godine tako daleko od vas, kao da nikad neće stići, i kao da vas se ne tiču. A onda iznenada shvatite da je dobar dio života projurio, da niste napravili ono grandiozno što ste kao klinka na terasi slastičarne planirali, i da vam se ta kobna četrdeseta približava rapidnom brzinom. Odjednom ste na prekretnici. Je li ovo što ste do sad učinili dovoljno? Jeste li trebali negdje postupiti drugačije? Stignete li još nešto promijeniti? Počinje li za jednu ženu život doista u četrdesetoj ili je ona samo početak kraja?


Nekada je biti žena i imati četrdeset doista značilo da je kraj blizu. Iza vas bilo je više poroda, od kojih je po statistikama barem jedan završavao smrću novorođenčeta, već su se rađala djeca vaše djece, a vi ste bili naborani, umorni od života, i čekali sudnji dan. Danas su, srećom, neka druga vremena i četrdeseti rođendan možete dočekati s radošću. Ne vjerujete nam?


S četrdeset još uvijek možete vraški dobro izgledati. Istina, liniju je teže održavati nego s trideset, a ono što ste mogli pojesti u dvadesetima ili kad ste bilo ona klinka u slastičarni danas je za vas samo lijepa fantazija. Ali možete je imati, uz malu reorganizaciju prehrane i nešto redovne tjelesne aktivnosti. Da, možda se koja borica sada nazire u kutovima vaših očiju ili uz rubove usana ali zbog njih ne izgledate staro već vam one daju karakter. Konačno više nemate onaj bebasti izgled koji vas je godinama proganjao već profinjeno lice elegantne žene. Niste više lutkica, a niste još ni starica. Sada ste prirodno lijepi.


Ako niste još ostvarili san o majčinstvu, u četrdesetoj još uvijek stignete, a ako jeste i djeca su vam taman do te mjere porasla da osjećate da gubite vezu s njima možete napraviti još jedno i sve ponoviti. Kažete, rizično je? Statistike kažu da se u prosjeku jedno od 80 djece koju su začele žene u četrdesetima rađa s Downovim sindromom. Otprilike jednake šanse imate da vas pogodi i jedan u bogatoj paleti još uvijek neizlječivih karcinoma, a evo, ipak, usudite se živjeti. U četrdesetoj još uvijek možete biti u dovoljno dobroj tjelesnoj formi za bavljenje djetetom. Do sad ste već nakupili i više no dovoljno životnog iskustva pa znate što ga sve čeka. I da, toga se bojite ko vraga. Ali barem znate na što ga treba upozoriti i, još bolje, znate kako ste htjeli da vas upozore pa možda nećete ponoviti greške onih koji su vama dijelili savjete.


Imati četrdeset divno je i zato jer vas frajeri više ne mogu muljati onako kako su to činili kada vam je bilo dvadeset. Sada znate i pametnije odabrati. Razumijete da čovjek s poslom od devet do pet i kreditom za stan nije nužno dosadnjaković, a da onaj buntovnik protiv sustava koji je napustio školovanje i nije premija na lutriji kako ste nekoć mislili. Isto tako, razumijete da strast nije dovoljna i da kvalitetno partnerstvo ne počiva na tzv. svemirskom seksu o kojem ste čitali u Cosmu. Znate da ljubav nije dovoljna već da je potrebno i poštovanje. A kvragu, ako vam je baš stalo do tog svemirskog seksa, sad imate dovoljno iskustva da se možete za njega pobrinuti.


Ako imate nekoga već ste shvatili isplati li vam se u tu vezu dalje ulagati, a ako nemate – još uvijek stignete. Žena u četrdesetoj zna zavesti, i to mudro, a opet dovoljno intrigantno. Upravo četrdeseta pravo je vrijeme da u sebi spojite ubojitu kombinaciju seksepila i inteligencije. Iskoristite je.


Do sad ste možda već stigli i napraviti karijeru. U svakom slučaju, teško da ste više nekakva pripravnica koja drugima kuha kave i sluša podrugljive komentare na svoj račun. Ako i niste baš uspjeli do sada, nema veze. Stignete. Do mirovine imate još barem puna dva desetljeća što znači da imate vremena zasukati rukave.


S četrdeset je formalno školovanje iza vas. Sada dolazi prilika da počnete stjecati nova znanja i širiti vidike bez izlaganja stresu pred ispit i bez ograničenja koja pred vas postavlja formalni sustav obrazovanja. Konačno uživate u čitanju knjiga koje vas zanimaju bez straha hoće li drugi misliti da niste dovoljno cool. Kvragu, i inače vas više nije briga što drugi misle o vama. A opet, dovoljno ste sada već iskusni da znate da niti jedan čovjek nije otok i da se u ovom svijetu morate znati prilagoditi.


Još uvijek si možete priuštiti izlazak i biti zabavni, a opet, nitko vas neće kriviti ako odlučite biti ozbiljni. Znate prepoznati laž, ali s godinama ste naučili i kome vrijedi oprostiti. Na glavi već imate pokoju sijedu ali konačno ste pronašli frizera koji vam je može prikriti, a da vam ne spali kosu. Ona hrpa prijateljica koja je s vama ogovarala dečke iz razreda, a kad bi im vi okrenuli leđa onda vas, odavno više nije u vašoj blizini ali zato je tu sada onih nekoliko koje vas cijene i na koje možete računati. Sada razumijete kako ste onog dana u slastičarni bili blesavi ali ste mirni jer znate da sve to još uvijek stignete popraviti.


Žena ste i imate četrdeset? Čestitamo, upravo ste u najboljim godinama.

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version