Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Moda i ljepota

Trikovi kako izgledati dobro na fotkama

kellybrook

Uskršnji praznici polako prolaze, a vi se osjećate užasno nakon što ste vidjeli sebe na obiteljskim fotografijama? Ispali ste užasno debeli i neugledni i na više-manje svakoj fotki imate izraz lica koji djeluje nekako retardirano? Najradije bi spalili fotografije i pepeo lansirali daleko u svemir?
 
U redu, možda ste stvarno debeli, a možda i ne izgledate baš kao Charlize Theron ili George Clooney. Ali, vjerujte nam, to i dalje nije razlog da ne ispadate dobro na fotkama. Trebate samo poznavati neke trikove.
 
Prvo morate naučiti kako ćete na fotkama djelovati mršavije - naravno, na ovaj dio zaboravite ako imate građu uličnog stupa i stalno vam govore da bi vas prvo trebalo dobro najesti. Nemojte dozvoliti da vas slikaju u punom en faceu ili profilu. Umjesto toga, namjestite se u poluprofil u odnosu na fotoaparat i stavite jedno stopalo ispred drugoga te usmjerite svoje nožne prste prema kameri. Zatim oslonite težinu na onu nogu koja je iza. Evo, dobili ste pozu koja će vam sigurno skinuti koju kilicu. 

Također pazite da ne držite pognutu glavu - na taj način možete djelovati debelo čak i ako inače niste. Držite glavu uspravno i malkice je podignite. Svakako pazite i da ne usučete vrat među ramena, a fotografu sugerirajte da vas fotografira tako da objektiv bude u ravnini vaših očiju ili čak malo iznad - nikako ne iz žablje perspektive! Naravno, na fotki se morate držati uspravno - znači, ramena zabacite unatrag, a trbuh uvucite. No nemojte pretjerati u uvlačenju trbuha jer će vam se onda istaknuti rebra, naročito ako ste zbilja punašni pa ćete na taj način još više privući pažnju ne samo na svoju prekomjernu težinu već i na vlastitu očajničku želju da djelujete mršavije, što nipošto nije dobro. 

Ruke držite malo dalje od tijela i namjestite ih postrance tako da se na fotki ne vide ni vaši dlanovi ni vaše nadlanice. Ako imate sreće da stojite pred objektivom vještijeg fotografija koji raspolaže dovoljno kvalitetnim fotoaparatom, a stalo mu je da vam udovolji, zamolite ga da koristi kratko, usko osvjetljenje i da ono pada na onaj dio vašeg lica koji je okrenut od fotića, a ne prema njemu. Sve u svemu, dobro je da dio tijela ostane u sjeni jer se na taj način šalje sugestivna poruka da je osoba koju se fotografira mršavija. I konačno, dobro je izbjegavati širokokutne leće jer one u pravilu čovjeka čine debljim. 

Evo, sada ste na brzinu naučili kako djelovati nešto mršavije na fotkama. Ali, i sami znate da to još uvijek nije dovoljno kako bi se doveli u fazu da ne morate crvenjeti svaki put kad vaša mama odluči izvući vaše fotke baš onda kad dovedete curu ili dečka na večeru i propisno vas osramotiti. Još uvijek morate naučiti neke trikove kako bi izgledali fotogenično. 

Za početak, pazite što ćete odjenuti. Vjerojatno već znate da će vas horizontalne pruge učiniti vizualno debljima, kako i da ćete odjeveni u dvije konstrastne boje - jednu za gornji dio tijela, a drugu za donji - djelovati nekako prepolovljeno. Proučite koji krojevi odjeće vam najbolje stoje, a posebno koje boje pašu na vaš ten. No nemojte, posebno ako ste bucmasti, pasti u zamku i odjenuti nešto crno, naročito ako vas fotkaju digitalnim fotićem. Nećemo sada ulaziti u dosadne detalje ali na nezanemarivom broju njih to ne ispada dobro, a ako niste tip modela zaboravite i na bijelu i crvenu. 

Ako ste cura - ili dečko naprednih stavova - pripazite i na šminku. Imajte na umu da jarke boje djeluju još upečatljivije na fotografijama pa dobro razmislite želite li ostaviti dojam klauna ili hodajućeg Božićnog drvca. Izbjegavajte korištenje kozmetičkih preparata od kojih će vam lice djelovati sjajno - osim ako baš ne želite ispasti jezivo na fotki. Međutim, ako imate vremena za pripremu za fotografiranje, iskoristite pomoć kozmetike kako bi prekrili crvenilo na licu - ako od njega patite - i, naravno, diskretno puderom prekrijte evenutalne prištiće, ranice na licu i slično. 

Sada je vrijeme da naučite i kako ćete se namjestiti. O pozi koju je optimalno zauzeti kako bi izgledali mršavije smo već govorili u gornjem dijelu ovog teksta. Međutim, ono najteže jest pogoditi dobar izraz lica. Ovdje vam jako može pomoći učestalo okidanje većeg broja fotografija, kako to često rade papparazzi. Na taj način možete pogledati više svojih fotografija u nizu i vidjeti na kojoj ste najbolje ispali odnosno što su kritične točke kojih se morate riješiti. Stanite ili sjednite pred ogledalo i promatrajte se. Nda, ono lice koje vidite nije ono isto koje ispadne na fotkama. Promatrajte se neko vrijeme i ubrzo će vaše lice poprimiti onaj opušten, 'normalan' izraz - to je tzv. facijalni ekvilibrij. Sada je došlo vrijeme za vježbanje izraza lica kojeg kamera voli. Ako se želite fotkati ozbiljni, nemojte jako stisnuti zube, ali pazite da vam se gornji i donji kutnjaci dodiruju. Potom lagano podignite gornju usnicu tako da vam usta budu poluotvorena. U slučaju da ste želite fotografirati nasmiješeni, pazite da vam gornja usna nikad ne otkriva zubno meso. Savjetujemo da se uvijek odlučite za osmijeh ukoliko imate tamniju put no svakako pripazite da on ne bude prerastegnut već poludiskretan. Oči držite širom otvorene, ali nemojte napadno buljiti i lagano podignite obrve. U početku će vam biti prilično teško namjestiti ovakav izraz lica no već nakon par dana vježbanja prijeći će vam u naviku i moći ćete ga namjestiti u svega sekundu, dvije, što je sasvim dovoljno i za one brze, spontane fotke na obiteljskim okupljanjima, čime ćete se osloboditi gadne noćne more. 

Pripazite i na kuteve pod kojima se fotografirate. Već smo rekli da poluprofil ljude čini mršavijima no da bi ispali na fotkama najbolje što možete morat ćete sami istražiti koji je točno optimalan kut okreta i nagiba vaše glave, kao i onaj za položaj vašeg tijela u odnosu na fotoaparat. Tu je dobro igrati se s digitalcem jer na takav način vrlo brzo možete vidjeti rezultate te ih usporediti. 

Međutim, najteži zadatak bit će naučiti se opustiti pred fotoaparatom. Da, da, razumijemo vas, čim vidite tog vraga užasnete se i samo vas obliva hladan znoj na pomisao da ćete opet grozno ispasti. No morate biti svjesni činjenice da je jedna stvar mudro se brzo namjestiti za fotku kako bi ispali bolje, a nešto sasvim drugo je ponašati se kao da ste progutali metlu i dobili proljev nasred gužve na autoputu. Ne zadržavajte dah jer ćete tako izgledati suviše napeto. Ako se dogodi ono što vas užasava, a to su potpuno spontane situacije gdje nemate ni one dvije sekunde da se namjestite, ne paničite - vjerojatno nećete ispasti super ali ako ste opušteni rezultat će sigurno biti puno bolji nego ako ste napeti. Vjerujte nam, kamera ne voli nervozne ljude. Ipak, nemojte djelovati do te mjere opušteno da se stekne dojam kao da spavate ili se dosađujete jer ćete onda imati onaj izraz lica zahvaljujući kojem djelujete tupo i 'obješeno'. 

Ono što dodatno pomaže su okoliš u kojem se fotografirate i osvjetljenje. Većina ljudi u pravilu bolje ispada na fotkama s pozadinom koja nije prešarena pa ako imate priliku birati, upamtite ovo. Što se tiče osvjetljenja, već smo rekli kako se može djelovati mršavije. U detalje nećemo ići jer ih profesionalni fotografi i amateri entuzijasti ionako znaju, no recimo samo da je što se tiče prirodnog osvjetljenja optimalno fotografirati se u rano jutro ili u predvečerje te kada je vrijeme poluoblačno. Recimo ovdje još da je za muška lica bolje koristiti više kontrasta, a za ženska manje te da je dobro koristiti leće telefotografskih raspona ako osoba koju se fotografira inače ima poveći nos. Jednako tako, nos će djelovati manji ako se prvo odzumira pa udalji od osobe koju se fotografira. 

Dobro je i promatrati fotografije fotogeničnih ljudi. Promatrati modele nije loše jer oni znaju kako treba pozirati ali nemojte se previše oslanjati na njih. Osim što su te fotografije često fotošopirane i ne reflektiraju dobro stvarnost, morate imati na umu i to da namještene poze koje odlično izgledaju na stranicama modnih časopisa u pravilu djeluju suviše izvještačeno kod fotografija obiteljskih okupljanja ili druženja s prijateljima. Pokupite dobre detalje ali nemojte pokušavati od sebe stvoriti novu Adrianu Limu. Nemojte nikada gledati izravno u fotić već uvijek kroz njega. Jezik držite iza zuba i ako možete njime pritisnite gornji dio nepca - ovo je posebno dobar savjet ako želite izbjeći onaj odvratan efekt podbratka. 

I konačno, kada ste ovo svladate i naučite se dovoljno opustiti pred kamerom, možete se probati igrati s poziranjem. Poza koja obično dobro pali jest ona gdje se okrenete od fotića i onda, tik prije nego školjce, naglo pogledate prema njemu i nabacite osmijeh. No za početak, glavu gore i namjestite poluprofil... Do sljedećeg obiteljskog okupljanja sve ćete već svladati. A što se tiče fotki s ovog, ne brinite, svima će brzo dodijati... 

{jathumbnail off}
FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version