Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Kulinarstvo

Ove namirnice nije dobro držati u hladnjaku

pomeipaprike

 

Danas samo nekako skloni, čim kupimo namirnice u marketu ili na tržnici trpati ih u hladnjak, sve pod izlikom da će se inače pokvariti i da će nam tako dulje trajati. Hladnjak je, nema sumnje, fenomenalan izum i u mnogim slučajevima doista doprinosi duljem vijeku trajanja namirnica no svima nije u njemu mjesto. Za neke ste sigurno već čuli, a neke će vas možda i iznenaditi.


Krumpir
Ako krumpir stavite u hladnjak, doći će do procesa razgrađivanja škroba u njemu što će negativno utjecati na njegov okus. Čak i ako nakon nekog vremena shvatite da ste pogriješili i izvadite ga iz hladnjaka, učinili ste bespovratnu štetu. Zbog toga pazite i svoj krumpir uvijek držite izvan hladnjaka, na mračnom mjestu, u papirnatoj vrećici ili u košari. Tako pohranjen krumpir, ako je svjež i ako je s njim sve u redu, može vam potrajati i do dva tjedna. Nikada ga nemojte stavljati u plastične vrećice jer one pospješuju brže klijanje i gnjiljenje.


Med
Kada bi slučajno negdje pronašli teglicu meda staru tisuću godina i otvorili je vrlo brzo bi shvatili da je med itekako jestiv. Što vam sasvim dovoljno govori – nije ga potrebno držati u hladnjaku. Štoviše, ako ga stavite u njega samo ćete ubrzati postupak kristalizacije šećera i ono što ćete umjesto lijepog, tekućeg i ukusnog meda dobiti bit će tvrda, gumasta masa s velikim komadima kristaliziranog šećera. Zato med radije držite izvan hladnjaka, na sobnoj temperaturi, no pazite da nije izravno izložen sunčevom svjetlu.


Rajčice
Dobar dio ljudi stavlja rajčice u hladnjak, naročito ako su namijenjene salati, vjerujući kako će tako biti divno osvježavajuće. Međutim, ono što dobiju su rajčice bez imalo okusa koje su nerijetko i nekako brašnaste iznutra. Stvar je jednostavna – stavljanjem rajčica u hladnjak zauvijek ćete upropastiti njihov okus. Zbog toga ih radije držite na sobnoj temperaturi, najbolje raširene na širokom pladnju. Ujedno mogu i lijepo izgledati kao ukras na stolu.


Jabuke
S jabukama se događa potpuno isto kao i rajčicama. Gube okus ako ih stavimo u hladnjak. Međutim, ako želite da vam jabuka bude lijepo hrskava kad je jedete samo je stavite u hladnjak nekih 20 do 30 minuta prije nego je idete jesti. Ne dulje.


Luk
Jedna od namirnica koja se u kuhanju često koristi, a kojoj nipošto nije mjesto u hladnjaku je luk. U hladnjaku počinje brže gnjiliti ili postaje brašnast i gubi svoj okus, a također se često suši, čak i ako ste ga omotali plastičnom folijom. Zato ga je bolje držati izvan hladnjaka. No imajte na umu da luk ne smijete držati blizu krumpira jer u blizini krumpira luk brže trune. Idealno bi bilo da ga negdje objesite – daleko od krumpira, naravno.


Kruh
Ako ste kupili previše kruha, a žao vam je baciti višak možete uraditi dvije stvari – pustiti da se osuši i od njega napraviti vlastite krušne mrvice koje ćete onda koristiti, na primjer, za pripremu ukusnih bečkih šnicli ili nekog drugog pohanog jela. Ili ga možete zamrznuti. No nikako nemojte ostavljati kruh u hladnjaku, jer ako to uradite on će se samo još brže presušiti, a nestat će i njegov dobar okus. Jedini izuzetak ovog pravila – kada, dakle, morate staviti kruh u hladnjak u slučaju da ga odmah nećete pojesti – su sendviči.


Banane
Kada su banane u pitanju, situacija zapravo nije tako crno-bijela. Naime, radi se o tome da stavljanje banana u hladnjak usporava njihovo zrenje. E sad, ako volite zelenije, tvrđe banane, onda ih stavite u hladnjak pa će vam dulje trajati. No ako volite zrelije banane – koje su zapravo zdravije – tada ih ostavite vani, na sobnoj temperaturi. U slučaju da već zreliju bananu niste u mogućnosti odmah pojesti, a ne želite da dalje dozrijeva, stavite je u hladnjak – izvana će pocrniti ali će iznutra i dalje biti ukusna.


Većina ulja
Ovdje je isto stvar malo komplicirana. Kada je u pitanju ulje kao što je na primjer suncokretovo, možete ga staviti u vrata hladnjaka ili na neko hladnije, mračno mjesto. Međutim, kada su u pitanju, na primjer, maslinovo ili kokosovo ulje bolje je izbjegavati hladnjak u potpunosti. Naime, takva ulja će se u hladnjaku skrutiti i trebat će im puno vremena kako bi opet došla u tekuću formu, a izgubit će im se i aroma. Zato ih radije držite izvan hladnjaka.


Avokado
Kod avokada zapravo vrijedi sljedeće pravilo: dok je cijeli držite ga izvan hladnjaka, a kad ga narežete ostatke koje niste pojeli držite u njemu. No stvar je u tome da će ti ostaci koje ste stavili u hladnjak brzo početi gubiti okus. Zato je bolje cijeli avokado pojesti odjednom. Isto tako, imajte na umu da stavljanje avokada u hladnjak zaustavlja njegovo zrenje pa ako kupite nedovoljno zreo avokado stavljanjem u hladnjak zapravo ćete ga 'zamrznuti' u vremenu i nikad nećete dobiti dovoljno zreo.


Paprike i čili papričice
Vjerojatno ste već vidjeli da mnogi poznati kuhari na televiziji svoje čili papričice ne drže u hladnjaku već im stoje negdje izvan njega. Mogu se objesiti, kao i luk, posebno ako ih se želi brže osušiti, ili ih se može držati u košarici ili ladici. Isto vrijedi i za bilo koju drugu vrstu paprike. Umjesto da ih stavite u hladnjak i na taj način doprinesete gubitku njihovog okusa, radije ih pridružite onim rajčicama na širokom pladnju na stolu.


Bundeva
Kasna i jesen i zima pravo su vrijeme za bundevu. Zbog toga je upravo sada pravi trenutak da vam kažemo da niti jednu vrstu bundeve ne treba držati u hladnjaku. Štoviše, ako ih držite na sobnoj temperaturi zadržat će bolji okus, a i dulje će vam trajati. Bundeva na sobnoj temperaturi može trajati i do mjesec dana.


Citrusno voće
Još jedna vrsta namirnica koju doista nije potrebno držati u hladnjaku je citrusno voće kao što su limuni, limete, naranče i grejpfruti. Radije ga držite na sobnoj temperaturi, i to po mogućnosti u širokoj posudi. Naime, ako su komadi takvog voća previše nabijeni jedan na drugi, tada brže gnjile.


Lubenica i dinja
Ako kupite cijelu lubenicu ili dinju, nemojte ih stavljati u hladnjak jer će nakon toga postati brašnaste i neće imati dobar okus. Također, držanjem ovih namirnica izvan hladnjaka u njima se zadržavaju zdravi antioksidansi. Međutim, ako ih narežete i ne pojedete sve od jednom, tada ih morate staviti u hladnjak. Doduše, ostatke dinje stavljene u hladnjak treba pojesti što prije, najkasnije unutar tjedan dana, jer nakon toga jako raste vjerojatnost od dobivanja opasne listerioze.


Pasata i kečap
Čak ako cijelu pasatu ne potrošite odjednom nije potrebno njene ostatke držati u hladnjaku. Naime, u njoj se već nalazi dovoljna količina octa i raznih drugih konzervansa. Isto vrijedi i za kečap. Uostalom, sigurno ste primijetili da u restoranima koji ga imaju nikada ne stoji u hladnjaku već uvijek na stolu, zar ne?


Kiseli krastavci
Zapravo, ukiseljeno bilo što – paprike, lučice, šampinjoni, kupus. Upravo sam postupak kiseljenja davno je već osmišljen kako bi se te namirnice što dulje očuvale. Bilo je to u doba prije izuma hladnjaka pa je stoga logično da se ni danas te iste namirnice u njemu ne moraju držati. No ako baš volite da vam vaši kiseli krastavci, paprike ili nešto treće budu hladni možete ih staviti u hladnjak no neka to bude u njegovim vratima gdje je ipak temperatura u hladnjaku najniža.


Češnjak
Ni češnjaku nije mjesto u hladnjaku – izgubit će okus i teksturu. Zbog toga ga radije držite u papirnatoj vrećici, na tamnom mjestu, izvan hladnjaka. Tako vam može potrajati i do nekoliko tjedana. Druga dobra ideja je objesiti ga, kao i luk. Inače, da stvar bude gora, ako stavite češnjak u hladnjak izvana će izgledati dobro no tek kada ga razrežete shvatit će te da je iznutra postao nekako brašnast i da je izgubio okus. Pretpostavljamo da ne želite sebi priuštiti takva neugodna iznenađenja...


Začini
Kratko i jednostavno. Začine – bilo one u prahu, bilo one u svježem obliku, nikada ne treba stavljati u hladnjak. Radije ih držite na kuhinjskom pultu ili, ako su svježi, na balkonu. Osim što u hladnjaku gube okus, začini stavljeni u njega također brzo upijaju aromu drugih namirnica te na taj način gube svoju vlastitu, a time se gubi njihova svrha.


Kava
S kavom se događa potpuno jednaka stvar kao i sa začinima. Stavite je u hladnjak i ona će djelovati poput spužve – jednostavno će upiti aromu namirnica oko sebe i izgubit će svoju. Čak i kada bi imal poseban hladnjak samo za kavu to opet ne bi bila dobra ideja jer hladna temperatura hladnjaka doprinosi gubitku njene arome. Zato kavu radije držite Izvan hladnjaka.


Za kraj spomenimo još koštunjavo i sušeno voće, žitarice, tunu u konzervi i javorov sirup. Sve ovo namirnice su kojima u hladnjaku nije mjesto.

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version