Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Kulinarstvo

Napravite vlastiti, domaći maslac

maslac

 

Kako točno nastaju mliječni proizvodi mnogima je misterij pa ih zbog toga u pravilu kupuju već gotove, bilo u supermarketima, bilo kod kumica na tržnici. A što kad bi vam rekli da, recimo, vrlo jednostavno možete napraviti svoj vlastiti, domaći maslac?


Takvo što itekako se isplati, posebno ako kod kuće imate višak kiselog vrhnja s kojim ne znate što bi. Dovoljno vam je samo to, običan mikser i jedna duboka posuda. Da, to je doista sve!


Ulijte kiselo vrhnje u posudu. Dobro, ako baš želite dobiti slankasti maslac, možete mu dodati malo soli, a isto tako možete se igrati s aromama pa staviti, recimo, malo vlasca, muškatnog oraščića ili čili papričice – što god vam padne na um. Ako baš želite. I uključite mikser. Možete lupati vrhnje i ručno ali onda očekujte da će cijeli postupak kojeg ćemo vam ovdje opisati trajati puno dulje – što znači da ćete ga okončati prilično bolnih ruku. Zato iskoristite blagodati suvremene tehnologije i lijepo koristite mikser. Rezultat je isti, a dolazi brže.


Na početku miješanja – najvećom brzinom - vaše kiselo vrhnje će se zgusnuti i poprimit će vrlo privlačan, kremast izgled. Ako u tom trenutku poželite ugasiti mikser, staviti malo na prst i polizati, nećemo vam zamjeriti. Potom nastavite miješati dalje. Sada slijedi jedna vijest koja će vam zvučati razočaravajuće – jedno dobrih 15 do 20 minuta neće se događati apsolutno ništa (ovo je procjena vremena za količinu od 500 ml kiselog vrhnja). Počet će vam se po glavi motati misao da ste nešto zeznuli. Razmišljat ćete da možda ipak od svega trebate odustati…


Nemojte. Nakon što prođe to razdoblje agonije, ugledat ćete vrlo vidljivu promjenu. Prvo ćete na licu osjetiti kapljice vode, a onda ćete primijetiti da se u posudi odjednom stvorila veća količina vode u kojoj plivaju grudice. Da, to je to! Vodu pažljivo odlijte pazeći da pritom ne odlijete grudice – naime, upravo one čine vaš budući maslac. Ponovno malo promiješajte i ponovno odlijte vodu pazeći da grudice zadržite u posudi. Ako treba, učinite to i treći put.


Fino. Sad su vam ostale samo grudice. Skupite ih na hrpu i prebacite ih na velik plitki tanjur ili tacnu. Pred sobom ćete imati mekanu, zgusnutu masu. Gnječite je prstima kako bi istisnuli vodu. Vodu odlijte. Ponavljajte postupak dok god ima vode koju možete istisnuti. Što dulje to radite, to ćete više vode istisnuti, a time će i vaš maslac dobivati sve žuću boju.


I to je – to. Kada ocijenite da ste gotovi, dajte svom maslacu oblik koji želite. Recimo, u kockicu. Možete pomoći ravnanju rubova ravnom stranom noža ili lopaticom za kolače. Računajte da ćete od određene količine kiselog vrhnja dobiti otprilike malo manje od polovice maslaca.


Stavite gotov maslac u hladnjak i pustite ga preko noći da se stvrdne. Sljedeće jutro uživajte, uz malo kruha, u ukusnom doručku.

 

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version