Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Kulinarstvo

Saznajte idealne temperature za kuhanje hrane

termometar

 

Koliko vam se puta dogodilo da ste namjeravali ispeći prekrasan komad mesa, a kada ste ga ponosno krenuli rezati pred gostima shvatili da još uvijek nije dovoljno pečen? Ili ste ga možda, u strahu od krvavog mesa, pustili peći dulje no inače pa se presušilo? Da, postoji ono neko opće pravilo o pečenju jednog kilograma po satu na otprilike 180 stupnjeva no ono se više puta pokazalo nepouzdanim. Svaki komad mesa nije jednakog oblika i teksture, razmaci do kostiju (ako ih ima) nisu uvijek jednaki, a i pećnice nerijetko nisu precizno baždarene. Ono što vam je potrebno kako bi izbjegli blamažu, a ujedno i pojavu štetnih bakterija u hrani jest – termometar za mjerenje topline hrane.


Možete ga kupiti za cijenu koja se obično kreće u rangu između 50 i 100 kuna, na odjelu za kuhinjski pribor, u većim šoping centrima, a zna ga se naći i u manjim, specijaliziranim dućanima. Naravno, mogućnost nabave uvijek vam pruža i Internet. Najkorisniji će vam biti termometar za meso koji na sebi ima brojčanik s oznakama temperature te šiljak koji zabijete u najdeblji komad mesa. Njega može koristiti i za ribu, kolače i povrće. Uz to postoje i termometri koji mjere temperaturu ulja i šećera, a karakteristični su po tome što obuhvaćaju veći temperaturni raspon.


Kada je meso u pitanju, najviše opreza treba imati s mljevenim i kosanim. Bez obzira na to pripremate li jelo s mljevenom ili kosanom govedinom, svinjetinom, janjetinom ili divljači, pobrinite se da uvijek postigne temperaturu od 71 stupnja.


Istu tu temperaturu postići ćete i ako pripremate dobro pečen, well-done, biftek. U slučaju da ste ljubitelj krvavijeg, tzv. rare stila, pecite ga do temperature od 51 stupnja, a ako volite biftek u medium stilu zadržite temperaturu u rasponu između 60 i 63 stupnja.


Već spomenuta temperatura od 71 stupnja idealna je i za meso kunića kao i za jela s kuhanom šunkom te ona od jaja poput raznih umaka i krema. Kada su sama jaja u pitanju, temperaturu morate podesiti ovisno o tome do koje mjere želite da budu skuhana. Na temperaturi vode u kojoj se kuha jaje od 68 stupnjeva dobit ćete meko kuhano jaje kojem će bjelanjak biti kompaktan ali mekan, a žumanjak još dobrim dijelom tekuć. Da bi dobili tvrdo kuhano jaje s čvrstim bjelanjkom, pustite ga da dosegne temperaturu od 86 stupnjeva, a potom ga uklonite s vatre i pustite ga da se dokuha na rezidualnoj toplini narednih šest do osam minuta.


Optimalna temperatura za perad je 73 stupnja, a mjerite je tako što ubodete termometar između batka i karabatka, ali pritom morate paziti da njime ne taknete kost. Ovo pravilo vrijedi i inače, ako kuhate ili pečete komad mesa s kosti – kost termometar nikada ne smije taknuti kost jer ona zadržava toplinu pa ćete dobiti dojam da je temperatura vašeg pileta ili purice viša od stvarne. Ista temperatura kao i za perad idealna je i ako podgrijavate ostatke hrane od prošlog dana, kao i za sve vrste gulaša.


Za ribu i sve vrste morskih plodova dovoljna će biti temperatura od 62 stupnja. Idealne kuhane krumpire dobit će ako ih neoguljene stavite u hladnu vodu i pustite u njoj dok ne dostigne 72 stupnja. Ova temperatura za krumpir je ključna jer upravo na njoj granule škroba počinju apsorbirati vodu te čine krumpir mekšim, a istovremeno se sprječava njegovo raspadanje. Posebno je važno održati ovu temperaturu ako namjeravate napraviti pire krumpir. U svakom slučaju, kuhajte neoguljene krumpire pola sata, strogo vodeći računa da temperatura uvijek varira između 65 i 72 stupnja, a potom ih ubacite u hladnu vodu, pustite je da zakuha i dovršite svoj krumpir. Prelazak na hladnu vodu bitan je za daljnje učvršćivanje molekula škroba, što će vašem krumpiru dati puno bolji okus.


Kada je većina povrća u pitanju, ne morate toliko brinuti o minimalnoj temperaturi koju ćete postići njegovim kuhanjem jer se ionako može jesti sirovo. Ovdje, pak, pretjerana temperatura dovodi do uništavanja zdravih, hranjivih sastojaka. Ako ih želite zadržati u svojim karfiolima, brokulama, paprikama i sličnome, pazite da temperatura ne poraste na više od 120 stupnjeva.

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version