Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Arhitektura i stanovanje

10 najviših zgrada na svijetu

neboderi

Visina je oduvijek fascinirala ljudski rod. Od kako znamo za sebe bilo smo joj skloni stremiti osjećaju da se svakim njenim metrom kojeg osvajamo sve više približavamo Bogu, ili barem dalekim, mutnim granicama vlastitog savršenstva. Već od samog rođenja usađen nam je intrinzičan strah od nje koji većinu nas nikada ne napušta pa se zbog toga onima koji osvajaju do tada neosvojive vrhove divimo zbog njihove hrabrosti, a njihovi poduhvati nerijetko zauvijek ostaju zabilježeni kako bi s njima bile upoznate i naredne generacije. 
 

Arhitektura također nije odoljela porivu stremljenja u visine, bilo u slavu Bogu, bilo kako bi se istaknula monumentalnost svjetovnog objekta koji predstavlja krunu nečijeg kreativnog i stručnog rada. Ovdje vam predstavljamo deset najviših zgrada na svijetu u ovom trenutku. 


10. Međunarodni financijski centar u Guangzhouu, u Kini 

Visina: 440,2 m
103 kata
Dovršen 2010. 

Ovaj neboder u kineskom gradu Guangzhou, počeo se graditi 2005. godine. Danas se koristi kao konferencijski centar, poslovna zgrada i hotel. Katovi od 69. do 98. pripadaju poznatom lancu hotela Four Seasons, a 100. katu nalazi se promatračnica koja privlači mnogobrojne turiste. 

Dizajnirala ga je arhitektonska kuća Wilkinson Eyre sa sjedištem u Londonu. Ova svjetski priznata tvrtka poznata je po tome što je također dizajnirala čuveni londonski Milenijski most u Londonu, posvećen britanskoj kraljici Elizabeti II, povodom pedeset godina njene vladavine, te po svom nacrtu čuvenih Kew vrtova, kompleksu botaničkih vrtova površine od 121 hektara koji se nalazi između Richmonda i Kewa, u predgrađu Londona. Dvije godine za redom, 2000. i 2001., osvojili su nagradu Stirling Kraljevskog instituta britanskih arhitekata, čime su postali jedina tvrtka u povijesti kojoj je to za sada uspjelo. 

Međunarodni financijski centar u Guangzhouu prvo je bio poznat kao Zapadni Guangzhou toranj jer je u planu bilo izgraditi i onaj istočni, čiji dizajn je povjeren američkoj arhitektonskoj tvrtci Kohn Pedersen Fox, no za sada taj projekt nije pokrenut. 
 

guangzhou

 

 

9. Kingkey 100 u Snenzhenu, u Kini

Visina: 441,8 m
100 katova 
Dovršen 2011.  


Ovaj multifukcionalan neboder u kineskom gradu Shenzhenu može se podičiti uredima vrhunske kvalitete koji se protežu na 22 kata i obuhvaćaju površinu od 35.000 kvadratnih metara, kao i luksuznim hotelom St. Regis, od čak 6 zvjezdica, koji je otvoren u rujnu ove godine, a nalazi se na katovima između 75. i 98. Smještaj u njemu koštat će vas od 300 do 1.100 eura na noć za običnu dvokrevetnu sobu. 

U neboderu se također, potpuno prilagođeno klijenteli gore spomenutog hotela, nalazi i čitav niz dućana s luksuznom robom, kao i nekoliko vrhunskih restorana, a tu je i supermarket. Zanimljivo je istaknuti da se u ovoj zgradi također nalazi prvo IMAX kino u Shenzhenu. 

kingkey100

8. Willis toranj u Chicagu, u Sjedinjenim Američkim Državama 

Visina: 442 m
108 katova
Dovršen 1973.

Ovaj nedoder čiji izgled nam je poznat ponajviše zahvaljujući mnogobrojnim holivudskim filmovima i serijama u kojima se pojavljuje, punih 25 godina dičio se titulom najviše zgrade na svijetu, sve dok mu je nisu oduzeli neboderi blizanci u New Yorku tragično srušeni u terorističkim napadima 11. rujna 2001. godine.  Starije generacije ipak bolje pamte ime koje nekoć nosio: Sears toranj. Američki lanac robnih kuća Sears polagao je pravo na ime sve do 2003. godine no mada je ono tada isteklo, naziv je ostao sve do 2009. Tada na scenu stupa brokerska kuća Willis Group Holdings iz Londona koja uzima u najam dio zgrade, da bi se 16. srpnja te iste godine neboder preimenovao u Willis toranj. 

Njegova promatračnica na 103. katu jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija u Chicagu. Kako je Chicago poznat kao iznimno vjetrovit grad, turisti često imaju priliku, dok stoje na promatračnici, osjetiti ljuljanje nebodera. Kada je vrijeme vedro pogled im seže preko cijelog grada sve do jezera Michigan i američkih saveznih država Indijane, Michigana i Wisconsina. Osim ove promatračnice, također se koristi i ona na 99. katu, poznata po nazivu Skydeck. U siječnju 2009. godine pokrenut je postupak njene renovacije koji uključuje ugradnju uvlačivih balkona od stakla koji se izvlače otprilike 120 centimetara izvan ruba zgrade, a mogu nositi oko 5 tona težine. Radovi su dovršeni 2. srpnja iste godine.

Zanimljivo je istakuti kako je potrebno svega 60 sekundi kako bi dizalo iz prizemlja stiglo do promatračnice na 103. katu zbog čega turisti osjećaju pritisak poput onog koji se javlja prilikom uzletanja zrakoplova.  

willis

 

7. Financijski centar Greenland u Nanjingu, u Kini

Visina: 450 metara
89 katova
Dovršen 2010. 

Čini se da su se Kinezi u posljednje vrijeme ozbiljno prihvatili gradnje nebodera i da definitivno preuzimaju primat kojeg su nekad neprikosnoveno držali Amerikanci. Ovaj neboder u kineskom gradu Nanjingu dizajnirala je arhitektonska tvrtka Skidmore, Owings i Merril iz Sjedinjenih Američkih Država, pod vodstvom arhitekta Adriana Smitha. Upravo ovoj tvrtki povjerena je izgradnja tzv. Tornja slobode u New Yorku čija konstrukcija upravo traje, a trebao bi biti otvoren za javnost u travnju 2013. godine. Toranj se gradi na mjesto gore već spomenutih nebodera blizanaca. Adrian Smith jedan je od napoznatijih svjetskih arhitekata koji se diči brojnim nagradama za svoje radove, a specijaliziran je za nebodere i radove na muzejima. 

Greenland centar u Nanjingu obuhvaća poslovni dio, hotel, više restorana te, naravno, promatračnicu na vrtu. Mada, naravno, neboder ima više dizala, zanimljivo je primijetiti da se često koristi i njegovo stubište koje je konstruirano na takav način da odvaja različite sekcije zgrade, u skladu s njihovom namjenom.  

nanjing

 

6. Petronas tornjevi u Kuala Lumpuru, u Maleziji

Visina: 451, 9 m
78 katova
Dovršeni 1998.  


Čuvene Petronas tornjeve u glavnom gradu Malezije dizajnirao je argentinski arhitekt Cesar Pelli, ponajviše poznat po diznajniranju tornja Carnegie Halla u New Yorku te po zgradi veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Tokiju. I oni su nekada - točnije rečeno, između 1998. i 2004. godine - imali čast nositi naziv najviših zgrada na svijetu. U međuvremenu su, kao što vidimo, pali na šestu poziciju, ali i dalje se diče titulom najviših nebodera blizanaca. Zbog konfiguracije terena, ovi neboderi izgrađeni su na najdubljim temeljima na svijetu čija dubina iznosi izmpresivnih 120 metara. Njihova izgradnja trajala je punih godinu dana, a inženjerski dizajn povjeren je Domu Obiasseu, inženjeru s Haita. 

Sama zgrada uglavnom je konstruirana od betona, s fasadom od čelika i stakla dizajniranom u skladu s islamskom umjetnošću. Također, križna sekcija tornjeva temelji se na Rub el Hizbu, muslimanskom simbolu kojim se označava kraj svakog poglavlja u arapskoj kaligrafiji. Kako je pri konstrukciji zgrada blizanaca nedostajalo čelika, a troškovi uvoza bili su iznimno visoki, umjesto njih koristio se beton najbolje kvalitete. 

Prvi, zapadni toranj, u potpunosti zauzimaju uredski prostori malezijske naftne kompanije Petronas dok se u drugom, istočnom, osim njihovih prostora nalaze i uredi koji pripadaju tvrtkama kao što su Bloomberg, Boeing, IBM, Microsoft i Reuters. Ono što tornjeve čini posebno zanimljivima su njihova dizala. Naime, svako dizalo ima dva kata. Donja polovica dizala vozi putnike na parne katove, a gornja na neparne. U slučaju potrebe za evakuacijom, moguće je prijeći s jedne razine dizala u drugu. 

 

petronas

 
5. Međunarodni trgovački centar u Hong Kongu, u Kini

Visina: 484 m
108 katova
Dovršen 2010.  

Ovaj višenamjerski toranj dizajnirala je gore već spomenuta arhitektonska kompanija Kohn Pedersen Fox. U sklopu njega nalazi se, između ostalog, luksuzan hotel Ritz-Carlton koji se proteže od 102. do 118. kata, gdje se posebno ističe tzv. predsjednički apartman površine 2.800 kvadratnih metara na 117. katu gdje će vas noćenje koštati malo manje od 10.000 eura na noć. Primajuća recepcija hotela nalazi se na 9. katu hotela, a potom se gosti, uz pratnju osoblja, ekspresnim dizalima odvoze do samog hotela. 


U sklopu ove zgrade, na njenom 118. katu nalazi se i najviše postavljen bazen na svijetu, a tu su još i mnogobrojni poslovni prostori koji uglavnom pripadaju bankama. Neboder je zapravo dio tzv. Union Square projekta i spada u njegovu sedmu fazu. Njegova visina od 484 metra svakako je impresivna, međutim - planiralo se da neboder bude još viši. Od toga se odustalo zbog tadašnje regulacije prema kojoj je bilo zabranjeno konstruirati zgradu višu od obližnjih planina. Stoga se nikada nije ostvario plan izgradnje nebodera od 574 metra visine. 


hongkong


4. Svjetski financijski centar u Šangaju, u Kini 

Visina: 494,4 m
91 kat
Dovršen 2008.  

 
I ovaj arhitektonski uradak dijelo je tvrtke Kohn Pedersen Fox, a sadrži uredske prostore, konferencijske hale, promatračnice i robne kuće. Da se ovdje ne radi samo o pukom postizanju impresivne visine i o doista kvalitetnom radu dokazuje činjenica da su ga kolege arhitekti 2008. godine, kada je dovršen, proglasili najbolje dizajniranim neboderom. Ono što ga čini posebno pamtljivim jest otvor na samom njegovom vrhu. Prema originalnom dizajnu, taj otvor trebao je biti okrugao, promjera 46 metara, kako bi se umanjio pritisak vjetra te kako bi se udovoljilo kontekstu dizajna, u skladu s kineskom mitologijom koja Zemlju prestavlja u obliku kvadra, a nebo u obliku kruga. Međutim, mnogi Kinezi počeli su protestirati kada su doznali za ideju arhitekta smatrajući je neprihvatljivom zbog toga jer ih je krug suviše podsjećao na izlazeće sunce na japanskoj zastavi. Potom je tvrtka Kohn Pedersen Fox predložila da se pri dnu otvora postavi most kako bi zakamuflirao oblik kruga da bi u konačnici pala odluka o otvoru trapezoidnog oblika. Nekima, pak, ni to paše, jer kažu da ih podsjeća na veliki otvarač za boce. Eto, nikada ne mogu svi biti sretni. Ipak, prodavači suvenira jesu - naime, upravo otvarači za boce u obliku ovog nebodera odlično se prodaju. 

Ovaj neboder također obuhvaća tri promatračnice za turiste, a cijena ulaznice je oko 20 američkih dolara za svaku. S njega se pruža impozantan pogled no i sam neboder izaziva divljenje mnogih stručnjaka. Zbog brojnih nagrada kojima se okitio, ovu zgradu danas smatraju genijalnim primjerom suvremene arhitekture. 

 

sangaj

 

3. Taipei 101, u Taipeiju, u Tajvanu

Visina: 449,2 m
101 kat
Dovršen 2004.

Zgrada je osmišljena kao simbol evolucije tehnologije i azijske tradicije. Njen posmodernistički stil gradnje u sebi sadrži elemente tradicionalnog dizajna tretirane na suvremen način. Posjeduje je kompanija Taipei Financial Center Corporation, a u stanju je podnijeti ne samo vrlo snažne tajfune već i potrese - i to ne bilo kakve već one kakvi se, prema analizama seizmologa, mogu pojaviti samo jednom u 2.500 godina. Neboder podupire čak 36 stupova, uključujući osam mega-stupova koji sadrže 69 megapaskala betona. Također, svakih 8 katova stupove povezuje horizontalan potporanj, što zgradu čini istovremeno vrlo fleksibilnom za udare vjetra, ali i iznimno čvrstom. 

Broj katova od 101 nije slučajan. On, naime, označava protok vremena - kada se krenulo graditi toranj, počelo je novo stoljeće (01.01. = 1-01). Kako broj 100 simbolizira savršenstvo, 101 označava visoke ideale. Nadalje, slučajan nije ni odabir baš osam megastupova kao ni gore već spomenuta činjenica da postoje horizontalni potpornji svakih osam katova. U kulturama koje imaju sedmodnevne tjedne, broj 8 označava objavljanje tijeka vremena (7+1). Također, broj 7 smatra se sretnim, pa stoga broj 8 predstavlja nešto još bolje od toga. Općenito gledano, ritmični segmenti koji se simultano ponavljaju diljem nebodera odgovaraju ritmu azijske pagode. 

Svake večeri, između 18:00 i 22:00, pale se svijetla odgovarajuće boje, ovisno o danu u tjednu. Tako je ponedjeljkom neboder obasjan crvenom bojom, utorkom narančastom, srijedom žutom, četvrtom zelenom, petkom plavom, subotom indigom, a nedjeljom ljubičastom. Ovaj spektar boja povezan je sa simboličkim značenjem duge koja povezuje Zemlju s nebom te ljude jedne s drugima. No osim mnogobrojnih simboličkih značajki, Taipei 101 obiluje inovativnim tehnološko-inženjerskim rješenjima. Između ostalog, u njemu se nalaze najbrža dizala na svijetu. Od 5. do 89. kata potrebno im je svega 37 sekundi. Nemojte ni pomišljati takvo nešto sugerirati za nabavku u vašoj stambenoj zgradi - cijena jednoga je 2.400.000 američkih dolara. 
 

taipei

 

 

2. Abraj Al-Bait toranj u Meki, u Saudijskoj Arabiji

Visina: 601 m
120 katova
Bit će dovršen 2012. 


Toranj je poznat po tome što nosi čitav niz rekorda. Mada mu je promakao onaj za najvišu zgradu na svijetu, u njemu se nalazi najviše pozicioniran hotel na svijetu, a također je službeno proglašen najvišim tornjem sa satom. Nalazi se svega nekoliko metara salje od Masjid al Harama, najveće džamije u Meki. Kako bi se udovoljilo potrebama mnogobrojih hodočasnika koji dolaze u Meku, a trebali bi odsjedti u hotelu u neboderu, konstruirana je velika soba za molitvu u koju može stati čak 10.000 ljudi. Meku godišnje posjećuje više milijuna hodočasnika islamske vjeroispovjesti i smatraju je svetim mjestom. 

No da nije sve u religiji dokazuje velika robna kuća koja se nalazi u neboderu, a koja se proteže na čak pet katova. Prema zamišljenom projektu, u neboderu bi se također trebali nalaziti i stanovi, a predviđa se da bi u njemu čak 100.000 ljudi moglo imati svoje domove. Zgrada također sadrži i najveći sat na svijetu s kojeg se jasno može pročitati vrijeme na udaljenosti od 25 kilometara. Točnije rečeno, sa svake od četiriju strana tonja nalazi se po jedan, identičan sat. Predviđeno je da će svaki od njih biti osvjetljen riječima 'Alah je najveći', naravno, na arapskom jeziku. U planu su i svjetla bijele i zelene boje koja će se nalaziti na vrhu svakog sata, a koja će se paliti pet puta dnevno kako bi se vjernike pozvalo na molitvu, a bit će vidljiva na udaljenosti od 29 kilometara. Također su predviđene i promatračnice koje će se nalaziti u podnožjima satova, a do kojih će turiste voditi dizala. Na njima će se nalaziti teleskog vrhunske kvalitete namijenjen promatraju Mjeseca za vrijeme Ramadana, devetog mjeseca prema islamskom kalendaru tijekom kojeg muslimani poste. 

meka

 

 

1. Burj Khalifa u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Visina: 828 metara
160 katova
Dovršen 2010.

Najvišu zgradu na svijetu publika diljem svijeta sada ima priliku promatrati u filmskom hitu Nemoguća misija: Protokol duh u kojem se glumac Tom Cruise doista penje po njoj, i to po njenoj vanjskoj strani. Njena konstrukcija počela je 2004. godine, a glavni dizajner je gore već spominjan arhitekt Adrian Smith. Mnogi ocjenjuju kako svojim izgledom podsjeća na Illinois, nikad izgrađen neboder visine od čak jedne kopnene milje (cca 1.600 metara) kojeg je osmilio možda najveći arhitekt svih vremena, Frank Lloyd Wright 1956., tri godine prije svoje smrti, u 89. godini života. 

Prema inicijalnim planovima Burj Khalifa trebala je biti isključivo stambena zgrada no kasnije su ti planovi promijenjeni pa se sada u njemu nalazi hotel Armani, prvi hotel na svijetu čiji izgled je osmislio čuveni talijanski modni dizajner Giorgio Armani. Cijena? Ako morate za nju pitati, u ovom hotelu vam nije mjesto. Ipak, čak i ako vam je hotel nedostižan, neboder možete, ukoliko vam se ukaže prilika, posjetiti kao turist. Predviđeno je da u jednom trenutku u njega može stati 35.000 ljudi, a sadrži ukupno 58 dizala, od kojih svakog može primiti 12 do 14 ljudi. U svojim nacrtima dizajneri su osmislili dizala na čak tri razine, ali se u konačnici odlučilo za ona na dvije, baš kao i u slučaju gore već spomenutih Petronas tornjeva u Kuala Lumpuru. Od prizemlja do 160. kata vodi ukupno 2.909 stuba. Ne znamo je li ih do sada netko uspio sve prijeći. Na Burj Khalifi također se nalazi čak 27 terasa, a kada se čitava kontrukcija promatra iz zraka, opaža se tipičan oblik islamske kupole. 

I za kraj, jedna zanimljivost: jeste li se možda zapitali kako se na najvišoj zgradi na svijetu peru prozori s njene vanjske strane? Kako Tom Cruise ipak nije u mogućnosti penjati se svaki dan, a potrebno je i prilično vremena kako bi se opralo čak 24.348 prozora površine od čak 120.000 kvadratnih metra, instalirani su horizontalni platoi na 40., 73. i 109. katu. Svaki plato može na sebi nosi mašinu za pranje prozora tešku čak tonu i pol koja se prvo kreće horizontalno, a onda vertikalno, pomoću kablova. Ipak, impresivno je istaknuti da su za pranje samog vrha nebodera zaduženi hrabri ljudi koji vise na konopcima i čiste. Jačina vjetra na visini od 828 metara rijetko kada je zanemariva. 

burjkhalifa 

 

{jathumbnail off}

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version