Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Business

Japanski vanjskotrgovinski deficit - 10 milijardi dolara mjesečno!

shibuya-tokyo

 

Japan je danas objavio da je vanjskotrgovinski deficit te zemlje u kolovozu iznosio 775 milijardi jena ili, ako vam je draže, oko deset milijardi dolara. To je rekordni iznos otkad se prikupljaju ti podaci, od 1979. To je mnogo više od očekivanja analitičara, koji su predviđali manjak od oko 4 milijarde. 

A vi ste mislili da mi puno uvozimo a malo izvozimo? Da Japan ima velikih problema s bruto vanjskim dugom koji prelazi 300% BDP-a i da mu MMF prijeti zbog prevelike državne potrošnje, već smo pisali, iako je ta vijest prosječnom Hrvatu nevjerojatna, ali s izvozom? Godinama indoktrinirani da je Hrvatska na rubu bankrota i da je propala, mnogi su bili začuđeni i time što u EU ima desetak država, od Grčke i Italije do Irske i Islanda, koje su bankrotirale prije nas, ili će im se to uskoro neizbježno desiti. Ali Japan?

 

Doduše, glavni krivac za ovako lošu statistiku je potres koji je ugasio atomske reaktore u Fukushimi, zbog čega je Japan pojačano uvozio energiju. Izvoz automobila je prošli mjesec, istina, porastao za 2,8%, po prvi put u 6 mjeseci. Japan izvozi automobile, strojeve, i brodove, a uvozi energente i sirovine. Uvoz je porastao po znatno višoj stopi, od 19,2 posto, na 6.130 milijardi jena, zbog poskupljenja nafte i rekordnih kupovina ukapljenog prirodnog plina, a dodatni problem je to što većina reaktora u Japanu i dalje ne radi zbog sigurnosnih provjera.  Porast cijena sirovina i pad potražnje za industrijskim proizvodima Japanu stvara velike probleme.

 

I dok Europa muku muči s dugovima, Amerika s padom standarda, a Japan s deficitom, Kini naoko jedino ide dobro. Ali, analitičari upozoravaju da i tamo buja bubble nekretnina koji će uskoro puknuti. 

 

{jathumbnail off}

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version