Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

jesen cesta

 

Varljiva, prevrtljiva, mirišljava, s jutrima koja se poput sramežljive djevojke skrivaju obavijena maglovitim omotačem, dok sunčane zrake veselo obasjavaju dan da bi u jednom trenutku, sasvim iznenada, hitro pobjegle i sakrile se iza gustih sivih oblaka koji lijevaju kišu, stigla nam je jesen. Sa sobom je donijela neke nove đake prvake, podsjetila vozače što znači oboružati se strpljenjem u prometu, bezbrižni dani ljetnog odmora sada su još samo prijatna uspomena, a nove obveze sve više se nagomilavaju.


Ima nešto u jeseni melankonično što u ljudima izaziva tugu. No mi je ipak volimo. Ovdje ćemo vam ispričati zašto.


Postoji li nešto ljepše od babljeg ljeta? Taman ste pomislili kako ste posljednji put stavili na sebe laganu, prozračnu odjeću i sandale te se bućnuli u more kako bi potražili osvježenje, a onda, odjednom, sunce na vrh neba, a živa u termometru penje se ugodnih ljetnih visina. Ništa nije tako slatko poput malih, neočekivanih zadovoljstava. Ne stignete do mora? Nije važno, iskoristite zrake sunca na vlastitoj terasi, povedite curu na romantičan piknik samo za vas dvoje, ili jednostavno krenite na vožnju nekom od lijepih, vijugavih hrvatskih cesta uživajući u mirisima zelene trave i pogledu na šumu koja očarava svojim šarenilom. Rastrčite svoje limene ljubimce prije no što im snijeg i led ograniče kretanje.


U prtljažniku ponesite košaricu i naberite vrganje, ili razveselite bakicu koja ih prodaje uz put. Još malo pa su nestali. Osjećate li već njihov miris dok se krčkaju u loncu? Još malo i do vas će doprijeti tako primamljiv miris kestena koji se peku na jakoj vatri i zbog čijeg božanstvenog ukusa uvijek stanete kraj uličnog prodavača. Jabuke zlatne, crvene i zelene boje, zeleno i ljubičasto grožđe, nikad ukusnije kruške i šljive svojim šarenilom uljepšavaju tržnicu, baš kao i bundeve boja sunca i nekih čudnih, zabavnih oblika, a ne možete odoljeti ni kukuruzu zlatne boje koji samo čeka da ga ispečete. Konačno više nije tako vruće i u loncu se krčkaju jela koja vam sada, nakon ljeta, već polako nedostaju. Večeri provodite pred televizorom uživajući u jesenskoj voćnoj salati od oraha, lješnjaka, badema i grožđica preprženih na laganoj vatri, s preljevom od toplog, topljenog meda, dok kapi kiše udaraju u vaš prozor.


I kiša može biti lijepa. Izvadite tople papuče iz ormara, zavalite se u fotelju, čitajte svoju omiljenu knjigu ili se prepustite romantici i zaboravite na svijet vani dok čekate nove zrake sunca. Neće proći dugo i one će ponovno biti tu, a onda ćete moći širom otvoriti svoje prozore i ponovno osjetiti onaj prekrasan miris jeseni. Što čekate, izađite, prošećite, sada konačno više nije onako prokleto vruće kao ljeti, šetnja je ugodna. Osvrnite se oko sebe, pogledajte kako je priroda svojim kistom obojila lišće koje polako opada s drveća i šuška vam pod nogama tiho, kao da šapuće o dobro skrivenoj tajni, ostavite hranu vrapčićima koji će biti vjerni gosti na vašem balkonu i uveseljavati vas svojom pjesmom, uzmite bocu crnog vina u vinoteci, vratite se kući, natočite si čašu i polako otpijajte dok vani pada mrak uživajući u punini okusa svakog gutljaja. Sada znate, gotova je ljetna jurnjava i došlo je vrijeme smirenja, refleksije, promišljenosti, a sve te promjene u mirisima i bojama, i sva ta hirovitost, u vama potiču kreativnost, dok kiša i sve dulje noći prizivaju mir.


Priroda se u jesen tako brzo mijenja, kao da žuri jer zna da će uskoro nastupiti bijelilo zime i da će tada sve boje nestati. I zato sada upire zadnje snage kako bi posljednji put u godini zablistala u punoj sjaju, očarala nas svojim šarenilom i pripremila nas za grandiozni, otmjeni bijeli finale. Otvorite oči i sjednite u prvi red, priroda sada izvodi svoju najljepšu točku.

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version