Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Umjetnost

Čistačica uništila skulpturu vrijednu 800.000 eura

cistacica u_muzeju

 

Kako bi se osjećali kada bi u neki posao uložili ne samo puno svog vremena, umnog i tjelesnog napora, već i kada bi u njega uložili svoje srce i dušu, stvarajući djelo koje vam znači više od života, a onda se pojavila budala koja bi vlastitom nesmotrenošću sve upropastila? Vjerujemo kako možete zamisliti.

 

Sada pokušajte zamisliti kako bi vam bilo kada bi netko upropastio vaše umjetničko djelo u vrijednosti od 800.000 eura. 

 

Da, upravo to se dogodilo u muzeju Ostwall u njemačkom gradu Dortmundu. Revna čistačica uništila je skulpturu naziva Kad strop počne prokišnjavati pokojnog njemačkog umjetnika Martina Kippenbergera pogrešno misleći kako je neugledan sloj boje na njoj prljavština koju treba ukloniti. 

 

Kippenbergerova skulptura sastoji se od nestabilne drvene konstrukcije od letvica u gumenom koritu. Samo korito poprskano je bojom koja je trebala predstavljati osušenu kišnicu. Međutim, umjetnički neosvještena čistačica nije shvatila umjetnikovu namjeru već se odlučila obračunati s bojom smatrajući kako je treba očistiti i pobrinuti se da skulptura izgleda kao da je nova. Ne može se reći da u svom poslu nije bila uspješna - skulpturu je tako dobro očistila da na njoj nije ostao ni najmanji tračak boje. 

 

Iz muzeja su potvrdili da je korito tako temeljito očišćeno da ga je nemoguće više vratiti u prvotno stanje. Time je nastala bespovratna šteta na ovom djelu vrijednom 800.000 eura. Za sada nije poznato hoće li nesmotrena čistačica snositi kakve sankcije. 

 

{jathumbnail off}

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version