Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Umjetnost

Tajanstvena skulptura prodana za 11,2 milijuna dolara

tahicanka

 

Na dražbi čuvene aukcijske kuće Sotheby prodana je skulptura francuskog post-impresionističkog umjetnika Paula Gauguina za astronomski iznos od 11,2 milijuna američkih dolara. 

 

Riječ je o drvenoj bisti djevojčice s velikim naušnicama i koraljnom ogrlicom poznatoj pod nazivom Tahićanka. Ovo dijelo Gauguin je napravio na otoku Tahiti gdje je boravio u razdoblju između 1890. i 1893. godine. Stručnjaci su njegovu vrijednost procijenili na iznos između 10 i 15 milijuna američkih dolara. 

 

Nakon što je stvorio skulpturu, Gauguin ju je poklonio kćeri kolekcionara Jeana Dolenta, Jeanne Fournier, kojoj je tada bilo svega 10 godina, nakon što se s Tahitija vratio u Pariz 1894. godine. Nekoliko godina kasnije, mlada Jeanne prodala je bistu dominikanskom samostanu koji je ostao vlasnik do 28. lipnja 1961. godine. Potom je na aukciji kupuje anoniman kolekcionar iz Nove Engleske i javnost je od onda više nije mogla vidjeti - sve do današnjeg dana kada je ponovno prodana za gore naveden iznos. 

 

Zanimljivo je da se skulptura Tahićanke trebala naći u prodaji na aukciji već u studenom prošle godine, ali je iz nikad otkrivenih razloga u posljednji trenutak povučena iz prodaje. Sada se također ne zna tko je njen najnoviji kupac. Čini se da će uz ovo dijelo uvijek biti vezani misteriji, baš kao i uz identitet mlade djevojke s Tahita koja ga je inspirirala, a kojoj nikad nećemo doznati ime. 

 

tahiti

 

{jathumbnail off}

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version