Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Umjetnost

Najava: koncert za Japan

violina_1

 

U ponedjeljak, 4. travnja, Zagrebačka filharmonija održat će humanitarni koncert u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, u cilju pomoći potresima i tsunamijem razrušenom Japanu. Ulaz na koncert bit će besplatan, a moći će se davati dobrovoljni novčani prilozi za Japan na posebno organiziranim mjestima u dvorani. 

 

Koncertom bi trebao ravnati maestro Kazushi Ono, rođen u Tokiju 1960. godine. Bio je glavni dirigent Tokijske filharmonije od 1992. do 1999. godine te također Zagrebačke od 1990. do 1996. Među poznatijim izvedbama koje je dirigirao nalaze se Turandot, Nabuco i Salome. Publici će se obratiti njegova supruga Yuriko Oro, prigodnim govorom. Zagrebačka filharmonija za ovu prigodu odvsiravat će Tragičnu uvertiru Johannesa Brahmsa te Petu simfoniju Ludwiga van Beethovena, koja se često naziva i sudbonosnom simfonijom jer je nastala u teškom razdoblju skladateljovog života. Njome je Beethoven htio dočarati sudbinu koja ga je snašla, baš kao što su Japan snašli nesretni potresi i tsuanami, pa se time ova izvedba smatra prigodnom za koncert u ponedjeljak. Brahmsova Tragična uvertira ne priča nikakvu priču već predstavlja dinamiku, dramu i kaos, te snažan emocionalan izričaj. 

 

Publiku koja će, vjerujemo, uživati u ovim remek-djelima klasične glazbe, također se poziva na pružanje dobrotvorne pomoći Japanu na žiro-račun Crvenog križa, broj 234000-1511555516, uz poziv na broj 02. 

 

 

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version