Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Filozofija i religija

Čega se odreći u korizmi?

slatkisi

 

Pitanje koje su danas mnogi od nas mogli čuti bilo je: 'A čega ćeš se ti odreći u korizmi?' Popularan Facebook također je preplavljen statusima o odricanju od ovoga ili onoga koji se kreću od ozbiljnih poruka pa sve do nekad više, a nekad manje duhovitih pošalica. Tako, recimo, jedna moja prijateljica piše kako je nakon duljeg intenzivnog razmišljanja odlučila u korizmi se odreći – intenzivnog razmišljanja. Korizma kao pojava, usudim se reći, više ne dotiče samo one koji se deklariraju kao vjernici već je razgovor o njoj i o odricanjima koja uz nju dolaze postao svojevrsni društveni trend, baš kao što u trend dođu, recimo, platformke s visokom potpeticom ili traperice s nisko postavljenim strukom.


Osobno smatram da je ideja korizme kao razdoblja odricanja odlična, i to ne samo za vjernike, jer nam pruža priliku razmisliti o sebi i o svojim postupcima te testirati vlastitu snagu volje i disciplinu odricanjem od onoga do čega nam je stalo. Upravo u ovom posljednjem leži bit korizme – odreći se nečeg deklarativno, tek kako bi rekli da smo se, eto, mi nečeg odrekli, nema previše smisla jer takvo odricanje ne podrazumijeva žrtvu. Recimo, ja nikada ne slušam cajke pa nema smisla da ih se odričem. Isto tako nema, na primjer, smisla da se osoba koja vrlo rijetko konzumira slatkiše i koja će uvijek radije posegnuti za komadom kulena i sira odriče slatkoga. Da bi korizmeno odricanje doista imalo smisla i ne bi postalo lakrdijom potrebno je prvo dobro razmisliti, što je ono što doista volimo, o čemu smo možda i ovisni, na što smo navikli u svom svakodnevnom životu ili barem učestalo, a što bi nam istinski nedostajalo kad bi nam bilo uskraćeno? Ako takvo što možemo definirati, možemo pokušati sebe testirati toga se odričući, a tada su opcije doista beskonačne.


Pri samom vrhu stvari kojih se ljudi u korizmi odriču su slatkiši. Ako ih doista volite, evo idealne prilike za vas da oslobodite svoje tijelo opasne ovisnosti o štetnim ugljikohidratima te ujedno možda i skinete koji kilogram, što će vam može dobro doći u nadolazećim mjesecima u kojima odjeća postaje sve oskudnija. Isto vrijedi za grickalice, kao i za sve vrste alkohola. Bez obzira na to jeste li vjernik ili ne, 40-dnevno čišćenje organizma od štetnih supstanci nipošto vam ne može škoditi.


U slučaju da ste pušač, korizmu možete iskoristiti kao odličnu prigodu za odricanje od svog štetnog poroka. Učinit ćete uslugu svom zdravlju, poštedjet će ljude u blizini svog dima, a također ćete uraditi dobro djelo za svoj novčanik. Nedavno je najavljeno još jedno u nizu poskupljenje duhanskih proizvoda pa svakako vrijedi razmisliti želite li se izlagati tom nepotrebnom trošku, i to po cijenu vlastita zdravlja.


Odricanje, naravno, ne mora biti isključivo tjelesne prirode. Ako smatrate da provodite previše vremena ispred televizora, obećajte sebi da ga tijekom korizme nećete paliti i da ćete više vremena provoditi s obitelji i prijateljima u aktivnom druženju. Ovisnici o računalima i o društvenim mrežama mogu se pokušati odreći, na primjer, Facebooka ili igranja računalnih igrica. Nekako se usudim reći da je to test kojeg bi mnogi mnogo teže izdržali čak i od onog već klišeiziranog odricanja od čokolade ili omiljene vrste kolača.


U slučaju da spadate u šopingoholičare koji svakog mjeseca muku muče premostiti financije od prvog do prvog zbog toga jer ste pretjerali u kupovini potrebnog i nepotrebnog evo odličnog rješenja za vas – u korizmi se odreknite šopinga. Kupujte samo hranu i ono što vam je doista nužno te se pokušajte oduprijeti nagonu kompulzivne kupovine koja vaš novčanik iz dana u dan čini sve tanjim. Također možete tijekom korizme sebi obećati da nećete ništa plaćati kreditnom karticom. Ma koliko nam se one činile pogodnima, činjenica je da nerijetko odvlače ljude u ono što popularno nazivamo dužničkim ropstvom. Kažite sebi kako ćete tijekom korizme trošiti samo gotovinu i pokušajte se toga držati. Sigurni smo da će se vaša financijska situacija do Uskrsa barem donekle poboljšati.


Naravno, uvijek možete poraditi na sebi odričući se i nekih ružnih navika kao što su, na primjer, kašnjenje, psovanje, tračanje ili svađanje. Zašto vi i vaš partner ne bi međusobno obećali jedno drugome da si tijekom korizme niti jednom nećete dozvoliti međusobnu svađu? Za parove čija veza je u krizi upravo ovo može se pokazati spasonosnim rješenjem.


Osim što se tijekom korizme možete odreći raznim navika također možete i pokušati određene navike uvesti kako bi poboljšali svoj život. Na primjer, možete početi redovno se baviti tjelovježbom ili paziti na uravnoteženu prehranu. Isto tako, možete sebi obećati da ćete, ako ste spavalica, svakog jutra ustati na vrijeme kako ne bi kasnili na posao te kako ćete za sobom uvijek oprati posuđe koje ste koristili, a stan držati besprijekorno čistim – ako vam takvo što inače ne ide. Možete i obećati sebi da ćete više aktivnog, kvalitetnog vremena provoditi s obitelji, kao i da ćete više boraviti u prirodi. Ono što svakako vrijedi jest obećanje da ćete redovno pomagati onima kojima je pomoć potrebna.


Što god da odlučite, odabir ne može biti pogrešan ako je iskren i ako doista predstavlja vašu istinsku težnju za mijenjanjem sebe. Nemojte se opterećivati time hoćete li izdržati do kraja ili ne. Svi smo mi ljudska bića i kao takvi nismo savršeni. Ako i ne uspijete ustrajati budite ponosni na sebe jer ste barem pokušali staviti vlastitu slobodnu volju na test.


Naravno, u korizmi se nikad nećete odreći Fizzita…

 

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version